Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев поиска от Нидерландия доказателства, че българската граница може да се премине незаконно за 50 евро


Иван Гешев
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че ще поиска от властите в Нидерландия доказателства за случаи за преминаване на границата между България и Турция “с банкнота от 50 евро”.

Повод за изказването му е публикация в нидерландската обществена медия NOS. В нея нидерландският премиер Марк Рюте е цитиран да казва, че иска “да изключи възможността за незаконно преминаване на границата между Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро”.

В публикация във Фейсбук пресцентърът на прокуратурата публикува изявление на Гешев, в което се казва, че държавното обвинение няма такива данни.

“Ако нашите партньори от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с такива, очаквам да ни бъдат предоставени по реда на международната правна помощ при спазване принципите на върховенството на закона”, добавя главният прокурор.

В отделна публикация в Туитър той написа, че България “ще предприеме незабавни действия” при получаването на такава информация.

Свободна Европа попита пресслужбата на нидерландското правителство кога и пред кого е направил изказването си Марк Рюте, но до момента не е получен отговор.

Публикацията в NOS е със заглавие “Нидерландия блокира влизането на България в Шенгенската зона” и съобщава решението на Хага от петък да подкрепи членството на Хърватия и Румъния в Шенген, но да блокира присъединяването на София. В текста външният министър Вопке Хукстра е цитиран да казва, че е “твърде рано” за промяна на тази позиция по отношение на България.

На изказването на Рюте, цитирано от медията, в събота реагираха президентът Румен Радев и вътрешният министър Иван Демерджиев. Те определиха думите му като “недопустими и обидни внушения”.

Радев и Демерджиев споменаха смъртните случаи на гранични полицаи от последните месеци - един беше прострелян на границата, а други двама загинаха при катастрофа с автобус, превозващ мигранти. След катастрофата вътрешният министър поиска оставки в “Гранична полиция” и каза, че има данни за полицаи, замесени в каналджийство.

Нидерландия мотивира решението си да наложи вето върху присъединяването на България към Шенгенското пространство с незадоволителните според нея резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Според външния министър Вопке Хукстра страната може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Австрия също изрази резерви към членството на България в Шенген. Канцлерът Карл Нехамер каза, че страната му подкрепя членството на Хърватия, но е против присъединяването на България и Румъния.

Европейската комисия няколко пъти каза, че България, Румъния и Хърватия изпълняват критериите и са готови за членство в Шенгенското пространство. Европейският парламент призова страните да бъдат приети в зоната без повече забавяне.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG