Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Радев брани Русия от български снаряди. Васко Кръпката пее за Украйна. Кой ходи на "Съветска"


Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката
Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Руските сили в Бахмут "издишат"
  • КЗК търси картели
  • Колко е готино да си Васко Кръпката

Румен Радев прави всичко възможно, за да предотврати достигането на българско оръжие до Украйна. От Брюксел той каза, че ще постави условие снарядите, които България продава на страни членки на ЕС, да не бъдат предоставяни на Киев.

Христо Комарницки от Сега реагира с карикатура по повод позициите на Радев.

В същия ден френският Льо Монд стана поредната голяма медия, която описа износа на оръжия от България към Украйна през трети страни. Изданието обръща внимание на оръжейните заводи в района на Казанлък и Карлово, част от които са били обект на руски саботажи в последното десетилетие.

Руските сили в Бахмут „издишат“

Руските сили в Бахмут „издишат“ и „съвсем скоро“ украинските военни ще се възползват от това, каза командващият Сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски.

Президентът Володимир Зеленски посети Херсон – една от четирите области, които Москва неоснователно твърди, че е анексирала. Той каза, че Киев ще се опита да възстанови унищожената инфраструктура в региона.

Руската православна църква споделя вината за престъпленията, извършени от Русия в Украйна, каза Вселенският патриарх Вартоломей. Той каза още, че руската църква се използва от Москва като „инструмент за стратегически цели“.

Жителите на Богородичное в Донецка област на Украйна казват, че украинските и руските сили вече 14 пъти са сменяли владеенето на селото помежду си. Не пропускайте този видео репортаж на Радио Свободна Европа от мястото.

КЗК търси картели

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира и започна три производства за евентуален картел между търговските вериги, които предлагат хранителни стоки. Информацията идва на фона на обвинения от страна на служебното правителство в спекула и картел.

Прокуратурата внесе в съда делото срещу тримата сирийски граждани, които причиниха катастрофа с автобус с 47 мигранти в Бургас през август 2022 г. Тогава загинаха двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, които се опитаха да спрат автобуса.

България е отнела гражданството на двамата синове на санкционирания руски олигарх Сергей Адониев. Той е бизнесмен и милиардер от списъка на руското издание на "Форбс", който е смятан за приближен до президента Владимир Путин и имаше българско гражданство до 2019 г.

Скопие заличава културни центрове

Културният център „Иван Михайлов“ в Битоля е заличен от Централния регистър на сдруженията на Северна Македония. Това се случва заради законовите промени, с които македонският парламент задължи създателите на организации с имена на исторически личности да искат съгласие за наименованията си.

Няколко препоръки

Решението за премахване на Паметника на Съветската армия от центъра на София предизвика нова вълна политически сблъсъци. Монументът и пространството около него обаче имат и друго лице за много хора, родени след края на социализма. Катерина Василева разказва.

Киевският процес е едно от първите дела срещу германски военни след Втората световна война. Един филм на украинския режисьор Сергей Лозница връща лентата и показва търсенето на възмездие след войната, пише Надежда Московска.

Силно редуциране на професионалната квота в прокурорската колегия на ВСС, премахване на прокурорския монопол върху наказателното преследване, разследване на главния прокурор от лице извън системата. Това са част от предложенията в концепцията за необходимата реформа на наказателното правосъдие, публикувана от Антикорупционния фонд.

Човек на деня

Тя започва кариерата си като балерина. Пътят ѝ обаче я води към снимачната площадка. Джералдин Чаплин пристигна в България като специален гост на „София филм фест“. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

И едно за вдъхновение

Той не е първият българин, който замина за Украйна, откакто там Русия води война. Но е първият български музикант, който свири и пя в Киев. През годините е бил и в Прищина, Косово, а веднага след 1989 г. изпя „Комунизмът си отива“. Не пропускайте историята, която показва колко е готино да си Васко Кръпката.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG