Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Идва общ кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ. Гешев продължава с флашките


Мария Габриел и Николай Денков

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ГЕРБ и ПП-ДБ правят правителство
  • Гешев напада тези, които го нападат
  • Ще оцелее ли Кресна?

ГЕРБ върна неизпълнен първия мандат на президента, но правителство все пак ще има. ПП-ДБ ще предложи такова със своя мандат и с подкрепата на ГЕРБ. В първите 9 месеца от живота му то ще се ръководи от Николай Денков (ПП), след това ще подаде оставка, а двете коалиции ще изберат на негово място правителство с премиер Мария Габриел (ГЕРБ).

6 приоритета

Формациите са се обединили около 6 приоритета. Последният от всички изброени е неочакван: да се освободят ръководствата на службите от чуждо влияние. Останалите са: конституционна реформа на прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС), дефицит до 3%, влизане в Шенген и еврозоната, връщане на машинното гласуване, избиране на регулатори с изтекъл мандат.

Сред приоритетите не фигурира подпомагането на Украйна. В понеделник формациите не формулираха теза, свързана със заплахата за геополитическата ориентация на България.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Иван Гешев срещу своите критици

Върховната касационна прокуратура (ВКП) проверява сигнали, подадени срещу политиците Бойко Борисов и Мария Габриел, както и срещу членовете на ВСС Калина Чапкънова и Георги Кузманов. Последните трима искаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. Борисов е искал същото, но задкулисно, смята Гешев.

Късно в понеделник стана ясно, че Гешев е назначил и пълна ревизия на своя заместник Борислав Сарафов, който поиска отстраняването му, пише „Дневник“.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Главният прокурор

Главният прокурор Иван Гешев каза, че не е имал намерение да подава оставка, а само е оставил това впечатление в околните, за да спечели време покрай политическия натиск за неговото уволнение. Гешев разпространи 35-минутен звуков запис на разговор, който е водил с члена на ВСС Йордан Стоев. Стоев сам се представя като „емисар“ на „Банкята“ (Бойко Борисов), натоварен със задачата да убеди Гешев да напусне. Разговорът между двамата висши юристи се води с оскъден речник, в който думите „правосъдие“ и „справедливост“ не участват. Думите са „заплашва“, „гаранции“, „трепери“, „да ме убият“, „той вкара тоя“, „подай там молба“, отделно - „боклуци“, „мафия“, „заговор“, „ще се бия“.

За юриста Христо Христев това, което става в прокуратурата, е картина на разпада на правовата държава – високопоставени магистрати „си говорят в стил и речитатив от мафиотските филми“. Сходна оценка дава и адвокат Михаил Екимджиев в „Сега“ – че обществото е видяло „истинското лице на българската мафия“.

Разследването на главния прокурор

В понеделник Иван Гешев беше на разпит в прокуратурата за проверка за търговия с влияние. В четвъртък той ще бъде изслушан и от ВСС. Поводът е сигнал на неговия заместник Борислав Сарафов, който твърди, че Гешев е пуснал пред него и други прокурори незаконно направен запис с члена на ВСС Йордан Стоев. Освен това е казал, че е направил над 150 подобни записи от разговорите си с политици и колеги.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

МВР и червената боя по Дома на Европа

МВР и правителството продължават да нямат оценка за проруския „Поход на мира“, който в неделя заля с червена боя европейска институция в София. Сигналът е подаден в МВР в 16.30, но реакция на място не е имало. В понеделник е образувано досъдебно производство за хулиганство. В шествието участваха политици от „Възраждане“, БСП и бившата депутатка Мая Манолова.

И две препоръки

Ще оцелее ли Кресна? Там направиха първа копка на пътен възел, зад който прозира намерение на властите да построят незаконно участък от магистрала „Струма“, а после да разговарят с хората от позиция на свършения факт. Дамяна Велева провери кое и доколко е вярно.

В неделя Дженифър Лорънс представи в Кан документален филм, на който е продуцентка. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Знаете ли какво е „атомно православие“? „Особен път“? „Традиционно семейство“? Тези и други термини са описани с хумор в Кратката енциклопедия на клишетата в съвременна Русия. Непременно вижте и каква е разликата между „г*з“ и „духовност“.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG