Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: КОЙ реши, че Морфов може да се уволни


Режисьорът Александър Морфов
Режисьорът Александър Морфов

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Листите са регистрирани
  • Кьовеши разследва ремонта на "Графа"
  • Историци призовават София да поеме отговорност за депортацията на евреи

Главният режисьор на Народния театър Александър Морфов е бил уволнен дисциплинарно, казва самият той пред „Площад Славейков“. По-рано Морфов протестира срещу назначаването на бившата пиарка на ДПС Велислава Кръстева за пиар на театъра. Резултатът е, че творецът е уволнен, а пиарката е напуснала точно в началото на предизборна кампания. Актьори и режисьори призовават за демонстрация в защита на Морфов.

Изборите

Всички водачи на листи по избирателни райони, подредени по азбучен ред, са събрани тук. Срокът за регистрацията изтече тази сутрин.

ДПС стана последната партия с шанс за бъдещия парламент, която регистрира листите си. Делян Пеевски отново е водач на две листи – в Пазарджик и в Благоевград, макар че е в списъка на санкционираните от САЩ за корупционна дейност.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Христо Ковачки. Лаура Кьовеши

Електроцентрали, свързани с Христо Ковачки, са спестили над 74 млн. евро, след като не са декларирали емисии на парникови газове. Откритието е на експертен екип, работил за екологичното сдружение „За Земята“. То идва на фона на разследването на Европейската прокуратура за измами със системата на европейската търговия с емисии.

Европейската прокуратура започна и проверка на ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“. Поръчката за този ремонт беше възложена на Джи Пи Груп, стана обект на съдебно дело, а след като беше извършен, многократно се наложи ремонт на ремонта.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Децата

В България има поне 5000 деца, които имат нужда от палиативни грижи. Но в страната няма такива грижи, а няма и статистика, всички си служат с международни данни. Хората не успяват да видят зад това обществен проблем, а го коментират само на ниво индивидуални съдби, пише Надежда Цекулова.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Хората трансджендър

Върховният касационен съд (ВКС) се произнесе срещу възможността хората трансджендър да могат да си сменят пола юридически. Това решение ще има пагубни последици за тези, които засяга, казва един от юристите, с които говори Диляна Теохарова. Друг обаче казва, че тълкуването на ВКС може да се обори в съда, защото то противоречи на международни правни актове, по които България е страна.

Фронтът

Руската пропаганда твърди, че Москва е превзела украинския град Бахмут, но засега няма потвърждение на това. Киев признава, че боевете за града са много тежки. Бахмут е град, чиято територия е по-малка от тази на Радомир. Руската армия се опитва да го превземе от август 2022 г.

Опозиционни активисти от Беларус казаха, че са свалили руски разузнавателен самолет. Властите в Русия и Беларус не потвърждават това, но го потвърдиха експертите на Conflict Intelligence Team (CIT), които извършват анализ по снимки, видеа и геолокация.

Румъния. Северна Ирландия

Румъния стана жертва на вълна от дезинформация, която предизвика неоснователна паника. Според неверните публикации страната ще проведе мобилизация, за да изпрати свои войници по границата с Молдова. Дезинформация със сходно съдържание беше разпространявана по-рано и в България.

Великобритания и ЕС предоговориха търговските отношения със Северна Ирландия след Брекзит. Откакто Лондон излезе от ЕС, по темата имаше напрежение.

И една препоръка

София Филм Фестивал ще бъде открит с документалния филм „Повелителят на горите“ на Фолкер Шльондорф – Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Опазеният живот на евреите в България по време на Втората световна война е само половината част от тукашната история на Холокоста. Другата половина е депортирането на над 11 хиляди души от териториите, които България окупира като съюзник на нацистка Германия. Те загиват. Властите трябва да признаят отговорността на България за това депортиране, пишат 42-ма историци и интелектуалци в призив, разпространен във вторник и в петиция, отворена за подписване.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG