Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

10:46 26.11.2022

Парламентът обсъжда над 11 часа промените в Изборния кодекс

Депутатите в Народното събрание обсъждаха предложенията за промени в Изборния кодекс над 11 часа. Заседанието продължи след полунощ, като гласуването беше оставено за следващата седмица.

Те приеха изменения в първия параграф на Кодекса, които засягат въвеждане на преброителни центрове за хартиените бюлетини, видеонаблюдение на процеса на броене на бюлетините след края на изборния ден, премахване на тъмните стаички и поставяне на паравани на тяхно място, функцията на обществения съвет към ЦИК, район "Чужбина", както и дали да остане електронният протокол от машината.

ГЕРБ потвърди, че ще се оттегли от предложенията си за закриване на Обществения съвет към ЦИК, премахване на район "Чужбина" и увеличаване на прага за подаване на заявления за разкриване на секция. "Демократична България" и "Продължаваме промяната" отново обвиниха ГЕРБ, ДПС и БСП, че с връщането на хартиените бюлетини се обезсмислят машините.

14:59 25.11.2022

Радев ще проведе консултации с "Български възход" в понеделник

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с „Български възход“ в понеделник 28 ноември от 14 ч. Това е последната среща, която държавният глава трябва да проведе с партиите в парламента, след което трябва да връчи първия мандат на победителите от изборите ГЕРБ-СДС.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев беше част от администрацията на президента и служебен премиер в два от служебните кабинети, назначени от Радев.

В случай че от ГЕРБ не успеят да изпълнят първия мандат, вторият мандат трябва да отиде при „Продължаваме промяната“, а третият мандат може да бъде връчен от президента на партия по негов избор.

13:58 25.11.2022

ПП да не се отказва от втория мандат, поиска Христо Иванов

Съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов отправи призив към „Продължаваме промяната“ (ПП) да не се отказват от опит за съставяне на кабинет с втория мандат. Думите му дойдоха по повод изказванията на хора от партията на Асен Василев и Кирил Петков, че ако промените в Изборния кодекс бъдат приети, те ще върнат неизпълнен втория мандат, ако такъв им бъде връчен.

„Алтернативите са толкова лоши, че не бива прибързано да затваряме този прозорец. И нашият призив към колегите от „Продължаваме промяната“ ще бъде да продължим да разсъждаваме върху тази тема“, каза Иванов.

По думите му не всички мостове към БСП са били изгорени и че е възможно със социалистите да се разговоря по теми като съдебната реформа. Иванов каза още, че разговорите за явяване с общи кандидатури с ПП на местните избори през 2023 г. са само на начален етап.

11:49 25.11.2022

ГЕРБ вкара Изборния кодекс в петъчната програма на парламента

По искане на ГЕРБ-СДС беше променена петъчната програма на Народното събрание. С гласовете на депутатите от партията, както и с подкрепа от ДПС и БСП като втора точка от програмата на парламента беше прието да продължат дебатите и гласуванията на промените в Изборния кодекс.

В същото време гласуванията за бюджета и парламентарният контрол бяха отложени за следващата седмица.

Промените в Изборния кодекс като връщането на хартиената бюлетина, закриване на район „чужбина“, премахване на поетапното въвеждане на дистанционно електронно гласуване и др. бяха приети в среднощно заседание от мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС в правна комисия на 17 ноември.

Последваха протести срещу готвените промени, след които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че от партията ще се откажат от голяма част от промените и няма да ги правят в спешен порядък. Въпреки това депутатите на ГЕРБ-СДС, с помощта на тези от БСП и ДПС, започнаха гласуванията в пленарна зала.

10:56 25.11.2022

Младежкото обединение на БСП в София прие декларация срещу хартиените бюлетини

Младежкото обединение на БСП София не подкрепя хартиеното гласуване. Това заявиха членовете му с декларация, публикувана във Фейсбук.

„Без решение на нито един от колективните органи на партията, както и в разрез с досегашната си линия на поведение по темата, ПГ на “БСП за България” внесе в Народното събрание искане за спорни промени в Изборния кодекс по отношение на метода на гласуване, както и предложи за председател на 48-ото Народно събрание личност от партията- олицетворение на модела на задкулисие и корупция“, пишат от младежкото БСП.

От там добавят, че машинното гласуване „ограничи порочната практика за обявяване на голям брой от гласовете на българските граждани за недействителни, успя да възпрепятства до голяма степен купения и контролирания вот“ и припомнят, че това е била тезата на социалистите преди две години.

Промените в Изборния кодекс, свързани с връщането на гласуване с хартиена бюлетина, бяха предложени от БСП. По-късно мнозинството в парламентарната правна комисия от ГЕРБ, ДПС и БСП прие и други промени в Изборния кодекс на второ четене.

„Парламентарната група на „БСП за България“ доброволно се отказа от спечелената от нашата партия битка, с което даде възможност на политическите ни опоненти да ни атакуват като част от така нареченото „статукво“, казват още от младежката БСП в София.

16:04 24.11.2022

"Безплодни процедури". ПП забави приемането на промените в Изборния кодекс

След близо 3 часа спорове, процедурни хватки и взаимни обвинения депутатите успяха да гласуват само заглавието на Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс (ИК), връщащ хартиените бюлетини. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, които имат мнозинство. Те инициираха и спешното разглеждане на промените в ИК от Народното събрание (НС) в четвъртък. Измененията бяха прокарани на второ четене от правната комисия миналата седмица на продължило около 18 часа заседание, отново с подкрепата на тези три партии.

Разглеждането беше затруднено от "Продължаваме промяната" (ПП), която първоначално поиска да бъде променен дневният ред на заседанието в четвъртък. Стигна се до напрежение и струпване на депутати пред трибуната на председателстващия Йордан Цонев (ДПС). Той отстрани Настимир Ананиев от ПП за едно заседание заради нарушаване на реда в залата.

Депутати от партията му блокираха трибуната, докато председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) се опитваше да чете доклада за второто четене на промените в ИК. По-късно, след призиви от депутати от ПП, Цонев отмени наказанието на Ананиев.

Кирил Петков обсъжда с депутати от ДБ заседанието в четвъртък.
Кирил Петков обсъжда с депутати от ДБ заседанието в четвъртък.

В хода на дебатите ПП няколко пъти направи предложение за отлагане на разглеждането на законопроекта, но то не беше прието. Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова повтори, че партията ще оттегли някои от предложенията си, направени между първо и второ четене.

В крайна сметка споровете се завъртяха около заглавието на промените в изборния закон. Николай Денков от ПП предложи то да бъде “Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс с цел осигуряване на контрол върху вота на избирателите от страна на партийните централи”. Надежда Йорданова от “Демократична България” (ДБ) предложи заглавие “Закон за нарушаване на доверието в изборния процес”. Тя определи измененията като “взрив на доверието” на избирателите и “ограничаване на правата” им.

Предложенията им обаче така и не бяха подложени на гласуване. “Целият ден посветихме на тези безплодни процедури - Народното събрание да не може да приеме единственото безспорно нещо - наименованието на законопроекта”, каза председателстващият заседанието в края на деня Росен Желязков. След като заглавието все пак беше прието, той разпусна депутатите.

11:21 24.11.2022

ГЕРБ, ДПС и БСП вкараха промените в Изборния кодекс в дневния ред на парламента

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП промените в Изборния кодекс, връщащи хартиените бюлетини, бяха вкарани в дневния ред на заседанието на парламента в четвъртък.

Те бяха прокарани на второ четене от правната комисия миналата седмица на продължило около 18 часа среднощно заседание, отново с подкрепата на тези три партии.

"Това е доста ясна заявка за парламентарните групи, които променят тези проблеми, накъде са се насочили", коментира Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

Колегата му Андрей Гюров настоя за разглеждане да бъде включено и предложение за създаване на временна комисия, която да обсъди промените в изборните правила, но това така и не се случи.

Окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс беше вкарано в дневния ред на депутатите със 124 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС и БСП срещу 101 "против" от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход".

14:33 23.11.2022

"Да се забърза". "Продължаваме промяната" с призив към президента за даването на мандатите

Президентът трябва да се забърза с даването на мандатите, за да може страната да излезе от това безвремие, в което сме вече втори месец. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, след като Румен Радев проточи консултациите с партиите и дори съобщи, че ще връчи третия мандат чак след Нова година. Целта е, ако и с него не може да бъде съставен кабинет, новите избори да са през март.

"Консултациите виждаме до какъв резултат доведоха - точно нулев. Затова са отговорни основно ГЕРБ, които са импотентни да съставят кабинет или каквато и да е подкрепа. Ние не сме видели дори какво предлагат", добави той на съвместен брифинг с "Демократична България".

На него двете формации съобщиха, че имат готовност заедно да работят за формиране на правителство на малцинството с втория мандат. Тяхната формула обаче включва пакет от законодателни мерки, за които ще очакват подкрепа от други партии преди връчването на мандата.

18:44 22.11.2022

Борисов защити изборните машини въпреки подкрепата на ГЕРБ за хартиените бюлетини

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза във вторник, че машините за гласуване „са добри и ни вършат работа. Затова винаги сме поддържали машинното гласуване". Изказването му се разминава с цялостната позиция на ГЕРБ за машините. Преди дни депутати от неговата партия и от БСП и ДПС в правната комисия приеха ключово решение за връщане на хартиените бюлетини.

"Щом са наречени от Христо Иванов „Борисовки”, тогава мога да кажа, че лоши „Борисовки”, добави той. Също така лидерът на ГЕРБ потвърди, че партия е готова да оттегли част от предложените промени в Изборния кодекс, като за първи път допусна депутатите от ГЕРБ да подкрепят идеята на "Демократична България" за въвеждането на преброителни центрове.

Борисов каза още, че от партията не бързат със съставянето на правителство. „Бърза работа нямаме. Основната ни цел е съставянето на правителство, а не Изборен кодекс за след 4 години", каза той.

09:26 22.11.2022

ДБ ще настоява обсъждането на промените в Изборния кодекс да започне отначало

"Демократична България" ще настоява обсъждането на промените в Изборния кодекс да започне отначало. Това каза в ефира на БНТ във вторник бившият правен министър Надежда Йорданова. По нейни думи по време на 18-часовото заседание на правната комисия, на което беше разгледан проектът за промени в ИК, от БСП са допуснали ГЕРБ да променят целия им законопроект и накрая са подкрепили предложенията на ГЕРБ вместо своите собствени.

"Дали това е въпрос на предварителна уговорка или последващи преговори не знам, но фактите са, че в правна комисия БСП поддържаха предложенията на ГЕРБ, а не своите", каза тя.

Йорданова потвърди позицията на ДБ, че партията няма да подкрепи мандат с правителство на ГЕРБ, като каза, че общите теми между двете формации не могат "да заметат големите разлики" в политиките по върховенството на закона и корупцията.

"Поведението на ГЕРБ показа, че нищо старо не е забравено, а нищо ново не е научено. Видяхме лошите практики от 44-ото Народно събрание в много по-кондензиран вид. Буди недоумение, че ГЕРБ като първи мандатоносител и към настоящия момент не казват каква формула ще предложат – от кого биха очаквали подкрепа, как ще действат", каза още Йорданова. Тя не отговори директно дали ДБ би разговаряла с БСП при втория мандат на "Продължаваме промяната" и каза, че това е въпрос към ПП.

12:50 21.11.2022

Радев говори с ДБ повече против военната помощ за Украйна, отколкото за правителство

Военната помощ за Украйна и модернизацията на Българската армия доведоха до спор между президента Румен Радев и представителите на „Демократична България“ (ДБ) по време на консултациите на държавния глава с коалицията, провели се в понеделник.

По-голямата част от 40-минутния разговор между Радев и ДБ премина в критики от страна на президента към десните за позицията им за изпращането на военна помощ за нападнатата от Русия Украйна и превъоръжаването на армията.

"Крайно критичен съм към вашите призиви да се разоръжим на прага на войната, преди да се въоръжим с нова техника, която да усвоим", каза Радев на представителите на ДБ.

Лидерът на ДБ Христо Иванов каза, че не е очаквал срещата при президента да се фокусира върху темата за военната помощ за Украйна, а върху това как да се сформира редовно правителство в рамките на този парламент.

"Мисля, че сме на консултации за съставяне на правителство, но няма проблем да проведем този диалог", каза лидерът на ДБ Христо Иванов.

Радев обаче попита Иванов как може да се окаже военна помощ на Украйна, без самата България да има ново и модерно въоръжение.

ДБ никога не е претендирала, че може да казва как да се направи превъоражаването на българската армия, отговори Иванов. Той напомни за решението на българския парламент от 3 ноември, с което се дава широк мандат на изпълнителната власт да действа в тази посока.

13:45 20.11.2022

БСП взриви възможността за консенсус, смята депутатката от "Демократична България" (ДБ) Надежда Йорданова. В предаването "Събуди се" на "Нова телевизия" тя се позова на ролята, изиграна от БСП в последните дни, в които правната комисия на парламента гласува изменения в изборното законодателство. ДБ е противник на измененията.

Новините идват месеци след свалянето на кабинета "Петков", в който ДБ и БСП бяха коалиционни партньори.

Измененията в изборното законодателство бяха гласувани в сряда срещу четвъртък от депутати от БСП, ГЕРБ и ДПС. Те предвиждат връщането на хартиени бюлетини за изборите, обезсмисляне на машинния вот и намаляване на тежестта на вота на българите в чужбина.

"БСП казваха, че внасят законопроект за връщане на смесено гласуване за повече избор и доверие. В сряда те направиха точно обратното - взривиха всякакви възможности за постигане на консенсус и за подобряване на доверието", каза в неделя Надежда Йорданова.

В понеделник ДБ е поканена на консултации при президента за съставяне на ново правителство. Коалицията ще предложи на Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, каза Йорданова.

14:31 19.11.2022

"Продължаваме промяната" (ПП) ще се върне в пленарната зала в сряда и заедно с "Демократична България" ще предложи временна комисия за промени в Изборния кодекс. Съпредседателят на ПП Кирил Петков описа тези две намерения на формацията пред "Нова телевизия".

Новината идва на фона на ревизия на изборното законодателство, започната от ГЕРБ, БСП и ДПС в правната комисия на парламента. Промените бяха обсъждани на среднощно 17-часово заседание в сряда срещу четвъртък. Те бяха внесени и приети между първото и второто четене на закона в пленарната зала. Това означава, че за влизането им в сила остава само гласуването на второ четене от всички депутати.

Продължителността на това заседание, времето от денонощието, в което то се проведе и естеството на съдържателните промени не бяха аргументирани. Измененията предвиждат връщане към хартиените бюлетини, обезсмисляне на машинния вот, отпадане на избирателен район "Чужбина" и по-голям брой заявление за откриване на избирателна секция извън страната.

В знак на протест парламентарните групи на ДБ и ПП отказаха да участват в парламентарни заседания до окончателното гласуване на законопроекта. В петък те оглавиха и демонстрация пред парламента.

Това е кражба на демократичния вот и връщането на манипулациите в изборния процес, каза в събота Кирил Петков. Той допусна, че целта на новата "хартиена коалиция" е да проведе бързи нови избори без дебат, като пренебрегне темите, важни за българите - бюджетът, минималната работна заплата, данъчните кредити за младите семейства и продължаването на политиката за повишаване на пенсиите.

16:57 18.11.2022

Радев ще проведе консултации с "Демократична България" в понеделник

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с "Демократична България" в понеделник, 21 ноември, съобщи пресцентърът му. Срещата ще започне в 10 часа в президентството.

Това са шестите поред консултации на президента с парламентарно представена партия в 48-ото Народно събрание. Радев ще се срещне и с "Български възход" на Стефан Янев, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

15:12 18.11.2022

"Български възход" се срещна с БСП и поиска разговорите за бюджета да вървят паралелно с такива за мнозинство

БСП и “Български възход” обсъдиха бюджета за 2023 г. на среща в Народното събрание. Разговорът е по инициатива на левицата.

Лидерът на “Български възход” Стефан Янев каза, че партията му ще подкрепи всяко предложение, което “решава проблемите на хората”. Той каза, че трябва да се търси “балансиран подход” в бюджета. Янев добави, че разговорите за бюджета трябва да вървят паралелно с такива за съставяне на мнозинство, което да подкрепи правителство.

Председателката на БСП Корнелия Нинова отново изброи предложенията на БСП за социални мерки, които да залегнат в новия бюджет. Тя се събласи, че би било добре разговорите за бюджета да се водят паралелно с преговори “за съставяне на трайно и стабилно мнозинство”.

“Тези плаващи мнозинства са изключително опасни какво ще се приеме в крайна сметка. Но както виждате, тези разговори не вървят успешно”, каза още Нинова.

БСП проведе поредица разговори, на които представи приоритетите си за бюджета за следващата година. Такива срещи проведе и “Продължаваме промяната”.

13:59 18.11.2022

ГЕРБ няма да се откаже от хартиената бюлетина, но е готова на отстъпки по свои предложения за изменения в изборното законодателство. “Демократична България” (ДБ) и “Продължаваме промяната” (ПП) искат оттегляне на целия законопроект за промени в Изборния кодекс. БСП обаче няма да оттегли законопроекта си.

Всичко най-важно от позициите на партиите за измененията в изборния закон е тук.

12:36 18.11.2022

БСП няма да оттегли проекта си за връщане на хартиената бюлетина

БСП няма да оттегли законопроекта си за връщане на хартиената бюлетина като алтернатива на машинното гласуване. Това каза от парламентарната трибуна председателката на партията Корнелия Нинова.

“Не приемаме диалог с ултиматум”, каза Нинова. Тя защити законопроекта с думите, че на избирателите трябва да се даде възможност сами да решат дали да гласуват на машина или с хартиена бюлетина.

Повод за изказването ѝ е призивът на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” за оттегляне на проекта за промени в Изборния кодекс и създаване на временна комисия, която да обсъди промените в изборните правила.

12:30 18.11.2022

ПП и ДБ искат оттегяне на проекта за хартиената бюлетина

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” искат оттегляне на проекта за промени в Изборния кодекс и създаване на временна комисия, която да обсъди промените в изборните правила. Това казаха лидерите на двете партии на брифинг в Народното събрание.

Формациите гласуваха против предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване и против предложението на ГЕРБ за закриване на обществения съвет към Централната избирателна комисия за премахване на район “Чужбина”. Тези промени бяха подкрепени от ГЕРБ, ДПС и БСП и бяха приети на второ четене в правната комисия на Народното събрание. Предложи гласуването им в пленарна зала.

“БСП, ГЕРБ и ДПС избраха да отворят Изборния кодекс. Имат фиксация, защото искат да направят подмяна на вота на българските граждани”, каза Кирил Петков от “Продължаваме промяната”.

“Ако целта е да разговаряме и да търсим решение, това е формат. Ако целта е, да има параване, димна завеса, зад което пак да върши това, което е решено някъде, няма да участваме в това нещо”, каза Христо Иванов от “Демократична България”.

12:22 18.11.2022

ГЕРБ няма да се откаже от връщането на хартиената бюлетина, каза Борисов

ГЕРБ няма да се откаже от връщането на хартиената бюлетина, каза на брифинг в петък лидерът на партията Бойко Борисов. Той каза още, че ако проектът за промени в Изборния кодекс влезе в пленарната зала, формацията му ще оттегли предложението си за закриване на обществения съвет към Централната избирателна комисия за премахване на район “Чужбина”.

Борисов каза също, че депутатите от ГЕРБ няма да участват в заседания на Народното събрание до окончателното гласуване на промените в изборните правила. Те не се регистрираха на пленарното заседание в петък първите два пъти, но накрая го направиха и заседанието започна.

Борисов критикува “Продължаваме промяната” и “Демократична България” за решението има да бойкотират заседанията на Народното събрание. Двете партии по-рано съобщиха, че го правят като знак на протест срещу промените в изборния закон, приети от правната комисия за една нощ между първо и второ четене. Те предвиждат връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване и бяха подкрепени от ГЕРБ, ДПС и БСП.

16:25 17.11.2022

ГЕРБ и "Български възход" са единни, че трябва да има мнозинство за редовен кабинет

ГЕРБ и "Български възход" се обединиха, че трябва да се състави редовен кабинет в рамките на това Народно събрание..

Партията на Бойко Борисов се срещна с формацията на Стефан Янев като част от разговорите, които провежда, за да търси консенсус по конкретни теми преди да получи първия мандат.

Десислава Атанасова каза, че кабинет на малцинството би могло да бъде избран "с оглед на заявките на някои политически сили", но няма да устойчиво и дълготрайно. Затова от ГЕРБ-СДС търсят мнозинство, което да стои зад определени решения за програма за управление.

От "Български възход" казаха, че за тях е основен приоритет да има правителство, защото когато се формира мнозинство, парламентът ще се успокои и ще започне да функционира нормално. Формацията e съгласна с ГЕРБ, че не трябва да се внася нов бюджет, а да се внесе проект на закон за удължаване на сегашния. И би подкрепила предложения разходите да съответстват на приходите, дефицитът да не надхвърля 3% и помощите да не са "на калпак". От формацията приветстваха и предложените от ГЕРБ-СДС мерки "енергетиката".

Двете политически сили се разбраха да продължат срещите по секторни политики като здравеопазване, социална политика, публични финанси, правосъдие, Плана за възстановяване и устойчивост, европроектите.

Заредете още

XS
SM
MD
LG