Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Първанов иска "ляво обединение" с БСП. В Русия бият и хора с увреждания


Президентът Георги Първанов (2002-2012) покани БСП в ново обединение на левите. До него е Мая Манолова, която беше депутат от социалистите в няколко парламента.
Президентът Георги Първанов (2002-2012) покани БСП в ново обединение на левите. До него е Мая Манолова, която беше депутат от социалистите в няколко парламента.

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Първанов ще прави „единение“ на левите
  • В Русия бият и хората с увреждания
  • Какво стана в Народния театър

Президентът Георги Първанов (2002-2012) покани цялата Българска социалистическа партия (БСП) да се присъедини към готвеното ново ляво обединение. Той и още бивши знакови фигури от БСП участваха в кръглата маса „Лява България - идеи, политики, единение“.

Ден по-рано лидерката на социалистите Корнелия Нинова призова „бивши другари“ да се върнат в партията.

Парламентът

Действието на закона за бюджета за тази година беше удължено от парламента на първо четене и през 2023 г. Това се случи с подкрепа от ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“.

Няколкостотин граждани се събраха на нов протест пред парламента срещу евентуалното връщане на хартиените бюлетини. Участниците заявиха, че ще настояват президентът Румен Радев да наложи вето на поправката в Изборния кодекс, ако тя бъде прокарана от мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Без „Демократична България“ (ДБ) не може да бъде съставено правителство, което да придвижи страна напред. Това каза съпредседателят на обединението Христо Иванов.

Даниел Митов от ГЕРБ посъветва ДБ да се разграничи от „Продължаваме промяната“. Партията на Бойко Борисов поддържа тезата, че трябва да сформира правителство заедно с ДБ, но позицията на обединението е, че няма да подкрепи състав на кабинет с мандата на ГЕРБ.

Парите

„Лукойл“ поиска правителството да му издейства заобикаляне на европейското ембарго върху руския петрол. В замяна фирмата обеща да плаща данъци. Това е устна договорка и няма гаранция, че „Лукойл“ ще удържи на думата си. Генка Шикерова събра фактите и анализите на икономисти по темата.

Ако Министерство на здравеопазването финансира дълговете на болниците и Българската банка за развитие участва в това, дълговете на болниците няма да са скрити. Това каза председателят на Надзорния съвет на ББР Росен Карадимов в интервю пред Свободна Европа.

Войната

Украйна може да се сдобие с ракети, способни да поразяват с прецизност цели на разстояние до 150 км. Става въпрос за новата системата GLSDB, която съчетава ракетен двигател и авиационна бомба. Необходимо е одобрението на Пентагона.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква страните членки на алианса да увеличат доставките на системи за противовъздушна отбрана за Украйна.

Руските сили продължават да обстрелват цивилни и инфраструктурни цели в Украйна. На фронтовата линия на изток украинските военни отблъснаха руски атаки близо до 10 населени места, включително ключовите цели Бахмут и Авдиевка в Донецк, а на север под атака са Купянск, Лиман и Харковска област.

Войната в Украйна показа, че Русия е загубила статута си на велика сила. Но какво следва от това? Най-вероятният сценарий е войната да ускори колапса на самата Руска федерация, пише Стефан Попов.

Отвличане, побой, принуда. За едно 22-годишно момче с увреждания това е споменът от срещата му с руската полиция. Целта на мъченията е да го принудят да признае, че е запалил знаме в знак на протест срещу войната. Не пропускайте разказа му.

Световното

Нидерландия победи Катар с 2:0 и спечели група „А“. Другият отбор от групата, който продължава напред, е Сенегал, който победи Еквадор с 2:1.

В група „B“ фаворитът Англия спечели първото място, след като победи Уелс с 3:0. В среща, която беше очаквана заради политическото противопоставяне, САЩ надделяха над Иран с 1:0 и се класираха за 1/8 финалите на Мондиала.

Три препоръки

Един инцидент с десетима загинали доведе до рядко срещани национални протести в комунистически Китай. Според анализатори това е повратна точка в управлението на президента Си Дзинпин.

Конфликтът в Народния театър накара много творци да заемат позиция. Вече цял месец напрежението е високо, но то няма да спадне от само себе си. Много хора посочват решението, но директорът не го взима. Вижте историята тук.

През миналата седмица Българският енергиен холдинг стартира конкурси за избор на нови директори на най-важните и големи енергийни предприятия в държавата - АЕЦ „Козлодуй“, Националната електрическа компания (НЕК), „Булгаргаз“ и „Мини Марица-изток“. Колегите от Капитал разказват защо служебния кабинет е решил да направи това, което обикновено правят редовни правителства.

Човек на деня

Той успява да открие смешното във всичко около себе си и така да превърне хумора в своя професия. Днес е един от най-известните български писатели и хумористи, както и дългогодишен главен редактор на вестник „Стършел“. Михаил Вешим е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG