Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

10:48 28.10.2022

"Той посегна там, където други ги е страх". Втори ден отказ Иван Христанов да оглави земеделската комисия

Депутатите продължават да не могат да изберат ръководствата на три парламентарни комисии - по земеделие, спорт и вероизповеданията. Както и при гласуването за председател на Народното събрание, никой от предложените председатели не може да събере мнозинство - половината присъстващи плюс един.

Първите две комисии по първоначалното разпределение трябваше да бъдат оглавени от "Продължаваме промяната". Но се оказа, че има проблем с номинираните - Иван Христанов и Радостин Василев. За първия подкрепа има само от "Демократична България", а вторият е в спор с кандидата на ДПС след "обаждане от президенсттвото и министъра на спорта Весела Лечева.

08:22 27.10.2022

ГЕРБ "няма причина" да отстъпва от реализирането на първия мандат, каза Сачева

ГЕРБ няма "никаква причина да отстъпват от това да реализират първия мандат", каза Деница Сачева в ефира на Нова телевизия. Затова по нейни думи от партията ще се опитат да започнат разговори по политики.

"Правителство на малцинството е крайна опция, но все пак я има", каза още Сачева. "Персонален състав не е мислен, но ако се стигне до това, ще бъдат излъчени ярки личности”.

"Дали ние ще участваме в управлението на държавата, го решават избирателите, а не президентът или политическите ни опоненти”, каза Сачева. По нейни думи страната се намира в ситуация на политическа криза и "колкото по-бързо партиите започнат да водят диалог, за да решават проблемите, толкова по-добре”.

„Не обсъждаме други варианти, преди да изчерпим вариантите с първия мандат”, каза още Сачева. Същата сутрин в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев каза, че не се очертава правителство с първия мандат.

08:15 27.10.2022

Не се задава правителство с първия мандат според Делян Добрев

Правителство с първия мандат не се задава, защото "част от партиите се държат като зли духове". Това каза пред БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. "В Народното събрание казват "при никакви обстоятелства с тези не искаме". Те като говорят за корупцията, какво стана с тяхното правителство", добави той.

Добрев каза още, че не знае какво правителство ще предложи партията, тъй като парламентът е в "насипно състояние". Депутатът каза още, че по време на консултациите при президента Румен Радев в сряда ГЕРБ са разбрали, че служебното правителство е стартирало нов търг за 10-годишен договор за газ и че има 27 компании, които са проявили интерес към доставка на газ за България.

"Стори ни се, че президентът подкрепя мерките, които ние предложхиме, между другото по част от тях има консенсус и в НС, така че се надявам в следващите седмици да бъдат приети", каза Добрев. Той изреди и някои от мерките, които предлага ГЕРБ, сред които забрана на либерализация на битовия пазар на електроенергия до началото на 2026 г., проект за въвеждане на мито върху уралския нефт, компенсации за гориво на крайните потребители и на бизнеса през цялата 2023 г., както и изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества.

18:27 26.10.2022

ГЕРБ очаква от Гешев идеи как може да бъде разследван независимо

Главният прокурор Иван Гешев проведе среща с депутати от ГЕРБ в парламента. От партията на Бойко Борисов казаха, че искането на оставката на шефа на държавното обвинение не стои на дневен ред.

Те подкрепиха и позицията на Гешев по темата за реформа на съдебната система, че е необходим "експертен дебат и да има чуваемост". Стана ясно, че ГЕРБ очакват от неговия екип идеи как да бъде решен проблемът с липсата на механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

18:24 26.10.2022

ГЕРБ критикува Радев за позицията му срещу военната помощ за Украйна

ГЕРБ все още вижда възможност за съставяне на правителство. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на партията Томислав Дончев на консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев.

От публичната част от срещата стана ясно, че позициите на ГЕРБ и Радев по много от тези теми съвпадат. Противоречие имаше по въпроса дали да се предостави военна помощ на Украйна. Радев е против, докато ГЕРБ вече внесоха предложение за такова решение в парламента.

14:54 26.10.2022

ДПС оглави финансовата комисия. Остават решенията за останалите 23

След няколко часа дебати и провеждане на председателски съвет, депутатите избраха членовете на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Неин председател ще бъде бившият финансов министър от кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов от ДПС. За негови заместници са избрани Кирил Ананиев от ГЕРБ, Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“, Румен Гечев от БСП и Владислав Панев от „Демократична България“. Комисията ще има общо 23-ма членове.

Предложението беше прието със 150 гласа „за“, 73 „против“ и двама „въздържал се“.

След избора за финансовата комисия Румен Йончев от „Български възход“ предложи точката с избора на съставите на комисии да остане за утрешния ден, защото все още не е постигнато разбиране между политическите сили за това кой колко зам.-председателски места ще получи.

Предложението предизвика спор между парламентарните сили за това дали да продължат с гласуване на комисиите, за които вече е постигнато съгласие, или да прекратят заседанието.

Десислава Атанасова от ГЕРБ подкрепи предложението на „Български възход“ и поиска да се гласува продължаването на работата на парламента в утрешния ден. В крайна сметка, въпреки възраженията на „Продължаваме промяната“ и БСП,това предложение беше прието и гласуването на останалите 24 комисии ще продължи в четвъртък.

11:27 26.10.2022

ГЕРБ критикува Плана за възстановяване, приет от кабинета "Петков"

Депутатите от 48-ото Народно събрание влязоха в спор заради отделните точки, приети в Плана за възстановяване и устойчивост на България. Дебатът започна във връзка с предложението Министерският съвет (МС) да внесе в парламента всички законопроекти, необходими за изпълнението на плана, за да не се отправи искането за второ плащане от Европейската комисия до 31 декември 2022г.

От ГЕРБ-СДС нападнаха „Продължаваме промяната“ (ПП) заради промените, които бяха въведени в плана от кабинета „Петков“, свързани най-вече с инвестиция в батерии за съхранение на енергия и подхода спрямо въглищните централи.

Делян Добрев и Красимир Вълчев от ГЕРБ нарекоха поправките лобистки, целящи да обслужат интереси на частни играчи, свързани с ПП. От партията на Бойко Борисов казаха още, че се рискуват над 720 млн., които могат да бъдат загубени заради забавяне на реформите в отделните сектори.

Тезите на ГЕРБ бяха подкрепени от „Възраждане“, откъдето се противопоставиха остро срещу плановете за поетапното намаляване на обема на работа на въглищните централи.

От ПП отговориха, че забавянето се дължи на „излишните избори“ през октомври, както и че темпът на затварянето на въглищните централи е бил заложен още по време на управлението на ГЕРБ, а кабинетът „Петков“ дори го е забавил допълнително.

В крайна сметка депутатите дадоха седемдневен срок на МС да внесе всички проектозакони в парламента.

08:21 26.10.2022

"Няма да бързам". Радев започва консултации с партиите

24 дни след изборите президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи на политическите партии в състава на 48-ото Народно събрание.

Първата група, която ще се срещне с държавния глава, е тази на победителите от изборите ГЕРБ-СДС. Срещата е от 13 ч.

Вече на няколко пъти президентът обяви, че няма да бърза с връчването на мандати на политическите сили заради законите, които трябва спешно да се приемат от парламента като този за бюджета за 2023 г. и пакета, свързан с получаването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Няма да бързам, защото парламентът има да свърши доста работа. Очаквам и партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент, когато - помните - въпросът за властта, който съвсем не е маловажен, някакси обсеби цялата дейност на Народното събрание“, каза Радев и добави, че освен за справяне с кризите, той ще дискутира с партиите и модернизацията на армията.

17:15 25.10.2022

Министерството на финансите ще предложи на парламента проектобюджет за 2023 година с непроменени политики и помощи към бизнеса и домакинствата, но с дефицит от 6,6 на сто от Брутния вътрешен продукт (БВП). Той все още не е внесен в парламента от служебния кабинет, защото той изчаква да види дали ще може да се сформира редовно правителство. Това каза във вторник служебният министър на финансите Росица Велкова по време на изслушване в Народното събрание.

15:07 25.10.2022

ГЕРБ ще отиде на консултация при Радев в сряда

Парламентарната група ГЕРБ-СДС ще се яви на консултациите при президента Румен Радев в сряда. Това каза зам.-председателят на партията Томислав Дончев във вторник.

Той се съгласи и с плановете на президента да не бърза да дава мандата на най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ, защото според Дончев трябва да се даде шанс на парламента да работи.

"В противен случай опцията бързи избори би възпроизвела сегашната ситуация и ние бихме били поставени пред същите задачи, пред които сме поставени в момента", каза Дончев.

Той каза още, че има риск допълнителното време, което ще бъде дадено от президента, да бъде използвано за предизборно наддаване, но увери, че ГЕРБ ще се държи отговорно, за да не се стигне до такъв сценарий.

Според Дончев шансовете на ГЕРБ да събере нужната подкрепа от най-малко 121 депутати за сформиране на правителство са "трудни, но не и невъзможни".

"Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Възраждане" казаха, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ.

10:47 25.10.2022

Радев покани ГЕРБ на първи консултации в сряда

Президентът Румен Радев съобщи, че в сряда (26 октомври) кани на консултации най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ.

Това обаче не означава, че той бърза с процеса и раздаването на мандатите, каза още Радев по време на изявление пред медиите във вторник.

Държавният глава каза, че очаква партиите в парламента да поемат отговорността си и да не се допуска грешката от последния парламент, когато по думите му въпросът за властта е бил обсебил Народното събрание.

"Един месец не можаха да съставят съответните парламентарни комисии. Парламентът потъна в скандали, което обезсили дейността му", коментира Радев работата на предишното 47-о Народно събрание.

Според Радев е особено важно да се направи всичко възможно в парламента да се разгледа внимателно бюджета за 2023 г. и множеството закони, които чакат да бъдат приети, за да се постигне икономическа и социална стабилност.

Попитан дали може да се състави правителство на малцинството, държавният глава заяви, че зависи от това около какви приоритети и принципи ще се обединят партиите за взаимодействие в рамките на парламента и парламентарните механизми, за да може да работи кабинет на малцинството.

08:33 25.10.2022

БСП и "Възраждане" вече са внесли в парламента предложения за промени в Изборния кодекс

"БСП за България" и "Възраждане" са внесли проекти за изменение на Изборния кодекс още с конституирането на 48-ото Народно събрание, показва справка, направена от БТА, на страницата на институцията.

Предложенията на левицата са постъпили на 19 октомври, когато беше първото заседание на новоизбрания парламент. На следващия ден и от "Възраждане" са внесли свой законопроект.

Какво предлага БСП

От БСП предлагат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина.

Изборите за 46-о, 47-о и 48-о Народно събрание, както и изборите за президент и вицепрезидент на Република България през 2021 г., бяха произведени според изискването в Изборния кодекс във всяка секция с над 300 избиратели гласуването да е само с машини. Според БСП това законодателно решение е довело до безпрецедентно спадане на избирателната активност и затова трябва да се промени според левицата.

Какво предлага "Възраждане"

От "Възраждане" предлагат съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отразява пропорционалното разпределение на политическите сили в Народното събрание. Целта на тази законодателна промяна е съставът на комисията да отразява резултатите от последните парламентарни избори и да бъде променян пропорционално по време на петгодишния ѝ мандат, казват те.

От "Възраждане" също така искат видеонаблюдение в изборното помещение, без да се нарушава тайната на вота, както и при броенето на гласовете и съставянето на протокола с изборните резултати. От партията предлагат да има задължително преброяване на контролните отрязъци от машинното гласуване и записването на този резултат в изборния протокол.

Нови ли са тези предложения

В 47-ото Народно събрание от БСП и "Възраждане" също имаха внесени законопроекти за промени в Изборния кодекс, които не бяха разгледани в пленарната зала. Политическите сили сега ги предлагат за обсъждане и в новия парламент. В предишното Народно събрание от ГЕРБ-СДС също бяха внесли законопроект за връщане на възможността за гласуване с хартиена бюлетина.

15:55 24.10.2022

"Възраждане" кани парламентарните групи на разговори за еврозоната

"Възраждане" ще покани останалите парламентарни групи на разговори по темата за влизането на България в еврозоната. Това каза пред журналисти лидерът на партията Костадин Костадинов.

По думите му "Възраждане" създава своя контактна група с членове Деян Николов и Виктор Папазов. Тя ще отправя покани по график към всяка една от другите парламентарни сили.

"Ние знаем техните позиции, но предлагаме все пак един публичен разговор", каза Костадинов.

Позицията на "Възраждане" е, че България не трябва да приема еврото като мнозинството от останалите членки на ЕС, защото това би било "национално предателство". Костадинов иска и референдум по въпроса.

Според експерти обаче българският лев отдавна е свързан с еврото заради валутния борд, а самият референдум не би имал юридическа основа, тъй като процесът по интеграция в еврозоната е възприет още с подписването на договора за присъединяване на България към ЕС.

15:36 24.10.2022

ДПС ще търси възможности за евроатлантическо мнозинство

ДПС е готова да търси "възможности за създаване на идейно хомогенно евроатлантическо мнозинство". Това каза депутатът от партията Йордан Цонев след края на срещата между представители на формацията му и контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

По думите на Цонев ДПС ще търси варианти както за правителство на експертен, така и на партиен принцип. Той обаче изрази разочарование, че от партиите с проевропейска и пронатовска идеология са разделени от "измислени причини", като даде за пример темата за корупцията.

"Ако корупцията е проблем, тя е проблем за целия Европейски съюз. Но корупцията я посочват не политиците, а я посочват съдебните органи", каза Цонев.

13:19 24.10.2022

Започна срещата между контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси и ДПС

В Народното събрание започна срещата между контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси с представители на ДПС. В срещата от ДПС се включиха Хамид Хамид и Йордан Цонев.

"За нас е чест и отговорност да откликнем на тази покана за диалог", каза преди началото на разговорите Йордан Цонев.

По думите му партиите носят отговорност пред българските граждани за това да се излезе от политическата криза. Той добави още, че правителството, което трябва да се формира в условия на война и агресия на Русия срещу Украйна, трябва да се фокусира върху "нашата принадлежност, нашата лоялност и активност в организациите, в които членуваме- ЕС и НАТО".

13:04 24.10.2022

Правителство без ГЕРБ няма как да има, смята Деница Сачева

Правителство без ГЕРБ няма как да се случи. Това каза депутатката от партията Деница Сачева пред БНТ. По думите ѝ няма как да се твърди, че ГЕРБ е в изолация, след като тя е първа политическа сила след изборите.

"Как си представяте дори и математически нещо да се случи в Народното събрание без ГЕРБ? Не може да бъде взето нито едно важно политическо решение без участието на ГЕРБ", каза Сачева.

Според нея заявките на други партии да не участват в управленски формати с ГЕРБ са "несериозни". Тя добави още, че не нейната партия, с "Продължаваме Промяната" са в изолация, тъй като нито една политическа сила не се е отзовала на поканата им за разговори в Народното събрание.

Сачева определи правителство на малцинството на ГЕРБ като краен вариант.

12:55 24.10.2022

Според Атанас Атанасов ГЕРБ вече са поели контрола върху законодателната власт

Според съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов с избирането на Вежди Рашидов за председател на парламента ГЕРБ вече са поели контрола върху законодателната власт. Така те ще определя дневния ред на Народното събрание и това какви точки ще влизат в него.

По думите му това ще са само "теми, които им носят дивиденти".

"Инсталираха Вежди Рашидов и до него е Росен Желязков. А зад Росен Желязкова е Десислава Атанасова и оттам отиваме към Банкя, разбира се. Това е редицата, през която ще се диктува", каза той пред БНТ.

По думите му Рашидов е извършил нарушение още с първото си действия, в което обяви извънредно заседание на парламента във вторник, но в същото време не съобщи веднага дневния му ред.

12:39 23.10.2022

БСП поиска Радев да не се меси в парламентарната ѝ група

БСП излезе с позиция, в която настоява президентът Румен Радев да спре да се меси в работата на парламентарната ѝ група. Повод за това е коментар на служебния министър на спорта Весела Лечева относно дейността на левицата.

„За пореден път Ваш служебен министър си позволява да коментира публично вътрешнопартийни въпроси на БСП. Нещо повече, да изопачава факти, касаещи парламентарната група на БСП и решения, взети от колективните органи на партията“, гласи позицията. В нея се казва още, че Лечева е назначена в служебното правителство в лично качество и тя не представлява БСП.

„Считаме, че служебният кабинет излиза извън правомощията си, погазва принципа за разделение на властите и това трябва да спре“, пишат още от „Позитано“ 20.

Освен Лечева членовете на БСП, които са част от служебния кабинет, са още правосъдния министър Крум Зарков и земеделският Явор Гечев. Тримата са част от вътрешнопартийната опозиция срещу лидерката на левицита Корнелия Нинова.

10:36 23.10.2022

ГЕРБ вижда вариант за правителство на малцинството и иска хартиени бюлетини

Все още има потенциал това Народно събрание да излъчи правителство. Разпределението на силите в парламента „е нова възможност“ всички да се контролират взаимно и да няма приемане на „лобистки закони“. Това каза председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред бТВ.

По думите ѝ сред вариантите за съставяне на правителство е и такова на малцинството.

"Постепенно се заформя мнозинство. Виждам готовност за формиране на правителство около ГЕРБ. Знаково беше, че БСП подкрепи кандидатурата на ГЕРБ, че лично председателят на БСП предложи тази кандидатура, което показва ангажимент на друго ниво", добави Атанасова.

Атанасова каза, че от ГЕРБ ще предложат връщането на хартиената бюлетина като средство за гласуване на изборите, като това ще стане със законопроекта им от миналото Народно събрание. БСП вече внесе законопроект с такова предложение в настоящия парламент.

16:20 22.10.2022

ГЕРБ внася законопроекти за бюджета, енергетиката и отбраната

Законопроекти с пакети от мерки, свързани с бюджета и разходите за отбрана и енергетика ще бъдат внесени от ГЕРБ-СДС в Народното събрание. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов.

Партията се концентрира около 7 „антикризисни мерки“. Във връзка с енергетиката ще бъдат предложени компенсации за бизнеса, както и забрана за извеждането на битовите потребители на свободния пазар на електроенергията. Ще бъде направено и предложение за намаляване на цените на горивата с 1 лв. на литър.

Въпреки тези предложения Борисов се обяви против „внасянето на популистки бюджет наново“.

Депутатът от партията Кирил Ананиев каза, че са необходими спешни мерки, защото „държавата фалира“. Причина затова според него е политиката на последното редовно правителство и нападна Асен Василев, когото нарече „най-слабият финансов министър в последните няколко десетилетия“.

Заредете още

XS
SM
MD
LG