Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Хартиените бюлетини влизат в парламента. Русия е "спонсор на тероризма". Наистина ли идва Илън Мъск?


Христо Иванов ("Демократична България") и Десислава Атанасова (ГЕРБ) в парламента
Христо Иванов ("Демократична България") и Десислава Атанасова (ГЕРБ) в парламента

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Хартиените бюлетини
  • Новите руски удари
  • Шансовете за Шенген

Спорните промени в Изборния кодекс ще бъдат вкарани в дневния ред на Народното събрание в четвъртък, за да бъдат гласувани окончателно, съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя каза, че партията е готова на отстъпки, но не и за връщането на хартиените бюлетини, за което гласува заедно с ДПС и БСП.

Сутринта пред парламента се готви протест срещу промените в изборния закон.

“Продължаваме Промяната” и “Демократична България” имат готовност заедно да работят за формиране на правителство на малцинството с втория мандат. Те имат няколко условия, включително и оттегляне на спорните промени в Изборния кодекс.

Асен Василев от “Продължаваме промяната” призова президента Румен Радев да се забърза с даването на мандатите, за да може страната да излезе “безвремието”.

Руските ракети оставиха две страни без ток

Русия нанесе нови ракетни удари срещу Украйна. Те доведоха до спиране на тока в Киев и други градове. Има жертви и ранени. Противовъздушната отбрана се е задействала. Реакторите на три украински атомни електроцентрали са изключени.

Украйна създава центрове, които ще предоставят на нуждаещите се хора ток, отопление, вода, интернет, и лекарства. Те ще се казват “Пунктове на непобедимост” и идват на фона на новата стратегия на руската армия да унищожи енергийната система на Украйна.

Руски ракетен обстрел в родилен дом в град Вилнянск, Запорожка област, уби новородено бебе. Зеленски нарече Русия “терористична държава”, която прилага “терор и убийства”.

С това определение са съгласни и мнозинството евродепутати. Европейският парламент прие резолюция, с която обяви Русия за “държава, спонсор на тероризма”. От българските евродепутати и петимата от БСП гласуваха против. Останалите подкрепиха резолюцията.

Ударите по инфраструктурни цели в Украйна причиниха в сряда масово спиране на тока и в Молдова. То е засегнало повече от 50% от територията на страната. На този фон Кишинев обвини Русия в манипулация заради заплахата на “Газпром” да намали доставките на газ за страната през Украйна с фалшивия аргумент, че Киев краде суровината.

Австрия няма да подкрепи България за Шенген

Австрия ще подкрепи кандидатурата на Хърватия за Шенген, но не и тези на България и Румъния, каза австрийският канцлер Карл Нехамер. По-рано вътрешният министър Герхард Карнер каза, че проблемът е в недобрата охрана на външните граници.

В Плана за възстановяване и устойчивост на България не е заложено затварянето на въглищни централи, а намаляването на емисиите. Това каза ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов пред Свободна Европа. Подобни твърдения бяха отправени от ГЕРБ и проруската “Възраждане”.

България ще може да печели от парите, които преведе за първите осем изтребителя F-16 през лятото на 2019 г. Самолетите се забавиха и повечето пари сега стоят в сметка. Сега те могат да се депозират и инвестират във Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Германия протестира срещу ФИФА в Катар

В сряда се изиграха нови четири мача от програмата на Световното първенство по футбол. Испания разгроми Коста Рика със 7:0, но изненадата на деня поднесе Япония, която надделя с 2:1 срещу фаворита Германия. Мароко и Хърватия завършиха наравно 0:0, а Белгия победи Канада с 1:0.

Футболистите на националния отбор на Германия протестираха със закрити с ръце усти срещу решението на ФИФА да забрани употребата на лентата с цветовете на дъгата в защита на правата на ЛГБТ общността, която е подложена на репресии в Катар.

И две препоръки

Един туит на милиардер, един имейл от неизвестен подател, един доверчив министър и медии, които бързат с гръмки заглавия. На какво ни учи историята за непотвърденото идване на Илън Мъск в Белоградчик? Теодора Бързакова подреди фактите.

Той е известен като част от Монти Пайтън, а освен това е и успешен кино режисьор. И то въпреки много трудности - по време на снимките на филмите му актьори се разболяват, умират, а наводнения унищожават техника и реквизити. “Господ съществува и ме мрази”, казва той с характерния си хумор. Tери Гилиъм е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG