Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 300 млн. от ББР няма да се върнат. Кодовете са новият враг. Защо раздаването на ордени е тайно


До 2021 г. Българската банка за развитие раздаваше милиони кредити на фирми, свързвани с Делян Пеевски, Румен Гайтански – Вълка и братята Кирил и Георги Домусчиеви, вместо да финансира малкия и среден бизнес.
До 2021 г. Българската банка за развитие раздаваше милиони кредити на фирми, свързвани с Делян Пеевски, Румен Гайтански – Вълка и братята Кирил и Георги Домусчиеви, вместо да финансира малкия и среден бизнес.

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • 300 млн. кредити от ББР няма да бъдат върнати
  • Все още има шанс за медицинските хеликоптери
  • Ридли Скот

300 млн. лева провизирани бизнес кредити, отпуснати от Българската банка за развитие (ББР) по време на управлението на ГЕРБ, няма да бъдат върнати на държавата. Причината е, че във фирмите, на които парите са дадени, няма обезпечение. Това каза изпълнителният директор на институцията Цанко Арабаджиев в интервю за Нова телевизия.

Банката за развитие ще кредитира общини и закъсали болници, но това не е свързано с предстоящите местни избори, каза председателят на Надзорния съвет на банката Росен Карадимов в интервю за Свободна Европа. Той не отговори на въпрос каква е връзката му с депутата от ДПС Делян Пеевски.

В последните години ББР раздаваше милиони кредити на фирми, свързвани с Пеевски, Румен Гайтански – Вълка и братята Кирил и Георги Домусчиеви, вместо да финансира малкия и среден бизнес.

Парламентът срещу кода и нов бюджет

Кодът на машините е манипулиран. Това е новата теза, с която ГЕРБ, ДПС и БСП атакуват машинното гласуване. Какво представлява кодът, може ли някой да го „държи“ и да го използва, за да манипулира изборите? Отговорите са събрани тук.

Кодът за машините беше достъпен за абсолютно всички партии, няма как да има манипулации, а машините се пазят „по-добре от държавния резерв“. Това каза депутатът Венко Сабрутев от „Продължаваме Промяната“ (ПП).

Парламентът отхвърли предложената от ПП декларация, в която се настоява служебният кабинет да внесе нов проект за бюджет за 2023 г. Идеята на ПП беше подкрепена само от „Демократична България“ и БСП.

Депутатите и САЩ срещу зависимостта от „Лукойл“

Парламентарната комисия по енергетика одобри на първо четене внесен от ДПС проект, с който се забранява износът от България на нефт и нефтопродукти с произход Русия. Със законопроекта се въвежда и облагане по ДДС и акцизи на продуктите на бургаската рафинерия “Лукойл Нефтохим”.

Номинираният за нов посланик на САЩ в България Кенет Мъртън беше изслушан в комисията по външни отношения на Сената. По време на изслушването не беше повдигната обичайната тема за корупцията, но беше спомената рафинерията на „Лукойл“.

Европа срещу нарушенията и войната

Европейската прокуратура разкри мащабна трансгранична схема за измами с ДДС, реализирана на териториите на поне 36 държави в Европа и света, сред които е и България. Според първоначалните изчисления на разследващите нанесените щети възлизат на 2,2 млрд. евро.

Европейската комисия подкрепи създаването на извънреден трибунал за престъплението агресия, както и нуждата Русия да изплати репарации на Украйна. Според Урсула фон дер Лайен средставата могат да се вземат от блокираните 300 млрд. евро на Руската централна банка, както и още 19 млрд. от парите на руски олигарси.

Комисията остави в сила предложението си за орязване с 65% парите от еврофондовете по няколко фонда за Унгария. Става дума за 7,5 млрд. евро. Предложението е следствие на обвързването на европейските пари с върховенството на закона.

Русия срещу Украйна

Съюзниците от НАТО обещаха да помогнат на Украйна да ремонтира енергийната си инфраструктура, която е силно повредена от руските атаки. Това стана на срещите на външните министри от Алианса в Букурещ.

Володимир Зеленски съобщи, че ситуацията на фронта остава тежка, а руските сили опитват настъпление в Донбас и към Харков.

Когато токът спре, тук няма как да ви сервират еспресо или капучино. Руските атаки срещу електроцентрали в Киев водят до редовно прекъсване на електроснабдяването в столицата, но хората в едно кафене продължават да работят за своите клиенти. Вижте видеото с тяхната история.

Резултатите на Световното

Австралия се класира за 1/8 финалите на Световното първенство. Това се случи след победа срещу Дания с 1:0 в група „D“. В другия мач Тунис победи Франция с 1:0, но французите бяха класирани за следващата фаза още след предишния си мач.

В група „C“ Аржентина, която беше застрашена от отпадане, в крайна сметка спечели групата след победа с 2:0 срещу Полша. Въпреки загубата поляците също продължиха напред заради по-добрата си голова разлика. Това стана за сметка на Мексико, които въпреки победата с 2:1 срещу Саудитска Арабия, отпаднаха.

Три препоръки

За какво ти е да връчваш орден, ако ще го правиш тайно? Президентът и назначеното от него правителство подходиха точно така с един бизнесмен. Генка Шикерова събра фактите около ордена за „мултака“ Николай Вълканов.

Обществената поръчка за медицински хеликоптери е прекратена. Значи ли това провал на проекта за създаване на санитарна авиация в България? Надежда Цекулова потърси отговор.

В началото на 20 век д-р Паул Ерлих съчетава изследвания в медицината, химията, биологията - и прави фантастични открития. Той е основател на химиотерапията, създава серума срещу дезинтерия и измисля първото лекарство срещу сифилис. Пламен Асенов разказва историята му в поредицата „Малки истории за велики европейци“.

Човек на деня

Малко режисьори имат толкова голямо влияние върху киното, колкото него. Визуалният му перфекционизъм и огромен талант му отреждат място в пантеона на най-големите имена в професията, редом до Мартин Скорсезе, Франсис Форд Копола и Стенли Кубрик. В сряда Ридли Скот стана на 85 години. Той е Човек на Деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG