Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ предпочита избори пред договор за реформи. Битка между Гешев и Сарафов имитира правосъдие


Мария Габриел и Николай Денков. Снимката е архивна.
Мария Габриел и Николай Денков. Снимката е архивна.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Ротацията
  • Сарафов срещу Гешев
  • "Нова телевизия"

ГЕРБ отхвърли документа на ПП-ДБ, в който се предлагат писмени правила за работа, приоритети и график за изпълнението им в съвместното управление. Във вторник ПП-ДБ бяха предложили да се подпише такъв документ или да се проведат предсрочни избори. Мария Габриел (ГЕРБ), която трябва да смени Николай Денков (ПП-ДБ) на премиерския пост в началото на март, каза, че няма да подпише документа. Тя смята, че той противоречи на конституцията и демокрацията, възлага на нейния период на управление неизпълними задачи и представлява опит за политическа търговия, след като предлага ГЕРБ и ПП-ДБ да си поделят кандидатите за ръководители на регулаторните органи.

Тя оспори и нуждата от спешни промени в службите.

Два клана в прокуратурата

Двете основни афери за търговия с влияние от последните години се разследват не от желанието да има справедливост, а заради битката между две групи прокурори и следователи – едната е условно представлявана от сегашния и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, а другата – от неговия предшественик Иван Гешев. Това става ясно от анализ на Борис Митов, който пише за стар документ на прокуратурата, станал известен в понеделник. Двете афери са известни като „Осемте джуджета“, където бившият следовател Петьо Еврото участва в схема за кражба на бизнес, и като клуб SS, където убитият Мартин Божанов – Нотариуса търгува с влияние с помощта на магистрати.

Вижте и интервюто на Борис Митов пред Генка Шикерова. В него той говори за разчистването на сметки, което всъщност стои зад разследванията. Към времето на интервюто още не е известно, че през лятото на 2023 г. документите, уличаващи Борислав Сарафов по делото за "Осемте джуджета", са се озовали под контрола на самия Борислав Сарафов. Това стана известно едва в сряда.

„Нова телевизия“

„Нова телевизия“ смени изпълнителния си директор, а вероятно е свалила и шефа на новините. Новият ръководител на медията е Дирк Геркенс. От 2020 г. „Нова“ влиза в състава на холдинга United group, която притежава и „Виваком“. Новината за промените в ръководството идват малко след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката, с която „Виваком“ придоби доскорошния си конкурент „Булсатком“, пише „Булевард България“. Геркенс беше на същия пост и по-рано – от края на 2021 г. до май 2022 г.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Българският Фейсбук

Factcheck.bg вече е новият партньор на компанията „Мета“ за проверка на фактите в българския Фуйсбук. Това не означава, че factcheck ще премахва публикации, но означава, че ще ги прави по-малко видими, ако те съдържат дезинформация, пише „Дневник“. Factcheck е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). Главният му редактор е Ралица Ковачева. Напомняме ви едно интервю с нея.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Унгария и семейните ценности

Управлението на Виктор Орбан казва, че защитава семейните ценности. Само че наскоро беше помилван един човек, прикривал сексуално насилие над деца. Този двоен стандарт изкара хората на улиците. Павела Костова разказва.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И три препоръки

Двама мъже прекосиха Беринговия проток с лодка и избягаха в Аляска, за да не ги мобилизира Путин за войната с Украйна. Вижте видеото.

Фотографът Денислав Стойчев направи изложба със снимки от младостта на милениалите. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Андерс Целзиус, изобретателят на Скала Целзий, е един от великите европейци, за които разказва Пламен Асенов.

… плюс моят личен фаворит

Мутрите, бедността, емиграцията, протестите – всичко това е не само в новините, но и в българските романи, писани от 1989 до днес. Това не се вижда с просто око. Специалистите 5 години готвеха изследвания за литературата на прехода, за да могат да стигнат до някакво обобщение. Диляна Теохарова изостави за малко новините, за да види как си ги представя литературата.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG