Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Помните ли цветните бюлетини за изборите? Властите в Грузия налагат завой към Москва


Грузинската полиция настъпва към протеста, който е против приемането на руски закон за "чуждестранните агенти". 14 май 2024 г.
Грузинската полиция настъпва към протеста, който е против приемането на руски закон за "чуждестранните агенти". 14 май 2024 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Изборите
  • Грузия
  • Харков

20 години по-късно в България отново ще се използват цветни бюлетини – на 9 юни ще се гласува със зелени бюлетини за българския парламент и със сини – за Европейския парламент. По-рано цветовете се използваха, за да се различават по-лесно партиите една от друга.

Делян Пеевски

Как стана така, че Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция, се озова на снимка със западни посланици, сред които са тези на Белгия, Германия, Австрия, Гърция, Унгария, Словения? Въпросът идва оттам, че депутатът от ДПС е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. Павела Костова тръгна по следите на снимките.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Хазартът

По кого „удря“ забраната за реклама на хазарт по телевизиите? Тя беше наложена само няколко дни преди разпускането на Народното събрание. Генка Шикерова разговаря за това с бизнес консултанта Ясен Гуев.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни разговори с ключови личности. А ако предпочитате само да слушате този разговор, можете да го направите в Spotify.

Грузия

Властите в Грузия правят очевиден завой към Москва, макар че страната само преди месеци получи статут на кандидат-член на ЕС. Във вторник парламентът прие на трето последно четене закон за „чуждестранните агенти“. Това стана на фона на стотици хиляди демонстранти, които от седмици протестират срещу приемането му. В Тбилиси го наричат „руски закон“, защото прилича на текст, гласуван в Москва още през 2012 г. Днес законът е основен инструмент за разправа с опозицията, неправителствения сектор и медиите. В Тбилиси полицията ежедневно влиза в сблъсък с демонстрантите заради този закон.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Войната

Руската армия от няколко дни напредва от север и не среща украински укрепления. Тук можете да видите състоянието на бойните действия, валидно до 14 май. Москва иска да създаде буферна зона около украинския Харков, смятат западни военни експерти. Един от най-уважаваните сред тях - Конрад Музика смята, че в близките два месеца Украйна ще бъде изправена пред голям военен риск, заради това, че западната помощ още не е влязла в действие, а мобилизацията още не е проведена. За сериозността на положението на бойното поле свидетелства и решението на Киев да уволни украинския командир на харковския фронт. По-рано Украйна беше потвърдила, че Русия има „тактически успех“ на североизток. Вижте видеото за боевете във Вовчанск, недалеч от Киев.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изненадващо пристигна в Киев. Президентът Володимир Зеленски, че Украйна спешно се нуждае от две системи „Пейтриът“ за защитата на Харков.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Русия

Путин смени много хора в руското управление. Един от новите лидери е новият министър на отбраната Андрей Белоусов. Вижте какво знаем за него.

Москва задържа генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, който ръководи Главното управление на персонала към Министерството на отбраната. Твърди се, че арестът е по подозрения за извършено криминално престъпление.

25-годишната присъда на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза беше потвърдена от Върховния съд в Москва. Това е най-голямата присъда, давана досега на критик на властите. Кара-Мурза има здравни проблеми и не винаги има достъп до лекарства.

Бежанците

ЕС одобри нов пакт за миграцията и убежището. Той предвижда по-строг граничен контрол и разпределяне на бежанците, които влизат в ЕС. България гласува „за“. Унгария, Полша и Словакия бяха против. Вижте какво предвижда документът.

Децата бежанци, които попадат в България, обикновено идват сами. Много от тях никога не са ходили на училище, защото животът им от самото начало е под обстрели или в бежански центрове. Надежда Цекулова разказва какво става с тези деца тук.

И една препоръка

Честит рожден ден на Робърт Земекис, който създаде филмите „Завръщане в бъдещето“, „Форест Гъмп“ и „Контакт“. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG