Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Байдън отиде в Киев. Нови трусове в Турция. Членове на правителството на Радев хвалят Русия от Крим


Джо Байдън посети Киев, където се срещна с Володимир Зеленски. „Украйна стои. Демокрацията стои. Американците са с вас и светът е с вас“, каза президентът на САЩ в украинската столица.
Джо Байдън посети Киев, където се срещна с Володимир Зеленски. „Украйна стои. Демокрацията стои. Американците са с вас и светът е с вас“, каза президентът на САЩ в украинската столица.

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Ново земетресение от 6,4 по Рихтер в Турция
  • ЦИК допълнително обезсмисли машинното гласуване
  • Училището за планински спасители в Черни Осъм

Президентът на САЩ Джо Байдън направи изненадващо посещение в Киев. Той се срещна с украинския си колега Володимир Зеленски в знак на подкрепа в момент, в който западните съюзници се стремят да представят единен фронт срещу Русия.

„Украйна стои. Демокрацията стои. Американците са с вас и светът е с вас“, каза Байдън.

Световните медии нарекоха посещението на американски президент в активна военна зона, в която няма американско военно присъствие, „прецедент в модерната история“. Още малко можете да видите в това видео.

И още от Украйна и Русия

Силите на Украйна са нанесли „изключително големи“ загуби на руските военни в ожесточените боеве в и около Бахмут и Вугледар в Донецка област, каза Зеленски.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е предупредил китайския външен министър Ван И, че предоставянето на смъртоносна помощ на Русия „ще има сериозни последици“ в отношенията между Вашингтон и Пекин. Китайските власти отричат, че Москва е поискала военна помощ от тях.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова страните членки да ускорят производството и доставката на боеприпаси за Украйна, с думите, че изходът от войната на Русия може да се определи от това.

В социалните мрежи беше публикуван текст от името на руския опозиционер Алексей Навални. В него той призова за връщане към границите на Украйна и Русия от 1991 г. и каза, че Путин иска да остане в историята като „цар завоевател“ и „събирач на земи“.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Турция, земетресенията и корупцията

Ново силно земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер разтърси граничния район между Турция и Сирия в понеделник вечер. Трима души са загинали, стотици са ранени, има и разрушени сгради.

Десетки хиляди загинаха в Турция при земетресението на 6 февруари. Част от жертвите обаче можеше и да бъдат избегнати, ако властите си бяха свършили работата. Вместо да се борят с незаконното строителство, те са го толерирали с години. Не пропускайте тази история.

България и Балканите

Отношенията между България и Република Северна Македония са застрашени от „хора, групи и политически партии и в двете държави“, финансирани от трети страни. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски, а думите му дойдоха на фона на обтегнати отношения между Скопие и София.

Президентът Румен Радев посрещна черногорския си колега Мило Джуканович в София и обяви, че двете страни са на път да сключат реални споразумения за обмен в сферата на военното дело. По време на събитието българският президент отново каза, че подкрепя Украйна, но пак посочи като път за това „дипломатическите отношения“.

Изборни протоколи и незаконни строежи

С гласовете на представителите на ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от „Има такъв народ“ Централната избирателна комисия (ЦИК) реши в протоколите на изборите да се вписва общо броят на гласовете от машините и бюлетините. Това означава, че няма да може да се прави сравнение между данните от устройствата и вписаното в протокола, пише Дневник.

Върховният административен съд (ВАС) реши, че трябва да бъде премахнат хотела на фирма „Био Майнинг“, свързвана с Румен Гайтански – Вълка. Той беше построен на брега на язовир „Искър“, в едноименното държавно ловно стопанство.

Последвайте Свободна Европа и във Viber.

Мигрантите и охраната на границата

Полицията задържа микробус с 43 мигранти край Ихтиман. Новината дойде, след като в петък край софийското село Локорско бяха открити 18 мигранти, задушени в изоставен камион.

България очаква от Европейската комисия (ЕК) финансова помощ в „безпрецедентни размери“ за охраната по границата, а страната прави необходимото да залавя всеки, който е проникнал от Турция, твърди Иван Демерджиев.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Няколко препоръки

Те са десетки. Посещават от години окупирания от Русия полуостров Крим. Хвалят руската власт и обещават да работят за сваляне на европейските санкции. Разследване твърди, че те получават за това пари. Те отричат. Някои от тях обаче се оказват на ключови позиции. Не пропускайте този текст на Георги Ангелов.

Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) прекрати всички възможности транссексуалните хора да променят по юридически път пола си. Решението беше взето с 28 на 21 гласа, съобщи Медиапул.

Български планински спасители бяха сред първите екипи, които отидоха да помагат в Турция след тежкото земетресение. В Черни Осъм, Троянско се намира единственото по рода си училище за планински спасители. В това видео можете да видите защо учениците го избират.

Човек на деня

Филмът „Навални“ беше обявен за най-добра документална лента на наградите БАФТА. По време на церемонията в неделя създателите на филма посветиха отличието на семейството на опозиционера и на българина Христо Грозев.

Режисьорът на филма започва пътя си в киното без никаква предварителна подготовка - с малко техника, инстинкт и голяма доза късмет. През 2020 г. той попада на точното място в точния момент. Тогава за пръв път среща с Навални, а по-късно прави и филма. Младият канадски режисьор Даниел Роър е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG