Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нова коалиция се явява на изборите в България. Молдова разкри руски план за преврат


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Снимката е от 18 ноември 2022 г.
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Снимката е от 18 ноември 2022 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Санкциите
  • Новата коалиция
  • Ивет Качурова

България има системен проблем с корупцията и върховенството на закона и не се справя с него. Това според двама политолози е посланието на новите санкции. Те са срещу политици от ДПС, ГЕРБ и БСП. На преден план е въпросът за политическата отговорност.

Координаторът на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джим О’Брайън е на посещение в България. Той се срещна с президента Румен Радев, който благодари за подкрепата на Вашингтон в борбата с корупцията.

Санкциите целят да подпомогнат България в задълбочаването на нейната интеграция в Европа и диверсификацията на енергийните източници, каза О’Брайън в интервю за БНР.

Бившият финансов министър Владислав Горанов за пръв път коментира санкциите срещу себе си. По думите му те се основават на “фактологически неверни” мотиви. “Защо ще подкупвам мои служители, като мога да им наредя?”, каза той в интервю за бТВ. Никъде не се твърди, че той е подкупвал свои собствени служители.

На изборите се явява нова коалиция

Лидерите на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” подписаха коалиционно споразумение за общо явяване на предсрочните избори на 2 април. Те си поставиха 13 цели, сред които реформа на прокуратурата, членство на България в Шенген и еврозоната и създаване на среда за честния бизнес.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Русия твърди за напредък на фронта

Москва съобщи, че руските войски са успели за 4 дни да напреднат с 2 км на фронта в Украйна. Информацията не може да бъде независимо проверена. Олигархът Евгений Пригожин каза, че частната му армия “Вагнер” е превзела украинско село.

Тази карта показва кой какво контролира в Източна Украйна към 13 февруари.

Руската армия укрепва отбранителните си позиции в окупираните райони на Украйна, съобщи британското военно министерство. Става дума за фронта в Запорожка област.

Николай Трошкин е млад руснак, излежавал присъда. Вербуван е да се бие в Украйна за частната армия “Вагнер”. Но на фронта разбира, че е само “пушечно месо”. Трошкин успява да избяга, но сега се крие, защото се страхува от отмъщение.

Москва готви преврат в Молдова

Русия подготвя държавен преврат в Молдова, каза президентката Мая Санду. Планът предвижда смяна на властта “чрез насилствени действия, маскирани под протестите на т.нар. опозиция”. За намерението на Москва да осъществи преврат предупреди и Украйна.

САЩ призоваха всички американски граждани да напуснат Русия. В противен случай според Вашингтон те може да станат жертви на арести и тормоз от руските власти.

В аптеките в Русия от месеци липсват вносни лекарства. Режимът на Владимир Путин казва, че затрудненията са временни. Клиентите обвиняват за недостига санкциите, наложени след непредизвиканата военна агресия срещу Украйна.

Никой не търси виновните за смъртта на дете

Преди точно две години 16-годишният Любомир стъпи върху шахта в София и загина от токов удар. Оказа се, че кабелите в шахтата са незаконни, захранват незаконен павилион и са попаднали там след незаконен ремонт. Институциите обаче не са открили и един виновен, пише “Капитал”.

САЩ свалиха четвърти НЛО

САЩ свалиха четвърти неидентифициран летящ обект (НЛО) край езерото Хюрън. Не е ясно какво представлява и кой го праща. Всичко тръгна преди седмици от един балон, който според Вашингтон е изпратен от Китай да шпионира.

Общият брой на жертвите на опустошителните земетресения в Турция и Сирия надхвърли 33 000 души. Спасителните акции продължават, но надеждата за намиране на оцелели е все по-малка. ООН очаква броят на жертвите да достигне 50 000 и повече.

Социалдемократите на германския канцлер Олаф Шолц загубиха местните избори в Берлин. До вота се стигна, след като съдът касира резултатите от изборите през 2021 г. заради нередности.

Две препоръки

Икономическата мощ на Япония не е новина. Но сега Токио започва да развива военни способности, за да се противопостави на агресивността на Русия и Китай, и да засилва дипломацията. Владимир Шопов анализира как Токио отново става ключов играч.

Всичко започна като протест на един човек срещу друг човек. Имаше и политика, но все пак беше скандал в театъра. Сега са замесени две основни партии, ангажиран е президентът, а историята може да има общо и със смяната на министър. Николай Лавчиев разказва как ДПС, ГЕРБ и геополитиката се намесиха в скандала в Народния театър.

Човек на деня

Тя е едва 17-годишна, но името ѝ вече се чува в България и Европа заради награда от престижен конкурс за превод. Самата тя казва, че страстта към езиците за нея е начин да опознава света. Ивет Качурова е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG