Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: София издирва руски граждани за взривове в България. Морбилите - как се стигна до риск от епидемия


Красимира Трифонова (с качулка и маска), обвинена в убийството на своя зет Пейо Пеев, в сградата на съда.
Красимира Трифонова (с качулка и маска), обвинена в убийството на своя зет Пейо Пеев, в сградата на съда.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Морбилите
  • България и Турция
  • Радев и Пеевски

Морбилите трябваше да са изкоренени в света до 2020 г. Вместо това, през 2024 г. дори има риск от епидемия и България не е встрани от този риск. Видка Атанасова обяснява защо това е така.

Тероризмът и България

България официално издирва шестима руски граждани, задочно обвинени в терористични действия в страната от 2011 до 2020 г. Имената им не се споменават, но това са хората, заподозрени в извършването на взривове в оръжейни заводи и складове. Сред тях са и хората, задочно обвинени в отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Напомняме ви цялата история с взривовете и отравянето, събрана в разследването на Борис Митов и Николай Лавчиев.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Корупцията и България

България подобрява позицията си в годишния индекс за възприятие на корупцията, но си остава на дъното на ЕС по този показател заедно с Румъния и Унгария. Вижте какво друго пише в доклада на Трансперънси интернешънъл.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че партията й е сезирала прокуратурата за съмнения за корупция в четири министерства по време на управлението на служебните кабинети, назначени от президента Румен Радев.

Делян Пеевски от ДПС разменя обвинения в корупция с президента Румен Радев и използва кодирани думи, намеци и прякори, в които човек може да се загуби. Гледайте Студио България с Генка Шикерова, която разнищва тези истории с помощта на Георги Георгиев и Весислава Танчева от гражданско сдружение БОЕЦ.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още важни разговори по актуални теми. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала ни в Spotify.

България и Турция

България подкрепи европейския път на Турция по време на посещението в София на турския външен министър Хакан Фидан. Двете страни подписаха две ключови споразумения в последните седмици – за разминиране на Черно море и за позволение на изтребителите им да пресичат държавни граници, ако преследват самолет нарушител на границите на НАТО.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Домашно насилие. ЛГБТ

Съдът прати в ареста Габриела Славова, обвинена в убийството на мъжа си Пейо Пеев, извършено в съучастие с майка й. Сега и двете обвиняеми са в ареста. По-рано съдът беше наложил само домашен арест на Габриела Славова.

Убийството на Пеев е извършено в условията на домашно насилие, казва психоложката Златка Мачева пред „Дневник“. В конкретния случай жертвата на домашно насилие е мъж.

Българите са предимно с неутрални нагласи към ЛГБТ общността, но са все по-добре информирани за проблемите на това малцинство, показва проучване на „Алфа рисърч“.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Унгария. САЩ и Иран

Унгарският премиер Виктор Орбан е готов да смекчи позицията си за нов пакет помощи за Украйна. Дотук Унгария е против тази помощ. В отговор ЕС започна да обмисля как да удари икономиката на Унгария, твърди в. Файненшъл таймс.

САЩ не искат да влизат във война с Иран, но президентът Байдън е подложен на натиск да атакува директно тази страна. Това каза говорител на Пентагона, след като американски военни бяха нападнати с дронове в Йордания и трима загинаха, а десетки бяха ранени. Вашингтон смята, че нападението е било извършено от радикални групировки, финансирани от Иран. Анализатори допускат, че е по-вероятно САЩ на нанесат директен удар по групировките, отколкото по самия Иран.

Държавният секретар Антъни Блинкен смята, че ситуацията в Близкия Изток сега е по-опасна, отколкото е била през 70-те години.

И две препоръки

Преди 120 години започва руско-японската война, която приключва със загуба на Русия и ускорява краха на империята. Вижте снимките оттогава, както и разказа на Еймъс Чапъл.

Честит рожден ден на Димитър Бербатов, футболист номер 1 на България за рекордните 7 пъти. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Как журналистите за пръв път разбраха за съществуването на Делян Пеевски? Годината е 2009, фоторепортерът е Веселин Боришев. Той разказва как в пленарната зала влиза непознат младеж и върви веднага след Ахмед Доган, сякаш е вторият човек в ДПС. Вижте видеото.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG