Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Руски депутат заплашва България. Бомбардират пристанища на Дунав. Но най-важен е националният празник


Министър-председателите на България и Гърция Николай Денков и Кириакос Мицотакис. В началото на седмицата българският премиер замина на официално посещение в Гърция
Министър-председателите на България и Гърция Николай Денков и Кириакос Мицотакис. В началото на седмицата българският премиер замина на официално посещение в Гърция

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Руски политик заплаши България
  • Атака с дронове в центъра на Москва
  • Българската маслодайна роза

Заместник-председателят на руската Дума Пьотр Толстой предвиди военни удари на Русия по България и Румъния след като руската армия „приключи с Украйна“. Толстой каза също, че руските граждани с имоти в България ще организират протести в страната.

След няколко дни без никаква реакция в понеделник премиерът Николай Денков каза, че българското външно министерство ще „даде ясен знак, че това са неприемливи изказвания“. Той нарече историята провокация и се обърна към гражданите с призив, че няма от какво да се страхуват.

България и Гърция

България преговаря за участие в концесиите на гръцките пристанища в Кавала и Александруполис. Това стана ясно от думи на Денков по време на негово посещение в Гърция.

В същото време гръцките власти обявиха евакуация на островите Корфу и Евия заради горските пожари. Те започнаха и евакуация на приблизително 19 хил. души от остров Родос. Българското Министерство на външните работи посъветва българските граждани в засегнатите райони да следят за съобщенията на гръцките власти и да изпълняват препоръките им.

Парламентът и прокуратурата

БСП няма да участва в разговори за промяна на конституцията, ако целта е да се смени националният празник. Това каза председателката на партията Корнелия Нинова. Това е първата реакция на социалистите на предложенията на “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) за промени в основния закон.

Софийска градска прокуратура (СГП) започва дисциплинарно производство срещу Стефан Христов, който е наблюдаващ прокурор по делото “Барселонагейт”. Преди седмица проверка откри нарушения в работата по разследването, по което е проверяван бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Русия и Украйна

Русия съобщи за нападение с дронове в центъра на столицата Москва в понеделник сутрин и обвини армията на Украйна за предполагаемата атака. Руските власти обвиниха Киев и за атака срещу склад за боеприпаси в незаконно анексирания полуостров Крим.

Руската армия атакува украинското пристанище Рени в Одеска област. Градът е разположен на река Дунав, по която минава границата между Украйна и Румъния. Букурещ осъди атаката.

Ден след руската ракетна атака местни жители разчистиха развалините на Преображенската катедрала в Одеса. Центърът на черноморския град е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Вижте как изглежда всичко в това видео.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отчете напредък на настъплението на украинската армия на фронта. По думите му Украйна си е върнала около 50% от първоначално окупираната от Русия територия.

Украинската контраофанзива започна преди шест седмици. Развива ли достатъчно бързо тя? Отговорите са в този текст.

Няколко препоръки

Гледане на Tik Tok видеа, четене на новини и обсъждане на подвеждащи снимки. Това не е типичен учебен час. Но учениците във Финландия се занимават точно с тези теми от ранна детска възраст. Резултатът е, че страната се справя най-добре с дезинформацията в Европа. Как е в България? Павела Костова разказва.

След решенията на парламента, които целят прекратяването на концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец", всички решиха, че това е окончателно и оправдано. Това обаче идва без оценка на въздействието, както от правна, така и от икономическа гледна точка. А това крие много рискове, пише Красен Станчев.

През 2022 г. инфлацията достигна най-високите си нива от 90-те насам, но напоследък показателят бавно върви надолу. Потребителите обаче не усещат облекчение, а много от тях отбелязват, че продуктите в магазините остават все така скъпи. Колегите от Капитал разказват повече.

Човек на деня

Адмирал Лиза Франкети е избрана от американския президент Джо Байдън за ръководител на американските военноморски сили. Номинацията е историческа – Франкети ще бъде първата жена на толкова висок пост в армията на САЩ. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

И още едно за десерт

България е основен производител на розово масло в света. Днес обаче секторът има затруднения заради липса на работна ръка, тежки загуби по време на пандемията, все по-силна конкуренция на международните пазари и нови европейски изисквания. В това видео е събрано всичко, което трябва да знаете за българската роза.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG