Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицаят, задържан за трафик на мигранти, признава вината си. Съдът го остави в ареста 


Полицаят Денислав Борисов в съдебната зала в събота.
Полицаят Денислав Борисов в съдебната зала в събота.

Полицаят, който беше арестуван на 4 януари на магистрала "Тракия", докато превозва с бус 31 нелегални мигранти от Афганистан, остава за постоянно в ареста, реши Пловдивският районен съд в събота.

Обвиняемият служител на МВР Денислав Борисов признава вината си и ще съдейства на разследващите, декларира в съдебната залата адвокатката му Надежда Римпева. Тя поиска на клиента ѝ да бъде определен "домашен арест" с аргумента, че той помага на болните си баба и дядо, както и на 12-годишния си брат. Самият Борисов заяви пред съда, че съжалява за действията си.

Съдията посочи, че при вземането на решението е натежал фактът, че Борисов е бил с униформа и се опитал да избегне проверката на колегите си, като показал служебната си карта. Решението на Районен съд - Пловдив подлежи на обжалване на втора инстанция.

По-рано миналата година няколко инцидента с мигранти насочиха вниманието към проблема с трафика на хора. През ноември полицай почина след преследване на бус с нелегални мигранти на Околовръстното шосе в София. Заради случая оставки подадоха главният секретар Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев, но те не бяха приети.

Седмици преди това на българо-турската граница беше убит български граничен полицай, докато охраняваше граничната ограда. В края на август при преследване на автобус с мигранти загинаха двама полицаи в Бургас.

След смъртта на двамата полицаи в Бургас министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че има данни, че служители на МВР са замесени в схемите за трафик на мигранти. Малко след това той съобщи, че поне десетима гранични полицаи са участвали в различните схеми за трафик.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG