Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Не остана криза, в дъното на която да не е прокуратурата. Коя е Анджела Родел


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Руската пропаганда в София
  • Убийството на Къро
  • Отстраняването на Гешев

Десетки протестираха пред Руския културно-информационен център в София с викове „Путин – вън!“ Поводът е прожекция на филма „Азовстал“, който представя сриването на град Мариупол от руската армия и убийството на цивилни като операция за освобождаването на местното население от украински нацизъм. Филмът е на забранена в ЕС руска държавна телевизия. Украинското посолство в София имаше остра реакция срещу такава прожекция в страна от НАТО и ЕС. Българските власти са били сезирани за предстоящата прожекция, но не са реагирали.

Иван Гешев и ВСС

Уволнението на Иван Гешев от поста главен прокурор ще бъде разгледано, реши Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС). Партии, граждански сдружения и юристи настояват от много време за подобно действие, но предложенията, внесени от министрите Янаки Стоилов и Надежда Йорданова не бяха допускани до разглеждане. Първото допуснато искане постъпи едва на 12 май тази година, след като кандидатката на ГЕРБ за премиер Мария Габриел каза, че неин приоритет е постигането на тази оставка. Тази седмица беше внесено още едно такова искане.

Обсъждането по същество ще се състои следващия четвъртък.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Бойко Борисов и прокурорите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше привикан на два разпита в прокуратурата – единият е за предполагаемата му къща в Барселона, а другият – за злоупотреба и корупция. И двата сигнала са подадени преди много време от гражданското сдружение БОЕЦ, но реакцията на прокурорите идва именно сега, на фона на обвиненията на Иван Гешев, че Борисов иска неговата оставка.

Влиянието на политици върху действия и бездействия на прокуратурата е тема от повече от 10 години и е основна причина да се иска реформа на прокуратурата и ВСС.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Аудио записи в „Продължаваме промяната“

„Продължаваме промяната“ съобщи, че днес, петък, техен депутат ще изнесе злепоставящи аудио записи срещу членове на формацията. Става дума за бившия министър на спорта в кабинета „Петков“ Радостин Василев, който по думите на Петков е съчетал записи, извадени от контекста, след като не е получил предложение да оглави спорта в бъдещия кабинет.

Кирил Петков каза също, че не знае защо президентът бави връчването на втория мандат за съставяне на правителство.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Преговорите за правителство

ГЕРБ иска повече министри в бъдещия кабинет с ПП-ДБ, каза кандидатът за премиер Николай Денков. Досега той казваше, че представителят на ГЕРБ в правителството ще бъде само Мария Габриел. „Да, България“ вероятно няма да има министри, но ще подкрепи кабинета, каза Христо Иванов. БСП ще бъде опозиция на бъдещото правителство, а ДПС засега наблюдава, каза Мустафа Карадайъ.

Убийството на Къро

Едно убийство извади на преден план реакцията на подземния свят на политическите процеси. Красимир Каменов, известен като Къро, беше убит заедно със съпругата си и още двама неназовани души в Южна Африка. Нанесени са им многобройни прострелни рани.

Каменов се издирва от два месеца от българската прокуратура по подозрение, че е поръчал убийството на бившия шеф на криминалната полиция Любомир Иванов през 2022 г.

Кой е Къро

Каменов е бивш приятел и съдружник на Христофорос Аманатидис-Таки, но днес бизнесът им е разделен, а отношенията – обтегнати, пишат Николай Стоянов и Йово Николов в „Капитал“. Доверен човек на Каменов е и Размиг Чакърян, който днес държи контрола над дружества, иззели за частни цели ролята на държавата на ГКПП Капитан Андреево. Години наред се смяташе, че контролът там се държи от Каменов, но бизнесът може да му е бил отнет.

Кабинетът „Петков“ извади на светло приватизирането на санитарния контрол на Капитан Андреево и това стана една от причините правителството да бъде свалено.

Къро и Таки възникват като фигури на ВИС-1 през 90-те.

И една препоръка

„Времеубежище“ на Георги Господинов, преведена на английски от Анджела Родел, спечели международния „Букър“. Анджела Родел е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG