Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев и Йоханис осъдиха руската агресия в Украйна и поискаха бързо присъединяване към Шенген


Клаус Йоханис пристигна на посещение в София по покана на своя колега Румен Радев
Клаус Йоханис пристигна на посещение в София по покана на своя колега Румен Радев

Президентите на България и Румъния Румен Радев и Клаус Йоханис препотвърдиха осъдителните си позиции срещу руската агресия, както и подкрепата и солидарността на страните си за Украйна и борбата ѝ за независимост, суверенитет и териториална цялост. Това каза Радев на брифинг след срещата им в София в сряда.

Йоханис е на официално посещение в България по покана на Радев, който го посрещна с церемония на площад „Св. Ал. Невски“ в София, а след това двамата отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин.

"Предвид близостта на конфликта до нашия регион и националните малцинства на нашите страни в Украйна – ние призоваваме час по-скоро за прекратяване на кръвопролитията и на погазването на международното право", каза още Радев.

През февруари той критикува "партиите на войната", които подкрепят изпращането на оръжие за Украйна и от Брюксел призова служебния кабинет да не допуска предоставяне на военна помощ в бъдеще. Киев осъди позицията на българския президент.

След срещата си с Йоханис Радев каза, че с Румъния "стоим още по-силно ангажирани заедно в рамките на системата за колективна сигурност на НАТО, за да продължим да бъдем гарант за сигурността в региона". Той приветства успеха на Букурещ да заделя все повече средства от националния си бюджет за изграждане на съвременни отбранителни способности.

Радев и Йоханис подписаха и политическа декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство.

В края на миналата година Радев отказа да подкрепи декларацията на деветима негови колеги от Централна и Източна Европа, инициирана от Йоханис, в подкрепа на целостта на Украйна и присъединяването ѝ към НАТО.

Двамата лидери припомниха за споделения "общ път" на двете страни с влизането им заедно в НАТО и ЕС, както и в борбата им за присъединяване към шенгенското пространство.

В началото на декември 2022 г. Съветът на ЕС гласува Хърватия да влезе в Шенген, но отхвърли България и Румъния. Австрия наложи вето на София и Букурещ, а Нидерландия - само на София.

„Заявяваме нашата решителност да влагаме още по-големи усилия за своевременното ни приемане, възможно по най-бързия начин, в Шенгенското пространство“, каза Радев и добави, че пред двете страни е поставена "несправедливата бариера", която не трябва да бъде използвана за решаване на вътрешнополитически и други въпроси от някои страни членки на ЕС.

На свой ред Йоханис каза, че България и Румъния са перфектно подготвени за присъединяване към Шенгенското пространство.

"Ние изпълняваме всички условия на Шенгенското законодателство. Шенген се отнася до право на европейския гражданин да се придвижва свободно в страните членки”, е добави румънският президент.

Той допълни, че е препотвърдил подкрепата на Румъния за разширяването на ЕС както по отношение на Западните Балкани, така и за източните партньори на страните от блока.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG