Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Наводненията и катастрофите стават тест за управлението. Коя е Бинка Желязкова?


15 души загинаха след наводненията в Гърция.
15 души загинаха след наводненията в Гърция.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Наводненията
  • Главният секретар на МВР
  • Местните избори

На този ден преди 45 години умира писателят Георги Марков. Дни по-рано той е отровен в Лондон от българските служби. „Дневник“ публикува последното есе на Георги Марков, наречено „Празникът на свободата и празникът на милицията“.

МВР и президентът. Съветският паметник

След седмици на конфликт между президента и правителството Румен Радев подписа указа за освобождаване на главния секретар на МВР и замяната му с Живко Коцев.

Стотици настояха за преместването на Паметника на Съветската армия в София. Това стана на 9 септември – дата, на която антифашистка коалиция, доминирана от комунистите превзема властта в България и трансформира страната в диктатура.

Протести заради катастрофите

Близки на загинали в автомобилни катастрофи протестираха в неделя пред Министерския съвет и бившия Партиен дом, където се помещава Народното събрание. Те искат адекватни мерки, които да спрат смъртните случаи по пътищата.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Наводненията в България Гърция. Мароко

Продължават усилията за възстановяване на районите в България, които бяха засегнати от опустошителни наводнения. Плажът Силистар до Синеморец остава откъснат заради отнесен мост. Премиерът Денков каза, че страната има „системен проблем с превенцията“.

Жертвите от наводненията в Гърция станаха 15, обстановката в Тесалия остава тежка. Двама души са още в неизвестност. Ройтерс уточнява, че това е най-интензивната дъждовна буря в страната от 1930 г.

Световната банка обеща всестранна помощ на Мароко, където над 2000 души загинаха след земетресение. Ранените са още толкова.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Местните избори

„Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) ще се явят на местните избори като коалиция не само в София. Дотук е избран кандидатът на коалицията за кмет на Пловдив – това е Ивайло Старибратов, пише „Дневник“.

Има 13 законодателни приоритета, по които е постигнато съгласие между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, каза Кирил Петков. Основните са свързани с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост.

Васил Божков

Васил Божков, който е под домашен арест в България заради множество повдигнати обвинения, каза, че е защитен свидетел по делото, разследващо бившия премиер Бойко Борисов. Прокуратурата отрече. Божков показа документ в подкрепа на думите си.

Харесва ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) работи с изтекъл мандат вече три години и половина. Толкова време парламентът не избира нови инспектори. Сега с този случай ще се заеме Съдът на ЕС в Люксембург, пише „Сега“.

Страните от НАТО. Войната

Румъния привика руския представител в страната заради останките от руски дрон, открити на територията на страната. За една седмица Румъния на два пъти откри следи от руски дрон и определи това като неприемливо нарушаване на въздушното пространство. Страната е член на НАТО.

Британски изтребители охраняват корабите с украинско зърно в Черно море, съобщи правителството в Лондон, цитирано от „Телеграф“. За бившия съветник в президентската администрация в Киев Алексей Арестович това е знак за нова фаза във войната. Новината идва едновременно с предложението, което Украйна отправи към Турция: да се осигури нов зърнен коридор в Черно море, без участието на Русия.

Г-20. Войната

Срещата на 20-те най-големи икономики в света разгневи Украйна, но беше добре оценена в Москва и Вашингтон. Повод за различните оценки е декларацията, в която страните от Г-20 призоваха за мир, но не посочиха изрично Русия като агресор.

По време на тази среща Африканският съюз стана постоянен член на Г-20.

Президентът Володимир Зеленски критикува Запада за „твърде дълга пауза“ в налагането на санкции на Русия. Изявлението му идва в момент, в който отделни политически кръгове обсъждат възможността да смекчат санкциите.

Доброволци от Канада и Испания загинаха при руски обстрел в Украйна. Международната агенция за атомна енергия съобщи за над 20 експлозии край Запорожката АЕЦ.

И една препоръка

Честит рожден ден на Мартин Фрийман, незабравимият доктор Уотсън от „Шерлок“ и Билбо Бегинс от „Хобит“.

… плюс моят личен фаворит

Филмите на българската режисьорка Бинка Желязкова (1923-2011) обикалят Париж и Лондон през тази година. Формалният повод е 100-годишнината от рождението й, но става дума и за друго – по времето на Бинка Желязкова, която прави филмите си в непрекъсната битка с българската цензура, в света няма много жени режисьорки. От Светослав Тодоров за Капитал: Light.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG