Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Премиерът се разбра с миньорите, Пеевски е на всички снимки. Как се става лекар милионер?


Премиерът Николай Денков (в средата) обяснява какви са резултатите от преговорите на държавата с протестиращите миньори. Зад него са представители на властите, участвали в разговорите. Вляво е депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ за корупция.
Премиерът Николай Денков (в средата) обяснява какви са резултатите от преговорите на държавата с протестиращите миньори. Зад него са представители на властите, участвали в разговорите. Вляво е депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ за корупция.

,

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Въглищата
  • Превъоръжаването
  • Камарата на представителите

Държавата се ангажира да не затваря административно нито въглищни, нито електрически централи до 2038 г. Това е резултат от 6-часови преговори на миньорите с представители на изпълнителната и законодателната власт. Според премиера Денков някои от тези централи „постепенно ще отпаднат от енергийната система, защото няма да е икономически възможно те да работят повече“.

Денков каза, че всичко ще бъде спазено само ако не противоречи на европейските норми.

Разговорът продължи 6 часа. Той идва след 5-дневни протести на миньори и енергетици.

Това, което са договорили двете страни, означава, че държавата ще плаща на въглищните мощности, които са базови, за да имат готовност за работа през зимата, пише Медиапул. Медията добавя, че такава идея е заложена и в самия План за възстановяване и устойчивост.

На повечето снимки от събитието се вижда, че до премиера е застанал Делян Пеевски, който представлява ДПС. Пеевски е санкциониран от САЩ за корупция.

„Страйкъри“ за България

България ще замени старите си съветски бетеери с американски бронирани машини „Страйкър“. Засега става дума само за 198 машини, с които е възможно да се оборудва бригада, но процесът после трябва да продължи. Подписването на договора предстои. Очаква се, че с него ще започне превъоръжаването на българската армия, което се бави от години. Георги А. Ангелов разказва в детайли тази история.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Руската църква

Светият Синод не може сам да отключи руската църква в София, но „изразява надежда“ това да се случи скоро. Храмът „Св. Николай Чудотворец“ беше заключен от руското посолство, след като София изгони трима руски и беларуски свещеници за „заплаха за националната сигурност“. Патриарх Неофит назначи нови свещеници, защото богослужението в този храм се ръководи от БПЦ. Но те физически не могат да влязат вътре.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

ВСС. Местните избори

Висшият съдебен съвет (ВСС) е против това институцията да се разделя на две – една част за съдиите и втора – за прокурорите. Идеята е залегнала в предложението за изменение на конституцията, внесено от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. В края на седмицата тази идея ще се обсъжда и от Венецианската комисия.

Една от странностите на местните избори в София е в това, че „Демократична България“ (ДБ) тихомълком се оттегли от тях, пише Стефан Попов. Той смята, че съвместното явяване на изборите с ПП и „Спаси София“ ще доведе до негативи за ДБ.

Харесва ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

САЩ

Камарата на представителите на САЩ отстрани своя лидер за първи път в историята, пише „Дневник“. Срещу републиканеца Кевин Маккарти гласуваха включително 8 негови съпартийци. Бунтът беше воден от ултраконсервативния републиканец Мат Гетц.

Русия, Украйна

Президентът Владимир Путин вече може да бъде арестуван в Армения, стига да се озове там. Във вторник страната стана част от Международния наказателен съд, който издаде заповед за задържането на Путин за военни престъпления в Украйна.

Службата за сигурност на Украйна каза, че е неутрализирала руска агентурна мрежа в южната Николаевска област. Сред задържаните е прокремълският блогър Сергей Лебедев.

В украинската армия служат хиляди жени, но чак сега започва да се шие униформа за тях. Досега е трябвало да се бият в неудобните мъжки дрехи.

И две препоръки

Ученикът Георги Пашалиев беше сред авторите на NeurIPS – реномирана научна конференция за изкуствен интелект. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Трима учени получиха нобеловата награда за физика заради работата си върху движението на електроните в атомите и молекулите за удивително кратка част от секундата. Откритията на Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л’Юийе позволяват по-добра медицинска диагностика.

... плюс моят личен фаворит

Защо има лекари милионери и лекари, които напускат страната заради ниски заплати? Журналистката от „Капитал“ Десислава Николова се връща години назад, за да обясни този феномен в Студио България с Генка Шикерова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG