Връзки за достъпност

Извънредни новини

Липса на престъпления. Прокуратурата прекрати делото срещу Бобоков и Узунов


Пламен Бобоков (вляво) и Пламен Узунов
Пламен Бобоков (вляво) и Пламен Узунов

Прокуратурата е прекратила делото срещу секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Това стана ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура в понеделник.

Разследването срещу двамата започна през 2020 г. и беше за търговия с влияние и престъпления по служба. В рамките на година и половина обаче то така и не влезе в съда, нито беше прекратено. Така през декември 2021 г. Бобоков и Узунов осъдиха прокуратурата за бездействие по повдигнатите им обвинения и нарушаване на правото делото им да бъде разгледано в разумен срок.

В понеделник прокуратурата съобщи, че делото срещу двамата се прекратява, защото е установено, че техните "деяния не съставляват престъпления".

Те бяха задържани на 9 юли 2020 г., като на същия ден се проведе акция на полицията, прокуратурата и служители на бюрото за защита на свидетели към главния прокурор в президентството. Това събитие, заедно със случилото се на плажа "Росенец" край резиденцията на Ахмед Доган, даде началото на масови протести с искания за оставката на главния прокурор Иван Гешев и правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

Бобоков и Узунов бяха освободени под гаранция на 10 юли, а по-късно арестите им бяха обявени за незаконни.

Делото "Боклукгейт"

От съобщението на прокуратурата от понеделник става ясно още, че разследването срещу Пламен Бобоков, неговия брат Атанас Бобоков, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души продължава. Делото стана известно като "Боклукгейт".

Според обвинението Бобокови са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната фирма на компанията им „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

Атанас Бобоков и Красимир Живков бяха посочени като ръководители на организирана престъпна група. Двамата са обвинени, че за около 5-годишен период са извършили престъпление по служба, лъжливо документиране, незаконно загробване и превоз на отпадъци.

Атанас Бобоков е подведен под отговорност и за укриване на данъци в особено големи размери, а бившият зам.-министър – за „престъпление против народното здраве и околната среда“.

Пламен Бобоков първоначално беше обвинен единствено за участие в престъпната група. Междувременно срещу него бяха образувани и други разследвания – за незаконно държане на ценности, по което беше оправдан, и за получаване на информация от сводката на служба "Военно разузнаване".

През януари 2021 г. другите трима обвиняеми по това дело сключиха споразумения с държавното обвинение и получиха различни условни присъди – бишият директор на „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов, собственикът на площадка за складиране на отпадъци Айгюн Еминов и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов.

Пламен Бобоков каза пред Свободна Европа в края на септември 2021 г., че именно Богданов е станал изпълнителен директор на фирмата „Ел бат“ от Долна баня, на чиято площадка се съхраняват всички отпадъци, открити в рамките на делото на различни места в страната. Според Бобоков „Ел бат“ е част от сценарий за изземването на бизнеса на братята с „Монбат“ по поръчка на депутата от ДПС Делян Пеевски.

В края на февруари Богданов беше намерен мъртъв в обекта на "Ел Бат" в Долна баня, а прокуратурата започна разследване за евентуално убийство.

Преди малко повече от месец съдът прекрати делото заради "неясноти и нарушения във внесения обвинителен акт, които пречат на защитата на подсъдимите" и го върна на прокуратурата.

"Държавата ни е превзета." Защо Бобоков сочи Пеевски като поръчител на делото му
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:38 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG