Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия иска още земя от България. Жената на Алексей Навални поема делото му


Мъж издига плакат пред руското посолство в София. Снимката е архивна.
Мъж издига плакат пред руското посолство в София. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Русия в България
  • Юлия Навална
  • Съдия Владислава Цариградска

Русия има претенции към още имоти в България, макар че има повече земи от всички останали чужди посолства в страната. Това сочи разследване на Генка Шикерова. Претенциите са върху 700 кв. м. земя, в които попада паркинг и софийски улици. Отделно има и други – за апартаменти и друга земя в още три квартала на София. Действията за получаване на тези имоти са започнали две години преди Русия да нападне Украйна. Те са част от обща политика за чужбина на Владимир Путин, който в началото на 2024 г. подписа указ за издирването на всички задгранични имоти, принадлежали на Руската империя и СССР. Напомняме ви и предишно разследване, от което се вижда, че Русия владее имоти в България, които имат други собственици или са били завладени.

Юлия Навална

Съпругата на Алексей Навални поема делото на мъжа си. Юлия Навална обяви това във видео обръщение, в което каза, че президентът Путин е убиец на мъжа й. Алексей Навални загина миналата седмица в затвора си отвъд Полярния кръг, а тялото му няма да бъде предадено на близките най-малко още две седмици. Той беше лидер на руската опозиция, тровен с Новичок през 2020, а после осъден в Русия по изфабрикувани обвинения. Юлия Навална каза, че вече знае заради какво конкретно Путин е убил опозиционера. Тя обеща да издири поименно преките извършители и да ги покаже в разследване. Руската опозиция в момента е разединена и лидерите й се намират в чужбина или в руски затвори. Свободните руски медии (днес в изгнание) коментираха намерението на Юлия Навална да поеме делото на мъжа си с надежда за лидерство и обединение.

Повече за Юлия Навална пише „Дневник“.

България. Заплахи към съдия

Съдия Владислава Цариградска е получила заплахи, отправени от ръководителя на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов. Той самият отрече. Случаят идва на фона на разкритията около убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. Още през 2020 г. съдийката е съобщавала пред Висшия съдебен съвет, че е била заплашвана от Нотариуса заради делата, които гледа, но прокуратурата не е реагирала. Убийството на Нотариуса разкри мрежа за рекет и търговия с влияние сред магистрати.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Урсула фон дер Лайен

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се бори за втори мандат начело на институцията. Първият й мандат е може би най-тежкият досега – Великобритания напусна ЕС, имаше пандемия, Русия нападна Украйна. В понеделник формацията на Фон дер Лайен – германската Християндемократическа партия (ХДС) я номинира за втори мандат начело на ЕК.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Сигурността в света

Мюнхенската конференция по сигурността тази година предложи доклад, наречен „Губиш или губиш? Това е въпросът“. Той показва, че обществата по света изпитват несигурност, но си представят основните заплахи пред тях по различен начин. За Канада и Италия най-голямата заплаха са климатичните промени, за Франция – имиграцията, за Германия – неравенството и обедняването, а само Япония вижда Русия и Китай като изключително сериозен проблем за сигурността, пише Красен Станчев.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Израел и Ивицата Газа

Израел предупреди, че ще започне сухопътна офанзива в Рафах, ако до 10 март Хамас не предаде всички израелци, взети за заложници при нападението срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Рафах е южен град до границата с Египет. Голяма част от населението на Ивицата Газа се струпа в този район, след като през октомври Израел предупреди, че започва офанзива на север. Предполага се, че в момента районът на Рафах е най-гъсто населената с цивилни част на Ивицата Газа. Оттам минава и пътят на хуманитарната помощ.

И две препоръки

Вече можете да видите с очите си суперяхтата на Владимир Путин, закотвена в италианско пристанище. Яхтата се казва „Шехерезада“ и струва 700 млн. долара.

Честит рожден ден на Джон Траволта, танцуващият и пеещият актьор. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG