Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ПП-ДБ се връща към идеята за реформа на службите. Кое ДПС си избира Турция?


Бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ (вляво) и турският външен министър Хакан Фидан по време на посещението му в София, 29 януари 2024 г.
Бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ (вляво) и турският външен министър Хакан Фидан по време на посещението му в София, 29 януари 2024 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Службите
  • ДПС и Турция
  • Речта на омразата

„Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) подновяват кампанията си за реформа на службите. Това съобщи бившият премиер Кирил Петков, като взе повод от едно изказване на президента Румен Радев. Държавният глава беше казал, че е решил да сезира компетентните органи, които да проверят дали има дела и сигнали за корупция по свързани с президента хора. „Преди да сезираме органите, трябва да ги реформираме“, каза Петков и напомни, че когато сегашното правителство е настоявало да се смени шефът на ДАНС, президентът е блокирал предложението. По-късно и партньорите на ПП-ДБ – ГЕРБ и ДПС – казаха, че „не е време“ за реформи в службите.

Какво стана по-рано в понеделник

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски поиска оставката на президента. Той от седмица напада вербално Румен Радев, а в понеделник отправи официално въпроси към ДАНС, МВР и прокуратурата, като поиска те да кажат дали имат данни за корупция в президентската администрация. Той намеква за нередност около секретаря на президента по вътрешна политика Николай Копринков и около мъжа на бившата служебна министърка Весела Лечева – Сотир Ушев.

Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ.

Институциите, запитани от депутата, съобщиха, че започват проверки.

Президентът отхвърли обвиненията и каза, че идва „неизбежна политическа алтернатива“ на сегашните управляващи. Той не каза дали ще прави своя партия.

„Движение Трети март, което се свързва с президента, е било регистрирано като търговска марка през декември, пише в. „24 часа“. Документите са подадени през август от Весела Лечева.

Висшето образование

Правителството предлага да отпаднат таксите за студенти и докторанти в държавните университети, които сега са средно 1050 лв. Предложението важи само за хора, приети по държавна поръчка, тоест в специалности, които държавата е решила да субсидира.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Карадайъ и турският външен министър

Новият външен министър на Турция Хакан Фидан, който от снощи е в България, започна визитата си със среща с Мустафа Карадайъ, бивш председател на ДПС. В последните месеци ДПС се олицетворява не от Карадайъ, а от Делян Пеевски. На официалната страница на ДПС няма информация за среща на Карадайъ и Фидан.

Украинското командване

Вечерта в понеделник бяха разпространени съобщения на добре осведомени източници, според които украинският президент Володимир Зеленски е уволнил командващия на армията ген. Валерий Залужни. До тази сутрин подобна новина не е официално потвърдена.

Санкциите

Западният свят сам си нарушава санкциите срещу Русия, или поне така излиза от документи за митническия внос, събрани от разследвация проект "Система" на Радио Свободна Европа. От началото на 2022 до юли 2023 в Русия са внесени авиационни компоненти за 8 млн. долара. Над половината от тях са произведени в Германия от американската технологична корпорация Honeywell. Компанията отрича и казва, че спазва санкциите. Периодът на вноса съвпада с първите 17 месеца от руската военна агресия в Украйна.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Бъдещето на НАТО. Скопие

От едната страна е Русия, от другата –Доналд Тръмп, който може включително и да извади САЩ от НАТО, ако пак стане президент. Всичко това показва, че въпросите с европейската сигурност стоят с все по-голяма острота, пише Димитър Бечев. Той призовава да не си правим илюзии и да забележим, че отговорите не са само по фронтовете в Украйна, но и във Вашингтон.

Новият премиер на Северна Македония се обърна към депутатите както на македонски, така и на албански език. Талат Джафери е първият етнически албанец на този пост. Научете повече за него.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И една препоръка

Речта на омразата е превзела Фейсбук. Почти 80% от публикациите, в които се споменават ромите, съдържат обиди или предразсъдъци. Видка Атанасова разказва за тези открития на центъра „Амалипе“.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG