Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Европа ще надделее над Путин. Изюм е новата Буча. Русия се меси в политиката в България


Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, съпругата на Володимир Зеленски Олена и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен преди речта За състоянието на съюза
Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, съпругата на Володимир Зеленски Олена и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен преди речта За състоянието на съюза

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Бъдещето на ЕС без зависимост от Русия
  • Москва се меси в политиката в България
  • Кейт Бланшет

ЕС няма да се предаде пред Русия, а ще продължи санкциите срещу Москва и подкрепата за Киев. Блокът ще остане на пътя към устойчиво развитие, борбата срещу корупцията и противопоставянето срещу авторитарните режими. Това каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си за състоянието на съюза.

В Европейския парламента се проведе дебат за ареста на Бойко Борисов през март, който българският съд обяви за незаконен. От Европейската народна партия (ЕНП) определиха случая като „нарушение на основни принципи на правовата държава“, но според останалите големи политически формации целта на дебата е предизборна подкрепа за ГЕРБ. Те упрекнаха членовете на ЕНП, че сега защитават Борисов, но по време на управлението му са си затваряли очите за „сериозни проблеми в България“.

Влиянието и зависимостта от Русия

В свой доклад Държавният департамент на САЩ разкри, че Русия тайно е похарчила 300 млн. долара от 2014 година насам, за да повлияе на политици в повече от 24 страни. В документа не се посочват конкретни държави и длъжностни лица, но от него се разбира, че е купувано влияние на четири континента.

Държавната агенция „Национална сигурност” излезе с доклад, според който Русия се меси във вътрешната политика на България. В него се казва още за зависимостта на страната от руските енергийни доставки, както и че чрез свои агенти и с хибридни атаки Москва действа срещу София.

Обявяването на доставките от „Газпром“ за неизбежни е следствие от „некомпетентност“ и липса на „идея какво се случва“ с руската компания. Това каза в интервю за Свободна Европа бившият енергиен министър Александър Николов. Той добави, че настоящият политически състав на Министерството на енергетиката живее с „илюзията, че България не е част от Европа“.

Войната и разрушенията в Украйна

Потресаваща гледка „като в Буча“ видя украинският президент Володимир Зеленски в Изюм, който беше освободен преди дни от руска окупация. По думите му освободените територии вече се равняват на около 8000 квадратни километра.

Руснаците редовно са измъчвали над 40 души в град Балаклия, твърди висш украински полицай. Според свидетели при изтезанията е използвано електричество.

Насилие, грабежи, убийства. За подобни действия на руските войници разказват оцелелите в украинските градове, които бяха окупирани. Някои от тях се връщат по домовете си, от които не е останало нищо. Не пропускайте техните истории.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Протестите и кампанията в България

Зърнопроизводители в цялата страна организираха протести срещу вноса на украинско зърно в България. Според тях той е нерегламентиран, продукцията не подлежи на контрол, а държавата не прави нищо в защита на българските фирми. Агенцията по храните отрече да липсва контрол на вносното зърно, а данни показват, че през последните години зърнопроизводителите са получили над 1.5 млрд. лв. субсидии.

В Министерството на електронното управление определиха машини, които ще бъдат тествани за неизправности преди изборите. На вота през ноември ГЕРБ обявиха, че резултатите от него са били фалшифицирани чрез манипулация от машините.

Партията на Бойко Борисов представи „план с конкретни стъпки“ за извеждането на страната от настоящите кризи.

„Това не е Библия, не е Коран, но е документ, който показва в какви срокове по какъв начин може да извадим България от кризата“, каза Борисов.

Няколко препоръки

Мнозина смятат, че палмата на простотията държат „Монти Пайтън“. Според Пламен Асенов обаче те са не най-глупавата, а най-умната група в света и то не само, защото петима от шестимата ѝ членове са завършили Оксфорд или Кеймбридж. Вижте историята на комиците в рубриката Малки истории за велики европейци.

Британската кралица Елизабет Втора напусна Бъкингамския дворец за последен път, след като нейният ковчег беше транспортиран до парламента. Там той ше бъде изложен до погребението й в понеделник. Тук можете да видите снимки от събитието и да разбере какво предстои в следващите дни.

България е богата с останки от древността и руини, но само една малка част е проучена или отворена за посещение от туристи. Защо българските руини остават забравени? Отговорите са в това видео.

Човек на деня

Силна кралица, жена на ръба на нервна криза, която прекалява с алкохола, учителка, която има сексуални отношения със свой ученик, един от най-красивите приказни образи, Катрин Хепбърн или дори Боб Дилън. Всички тези и още много образи са изиграни през годините от Кейт Бланшет. През уикенда тя спечели наградата за най-добра женска роля от фестивала във Венеция за участието си във филма „Тар“. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG