Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ искат първи да отблокират преговорите. БНР закри програмната си дирекция


Финансовият министър Асен Василев
Финансовият министър Асен Василев

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ПП-ДБ
  • Заплахите срещу съдии
  • БНР

Разговорът между ГЕРБ и ПП-ДБ става все по-невъзможен, след като вчера и двете формации си размениха през медиите един и същи призив: „вие сте на ход“. ГЕРБ поиска и безусловното оттегляне на финансовия министър Асен Василев.

Лена Бориславова от ПП-ДБ описа по Би Ти Ви странното поведение на хората на ГЕРБ, които във вторник, „на средата на изречение“ по време на преговорите, стават от масата, прекъсват всякакви контакти в следващите 4 часа и се появяват в публичното пространство чак при президента, на когото казват, че вече са събрали екип от министри. По-късно става ясно, че и 11 от министрите не са били уведомени за намеренията на ГЕРБ.

Скарването на ГЕРБ и ПП-ДБ има сериозни последици за страната, но много трудно може да се разбере какво всъщност е станало. Николай Лавчиев подреди бъркотията, като запази само същинската част от новините.

Заплахите срещу съдии

Европейски магистрати реагираха остро на това, че българската държава бездейства, когато са заплашени съдии. Те имат предвид случая със съдия Владислава Цариградска и други нейни колеги, които са били заплашвани от Мартин Божанов, наричан Нотариуса. Мъжът беше убит в края на януари, а това доведе до разкритие на неговите връзки по върховете на прокуратурата, чрез които е търгувал с влияние. Стана ясно и това, че държавата с години не е реагирала на заплахите, отправяни към съдии заради делата, които са гледали.

Асоциацията „Европейски магистрати за демокрация и свободи“ (МЕДЕЛ) написа отворено писмо до Брюксел, в което описа ситуацията.

София обвини в заплахите срещу Цариградска мъж с психична болест, който беше принудително настанен в психиатрията в Бургас.

Европейската прокуратура

Европейската прокуратура в София внесе обвинение за измама за над 220 000 евро в България. По-рано институцията започна разследване на злоупотреби с евросредства в рамките на строеж на пътища в община Бойчиновци, на железопътни проекти и на измами, свързани с вредни емисии.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

БНР

Българското национално радио (БНР) отстрани програмния си директор Даниела Късовска, а ръководената от нея Програмна дирекция беше закрита. Решението идва, след като именно тази дирекция спря излъчването на интервю на руската посланичка Елеонора Митрофанова в проруското предаване на Петър Волгин. СЕМ ще разгледа случая, а вие вижте подробностите, известни до този момент.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Израел и Ивицата Газа

Израел е готов да жертва и отношенията си със САЩ, но да предприеме офанзива срещу южния град Рафах в Ивицата Газа. Рафах е пренаселен заради по-ранни призиви на израелската армия цивилните да напуснат северната част на Ивицата, в която се подготвя израелска операция срещу Хамас. Американският президент Джо Байдън беше предупредил, че нападение над Рафах за него е „червена линия“.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Украйна

Русия изстреля около 30 ракети по украинската столица Киев. Всичките бяха свалени. Това е най-тежкият удар по Киев от месец и половина насам.

Москва съобщи, че е превзела село Тоненко в Донецка област. То се намира близо до Авдиивка – стратегическият град, който Русия превзе преди седмици.

Русия

Сергей Шпилкин е награждаван анализатор на данни, който се прочува преди 8 години. Тогава той публикува статистически анализ на моделите на гласуване в Русия, който показва масови измами на изборите. През 2018 той повтаря анализа си за президентските избори в Русия и установява, че Путин може да е получил около 10 млн. фалшиви гласа. Сега, през 2024 г., когато Путин е обявен за победител в изборите с над 87% от гласовете, Шпилкин открива 31,6 млн. фалшиви гласа. Вижте как става това.

В Русия има 94 хил. избирателни секции. Сред тях има три, в които Владимир Путин губи. Как се е получило това?

И две препоръки

Шути Гатуа е новото телевизионно лице на британската научна фантастика. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

България се изкачи в класацията, посочваща индекса на щастието на хората. Подобен ръст има и по показателите за стопанска и за човешка свобода. Красен Станчев обяснява защо това е така. Той нарича феномена „невидимо настояще“, защото хората не винаги отчитат подобреното си качество на живот спрямо предишните поколения.

… плюс моят личен фаворит

100 хил. лева, събрани само за една седмица. Това спасява от закриване „Розовата къща“, която помага на наркозависими хора. Преди време организацията беше помолена да напусне сегашната си сграда с розова фасада и спешно се наложи да се намерят 100 хил. лева, за да заживее на друго място. Държавата още пренебрегва проблема на наркозависимите, въпреки „светлината в тунела“, пише Павела Костова.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG