Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: След газа правителството се зае и с нефта. Сбогом на Любен Зидаров


Илюстрации на Любен Зидаров за детски книги. Колаж.
Илюстрации на Любен Зидаров за детски книги. Колаж.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • "Булгаргаз" и ТЕЦ "Варна"
  • Украйна и православието
  • Стефан Иванов и Антарктида

Долната камара на американския парламент не успя да избере свой председател. Мнозинство имат републиканците, но 20 от тях не подкрепят кандидата на своята партия Кевин Маккарти. Във вторник и сряда минаха 6 кръга на гласуване и нищо не се промени. В последните 100 години всеки кандидат за този пост е бил избиран още от първия път.

Доган и енергетиката. Александруполис-Бургас

„Булгаргаз“ съди ТЕЦ „Варна“, която е собственост на Ахмед Доган. Задълженията са в размер на 40 млн. лева, твърди директорката на държавната компания Деница Златева.

Стара идея малко поновому: правителството ще проучи как да се построи нефтопровод между Бургас и гръцкия Александруполис. Идеята е на 20 години и някога принадлежеше на Русия – руският нефтът да стига през Черно море до Бургас и после през Александруполис да стига до други европейски страни. Сега идеята е за същото трасе, което така и не беше изградено, но с нефт от неруски източници, който да тече в обратна посока – от Гърция към България.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

България и Турция. Медицинските хеликоптери

Български министри, президент, политици от ГЕРБ и ДПС… Защо пътуват толкова често до Турция? Не е само заради достъпа до турските газови терминали, не е и само заради мигрантите. Николай Лавчиев потърси повече информация.

България очаква медицински хеликоптери, но засега излиза, че ще ги види друг път, пише Надежда Цекулова и изброява административните стъпки, които спират един уж лесен процес.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Вторият мандат

В петък парламентът ще обсъди проекта на ПП за декларация, в която са описани приоритетните национални цели. По-рано Николай Денков беше казал, че ще предложи състав на правителство с втория мандат само ако парламентът приеме списъка с приоритети.

За всеки случай вижте отсега това видео на Видка Атанасова, то обяснява как ще се гласува на следващите избори.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Любен Зидаров

Художникът, който илюстрира някои от най-обичаните детски книги, почина в сряда на 99-годишна възраст. Любен Зидаров илюстрира десетки приказки, „Том Сойер“ на Марк Твен и „Островът на съкровищата“ на Стивънсън. Приказките на Андерсен той рисува цели пет пъти и определя автора им като голямата си любов. Зидаров е ученик на Илия Петров. Той рисува до последните си дни. Тук можете да научите повече за него.

Украйна

В събота православните украинци посрещат Рождество. Литургията в Киево-Печерската лавра ще бъде отслужена за първи път от предстоятеля на автокефалната Православна църква на Украйна Епифаний. Малко преди Нова година Киево-Печерската ларва уведоми Украинската православна църква на Московската патриаршия, че не подновява договора с нея за ползване на катедралата.

Фронтът

Украйна е нанесла най-малко 5 удара по позиции на руската армия, в това число и по сгради, използвани като казарми. Жертвите са стотици.

Окупационните руски власти в Крим съобщиха, че са отблъснали нападение по техни военни цели на полуострова. Русия атакува с ракети покрайнините на Запорожие. Вижте картата, за да се ориентирате.

И три препоръки

Той преобръща историята на Националната баскетболна асоциация, включително и с триумфалния си мач отпреди Нова година. Лука Дончич е Човек на деня на Свободна Европа.

Гребецът Стефан Иванов се впуска в ново приключение в един от най-бурните океански райони. След като през 2020 прекоси тропически бури със своята „Невърест“, сега се е запътил към Антарктида.

Ото Хан е баща на ядрената химия и ядреното делене. Той е един от великите европейци на 20-и век, за които разказва Пламен Асенов.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG