Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кампанията: ЦИК няма да сменя развалени машини за гласуване в деня на вота

На 2 април в България ще се проведат избори за Народно събрание. Това са петите избори за последните 2 години. В този блог следим най-важното от предизборната кампания.

18:57 13.3.2023

Борисов няма информация за разследването на чекмеджето с евробанкноти, твърди ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е получавал информация от разследването на прокуратурата на снимките на банкнотите от 500 евро, за които съществуват публични съмненията, че са били заснети заедно със златни кюлчета в нощното шкафче в спалнята му в правителствената резиденция в Бояна.

Това отговори пресцентърът на партията на въпрос на Свободна Европа по темата. По-рано в понеделник стана известно, че прокуратурата има отговор от германските власти, че част от банкнотите действително съществуват, но го е оповестявала публично. Информацията дойде от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, която се позовава на постановление на прокуратурата.

В края на миналата година Борисов каза, че "френска банка и френски съдия-следовател“ са отговорили, че банкнота с такъв номер не е издавана от френска банка. Думите му бяха по повод изказване на главния прокурор Иван Гешев, че държавното обвинение е потърсили отговор от Германия, Австрия, Испания и Франция за банкноти, които се виждат на снимката.

В отговора на ГЕРБ до Свободна Европа в понеделник се казва, че Борисов е предположил, че става въпрос за Франция, основавайки се на „традиционно доброто сътрудничество между българските френските банкови институции“.

12:42 1.4.2023

ЦИК няма да сменя развалени машини за гласуване в деня на вота 

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да сменя машини за гласуване, които се повредят по време на изборния ден в неделя. Ако повредата не може да бъде отстранена, гласуването ще продължи само с хартиени бюлетини, каза председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя припомни, че видеонаблюдението в секционните избирателни комисии (СИК) ще започне в края на изборния ден, когато започне преброяването на бюлетините. Устройството се включва от председателя на СИК.

“Всяка една бюлетина няма да се показва непосредствено в екрана, но е много важно този член на СИК, който е определен да изважда една по една бюлетините от избирателната кутия, да я обръща към членовете на СИК и към устройството за видеонаблюдение, и към наблюдателите”, посочи Нейкова.

10:08 1.4.2023

Вотът ще бъде прекъсван при сигнал за бомба, ако има подозрителен предмет

Изборният процес в неделя ще бъде прекъсван при бомбена заплаха само ако в съответната избирателна секция е намерен подозрителен предмет, който отговаря на характеристиките за взривно устройство. Това каза главният секретар на МВР Петър Тодоров в събота пред бТВ.

По думите му “тогава изборният процес се прекъсва, заключват се секциите, хората излизат по безопасен маршрут, идва специализирана група от МВР, която проверява предмета и изборите се възобновяват”.

“Дори да има сигнал за взривно устройство, силите на място веднага ще проверят и ако не се намери предмет, който да наподобява такова устройство, изборният процес няма да бъде прекъсван”, уточни главният секретар на МВР.

18:19 31.3.2023

Кирил Петхов отхвърли възможността за коалиция с ГЕРБ

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза пред "Евронюз", че няма как да се направи коалиция с ГЕРБ. Той добави, че предпочита "ясно, прозрачно правителство на малцинството". "Това е по-добре, отколкото една непрозрачна коалиция, в която никой не знае кой какво контролира", каза Петков.

По негови думи "Продължаваме промяната" е създадена с цел да се противопостави на "модела "Борисов" и поделянето на властта с ГЕРБ би било предателство към избирателите.

17:49 31.3.2023

"Инстинктът ми сочи, че ще има правителство", каза Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза в петък в "Лице в лице" по бТВ, че най-доброто решение за правителство според него е коалиция между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България"(ПП-ДБ), която ще осигури стабилно мнозинство. По неговите думи това означава кабинет, който има 130-140 депутати.

"Ако не може да се намери такова решение, то тогава ще се водят преговори с останалите партии", добави той. "Инстинктът ми подсказва, че ще има правителство, защото на народа му додея, партиите нямат сили и ресурси", каза още лидерът на ГЕРБ. Според него ще е "прекрасно", ако и ДПС иска да подкрепи евентуално правителство. Борисов потвърди позицията на партията, че не би се коалирала с "Възраждане" или БСП.

13:51 31.3.2023

МВР разследва над 100 души за изборни нарушения. 91 са задържани

Броят на сигналите и досъдебните производства за изборни нарушения е по-голям в сравнение с предишните избори, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров по време на съвместна пресконференция с Централната избирателна комисия (ЦИК).

Досъдебните производства за изборни нарушения, образувани от МВР към края на деня в четвъртък, са 111, задържани са 91 души, каза Тодоров. По думите му броят на образуваните разследвания е над 2,3 пъти по-голям в сравнение с изборите през октомври 2022 г. Той добави, че цифрите постоянно нарастват, като отбеляза, че и в момента се провеждат полицейски акции по места в страната.

Оперативните сигнали за нарушения, свързани с изборния процес са над 500, а явните сигнали са над 300, добави той.

13:27 31.3.2023

ПП-ДБ се цели към кабинет на малцинството и изключва управление с ГЕРБ

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ)ще спечели изборите и ще предложи правителство с такъв състав и програма, което няма как да не бъдат подкрепено. Няма обаче ситуация, при която да направи общо управление с ГЕРБ. Това каза пред bTV бившият депутат от БСП Явор Божанков, който беше изключен от парламентарната група и сега е кандидат-депутат от новата коалиция в Габрово.

"Никой няма съмнение, че сме в абсолютно безпрецедентна ситуация, да не кажа безизходица. В това положение решението е трудно. В момента го виждаме като кабинет на малцинството", добави той.

Божанков допусна, че след вота може да се роди нова коалиция между ГЕРБ, БСП, ДПС и "Възраждане".

Той каза още какво предвиждат от ПП-ДБ, ако управляват - премахване на "най-тежкия данък - данък корупция - данък за лоши пътища, за лошо здравеопазване".

"Това е данъкът "изчезнаха 600 млн. от данъците, но няма наказани", това е данъкът липса на чужди инвеститори, това е данъкът, заради който много хора напуснаха България. Премахването му започва през съдебна реформа и нова антикорупционна комисия", каза Божанов, като отбеляза, че коалицията ще направи всички възможно съдебната реформа да започне още в първата седмица от работата на парламента.

Като най-трудният въпрос, задаван в тази кампания, определи Божанков питането "Кое е положителното качество на ГЕРБ?". След известен размисъл той каза: "Най-положителното им качество е, че показват нуждата от промяна в България. Показват, че България не може да продължи по този начин."

10:52 31.3.2023

ГЕРБ има различни варианти за правителство, каза Сачева

ГЕРБ-СДС има различни варианти за правителство, каза пред Би Ти Ви бившият депутат от партията Деница Сачева. Според нея единствено коалицията може да направи правителство, като най-подходящ за премиер по нейни думи е Бойко Борисов, който е готов да отстъпи позицията, ако е нужно.

"Можем да кажем, че следващият премиер няма да се казва Асен Василев или Кирил Петков", каза Сачева, като добави, че от партията биха работили с "Демократична България", с която имат пресечни точки, но не биха подкрепили кабинет на "Продължаваме промяната".

Сред приоритетите на ГЕРБ са приемане на бюджетите на НОИ и държавата, законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), мерки в подкрепа на бизнеса и енергетиката и "защита на родното производство и земеделието". Сачева добави, че партията е против данък "свръхпечалба" и няма да подкрепи такова предложение на служебното правителство в следващия парламент.

10:17 31.3.2023

ЦИК допуска до двама наблюдатели от партия в изчислителните пунктове

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще допусне всяка партия да има до двама свои упълномощени представители, които да могат да присъстват в изчислителните пунктове в Комисията при въвеждането и повторното въвеждане на данните от протоколите с резултатите от гласуването в неделя. Решението е от четвъртък и е публикувано на сайта на ЦИК.

Решението е взето в четвъртък. Това стана след натиск от страна на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". Партиите "имат срок днес до 17 часа да депозират заявления за кандидатите си, които трябва да бъдат проверени, че имат избирателни права и не са регистрирани под друга форма за участие на изборите. Списъкът ще бъде пулбликуван на сайта на ЦИК", каза пред БНТ говорителката на комисията Росица Матева.

По отношение на видеонаблюдението тя каза, че на мобилните оператори е възложено да изградят допълнителни клетки, за да бъде осигурен интернет за видеонаблюдението след вота, а на местата, където няма обхват, ще се прави запис, който по-късно ще се публикува на сайт, създаден специално за целта. По време на видеонаблюдението няма да се показва всяка бюлетина поотделно пред камерите, а ще се гледа дали има спорове за действителни и недействителни гласове и това как комисиите попълват изборните протоколи, добави говорителката.

Кутиите за бюлетини ще бъдат с надписи "Кутия за хартиени бюлетини" и "Кутия за бюлетини от машинно гласуване", като в случай че избирател пусне бюлетината си в грешната кутия, гласът му ще бъде зачетен.

09:25 31.3.2023

"Тренд" предвижда лека преднина за ГЕРБ и оспорвано трето място

Социологическо проучване на агенция "Тренд", публикувано в петък, предвижда победа за ГЕРБ-СДС на изборите в неделя с малка преднина от 26.4% спрямо 26.1% за „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

Според резултатите пет формации със сигурност ще влязат в следващото Народно събрание, а две са близо до 4%-вата бариера. На дистанция от половин процент остават ДПС с 13.7% на трето място и „Възраждане“ с 13.3% на четвръто.

Проучванията, които провежда агенцията, се осъществяват само на територията на България и не включват вота от чужбина. БСП е със сигурна пета позиция със 7.3% от гласуващите. Сред по-малките формации най-близо до 4-процентния праг е коалицията „Левицата“ (3.6%), следвана от „Български възход“ (3.5%), а за „Има такъв народ“ се очакват 3%.

5.2% посочват опцията „не подкрепям никого“. 48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас. Този процент се равнява на малко над 2.6 милиона избиратели.

08:50 31.3.2023

Те са млади и опровергават клишето, че младите хора не се интересуват от политика. Учат политология и следят какво се случва в България. Имат и прогнози, и очаквания какво може да се очаква на 2 април и след петите поред парламентарни избори.

17:16 30.3.2023

ЦИК препоръчва да се сгъва два пъти машинната бюлетина

Общественият съвет към ЦИК препоръчва на избирателите, които ще гласуват с машини на предстоящите избори в неделя, да сгъват два пъти разписката от машинното гласуване, преди да я подадат на член на секционната избирателна комисия (СИК) за поставяне на печат и да я пуснат в прозрачната урна.

В своите Методически указания Централната избирателна комисия (ЦИК) не е посочила или препоръчала как точно да става сгъването на машинните бюлетини, пише БТА. Причината за новата препоръка е, че на тези избори за първи път машинните бюлетини ще се пускат в прозрачни урни, както и хартиените бюлетини. Досега разписките от машините са се пускали в непрозрачни кутии, с изключение на някои секции на последните избори през октомври - тогава някои от тях са се отваряли и е можело да се види вотът на избирателя.

На територията на страната и извън нея са разкрити общо 12 891 секции. Подвижни са 302 от тях, а към 12:00 часа в четвъртък са открити 216 секции в болнични и други социални заведения. В местата за задържане са образувани 19 секции. Секциите с машинно гласуване са 9366 в страната и 245 извън нея.

16:11 30.3.2023

МВР ще охранява избирателните секции още от събота, за да не се налага евакуация при заплахи

Централната избирателна комисия (ЦИК) има уверението, че МВР предприема всички действия да бъдат охранявани сградите, в които ще има секционни избирателни комисии по време на изборите, в случай, че има бомбени заплахи както в десетки училища в последните дни. Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

В съботния ден, след като бъдат подредени изборните помещения, те ще останат под непрекъсната охрана на МВР, докато приключи вотът, така че да не се допуска възможност да бъде прекъснат изборният процес. В петък вътрешният министър Иван Демерджиев ще бъде в 11.00 часа в ЦИК, за да даде допълнителна информация, уточни Матева.

Тя каза, че засега ЦИК не е взела решение да определя нарочен протокол за действия при евентуални бомбени заплахи, тъй като това е в правомощията на МВР. Все пак, след срещата с министъра, това ще бъде обсъдено. Засега ЦИК ще изпрати към РИК-овете и СИК-овете телефони, към които да се обръщат в случай на нужда. Могат да изпращат сигнали и към спешния телефон 112.

"Ако в деня на вота все пак се стигне до ситуация, в която трябва да бъдат евакуирани членовете на секционните избирателни комисии, ЦИК ще реагира и изпрати инструкции според обстоятелствата", уточни Матева пред "Дневник".

12:35 30.3.2023

"Победителят ще се реши в последния момент". ПП-ДБ води с много малко, според "Галъп"

Основните претенденти да спечелят парламентарните избори в неделя са с почти равен резултат на финалната права - коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) има минимална преднина пред ГЕРБ-СДС - с 26,9% срещу 26,5%. Това показват резултатите са изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за БНР, проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души. Те се различават от тези на Алфа Рисърч, които показват малко по-голяма подкрепа за ГЕРБ-СДС.

Според данните на Галъп ДПС и "Възраждане" си оспорват третото място, съответно с 13,3% и 13%. А пета се нарежда БСП със 7,2%. Така в Народното събрание биха влезли само тези партии. В борба за преминаване на бариерата от 4% за парламента са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%. "Има такъв народ" е с 3%.

Стотици хиляди обаче тепърва ще решават и на тези числата трябва да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността и внезапни развития е възможна чувствителна динамика, победителят в изборите ще се реши с гласовете на вземащите решение в последния момент, отбелязват социолозите.

40,1% казват, че със сигурност ще гласуват – нива, близки до декларативната активност преди изборите през октомври 2022 г. 4,1% декларират, че биха предпочели "Не подкрепям никого".

08:25 30.3.2023

Минимална преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ дни преди изборите, според Алфа Рисърч

Коалицията ГЕРБ-СДС е с крехка преднина пред ПП-ДБ - с 25.9% от твърдо решилите да гласуват срещу 25.4%, това показва изследване на социологическа агенция Алфа Рисърч три дни преди изборите. Предишни изследвания на други агенции показваха, че ГЕРБ-СДС изостава с около процент.

Оспорвана е и битката между третия и четвъртия - ДПС и "Възраждане" имат съответно 13.8% и 13.6% . БСП остава пета с 8,2%.

Тези пет политически формации със сигурност ще имат място в 49-ото Народно събрание. Под чертата от 4% за влизане в парламента остава "Български възход", но тя все пак има шанс с 3,9%. Доста по-малки са те за новата формация "Левицата", а изгледите за "Има такъв народ" са още по-лоши.

Около 15% още се чудят дали и как да гласуват. Резултатите от изборите зависят до голяма степен от това доколко ще се мобилизират и как ще гласуват софиянци, коментира Геновева Петрова от Алфа Рисърч пред БНТ.

18:00 29.3.2023

"Нелепо" е ГЕРБ да подкрепи правителство без собствено участие в него, смята Томислав Дончев

За ГЕРБ звучи "нелепо" да подкрепи правителство след изборите, без да участва в него. Това каза в интервю за "Дневник" и "Капитал" заместник-председателят на партията Томислав Дончев.

По думите му подобен формат е абсурден, защото така не може да се упражнява политически контрол.

"Когато говорим за подкрепа без участие, този формат е възможен и не може да бъде изключен, но да даваш подкрепа в аванс, без да имаш оперативен контрол, е още един аргумент, че този формат е нелеп", каза Дончев. Той не поясни какво би направила ГЕРБ, ако спечели изборите, и с кого би могла да се коалира.

Ден по-рано Асен Василев и Христо Иванов от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) определиха като възможен вариант за редовно управление именно опцията ПП-ДБ да излъчи собствен кабинет с няколко конкретни приоритета, който да бъде подкрепен от ГЕРБ. В сряда Лена Бориславова също посочи, че ПП-ДБ ще предложи правителство на малцинството.

16:02 29.3.2023

Радев обвини партиите, че са излезли "извън нормите на конституцията"

Президентът Румен Радев обвини партиите, че отдавна са излезли "извън нормите на българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство". Думите му дойдоха, след като в понеделник пред БНР бившият премиер Иван Костов разкритикува Радев, че "узурпира властта", особено по отношение на отказа му България да предостави боеприпаси на Украйна.

"Конституцията ясно казва - президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат или не могат или ги е страх. В момента имаме комбинация от всички тези случаи", каза Радев.

Това не е първият път, в който президентът атакува политическите сили. През февруари коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" обвини Радев, че се поставя над Народното събрание и не се съобразява с неговите решения. По-рано президентът поиска правителството да не допуска изпращане на военна помощ за Украйна в бъдеще, въпреки че през ноември парламентът го задължи да предостави такава помощ.

13:52 29.3.2023

ПП-ДБ ще предложи правителство на малцинството, каза Бориславова

Ако стане първа политическа сила, коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" ще предложи правителство на малцинството. Това каза представителката на формацията Лена Бориславова пред бТВ в сряда. Заедно с Георги Ганев и Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ тя участва в дебат с представителите на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев, Делян Добрев и Десислава Атанасова.

В същото време в интервю пред Нова телевизия Кирил Петков от ПП-ДБ каза, че на практика формацията вече има опит в управлението във формат кабинет на малцинството.

"Ние вече бяхме в коалиция, която уж имаше мнозинство, а реално бяхме в правителство на малцинството. Така се случи, че хем хората не разбираха кой носи отговорността, хем нямахме подкрепа в НС и ни падна правителството. Този път ще е различно. Знаем кой носи отговорността и какви са политиките", каза Петков.

Той изрази и увереност, че ще се стигне до формиране на правителство, ако ПП-ДБ са първа политическа сила на изборите, тъй като всички партии осъзнават, че ако това пак не се случи, "ще има голямо политическо наказание, което не могат да си позволят".

13:27 29.3.2023

"Възраждане" се присъедини към исканията за наблюдатели в "Информационно обслужване"

От "Възраждане" поискаха партиите и коалициите да имат свои наблюдатели в "Информационно обслужване" от момента, в който започне броенето на бюлетините в неделя, до обявяването на изборния резултат. Преди това същото поискаха и от БСП, които призоваха останалите формации да се присъединят към инициативата им.

Двете партии обясниха исканията си със съмнения за честността при отчитането на резултатите. В сряда лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че се притеснява от евентуални опити от страна на ръководството на "Информационно обслужване" за манипулиране на изборните резултати.

Костадинов заплаши и че ще смята за фалшифициран всеки резултат, при който партията му има по-малко гласове отколкото са подписите, събрани в подкрепа за провеждане на референдум против еврото.

По-късно в сряда от "Информационно обслужване" изпратиха позиция по медиите, в която припомнят, че с промените в Изборния кодекс от 2021 г. всички заинтересовани страни, в това число кандидати на партии, имат право да присъстват при приемането и проверка на протоколите, като им се осигурява пряка видимост, включително чрез видеоизлъчване в реално време.

"Категорично подчертаваме, че "Информационно обслужване" ще изпълни всички решения, указания и изисквания на ЦИК, насочени към гарантирането на честни и прозрачни избори", се казва още в позицията.

09:57 29.3.2023

"Ще си спомням за теб". Върви ли БСП към своя "последен валс"

БСП е последната бивша комунистическа партия в Източна Европа, която успя да остане в голямата политика. Сега обаче прогнозите я подреждат на опашката в следващия парламент. Идва ли този път краят на вечно оцеляващата БСП?

09:40 29.3.2023

Пет партии влизат в новия парламент според "Маркет линкс"

Пет партии влизат в новия парламент, сочи проучване на социологическата агенция "Маркет линкс", публикувано в сряда. Победител според данните е коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) с 23,7%, следвана от ГЕРБ с 22,3%. "Маркет линкс" отчита увеличаване на преднината на ПП-ДБ с още близо един процентен пункт прямо проучването на агенцията в началото на март.

На трето място е ДПС с 13,6%, а четвърта политическа сила е "Възраждане" с 11,4% подкрепа. Петата формация, която влиза в парламента, е БСП със 7,3% от гласовете.

Под бариерата от 4% според "Маркет линкс" остават "Левицата" (3.2%), "Има такъв народ" (2,3%) и "Български възход" (2,1%).

Електоралните нагласи според "Маркет линкс"
Електоралните нагласи според "Маркет линкс"

От агенцията посочват, че очакват по-висока избирателна активност спрямо последните няколко вота. В сегашното проучване 54% са заявили, че със сигурност ще гласуват. Изследването е проведено сред 1014 лица над 18 г. в периода 21 – 27 март 2023 г.

Заредете още

XS
SM
MD
LG