Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: В Югозападния университет наистина има фалшиви оценки. Прилича ли Альоша на Христос?


Общината в Пловдив не е тръгнала да демонтира Альоша, но протестиращи вече има
Общината в Пловдив не е тръгнала да демонтира Альоша, но протестиращи вече има

Добро утро. Най-важното днес:

  • Ротацията ще е преди 6 март
  • Никола Минчев няма да е председател на парламента
  • Марчо Паунов и Дойчин Боянов

Обещаните от България 100 БТР-и още не са в Украйна, защото транспортирането им изисква пари. Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че страната ще потърси помощ от някоя съюзническа държава.

Русия продължава да обстрелва украински градове. В сряда беше ранен нашият колега Дмитро Евчин от украинската служба на Радио Свобода.

Западът наложи санкции на Русия заради агресията, но въпреки тях през 2023 г. западни компании са доставили на Москва компоненти за почти 3 млрд. долара.

Скоро Украйна може да остане без ракети за установките за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Това би позволило на Русия да бомбардира със самолети. Научете какво ще се случи при този сценарий.

Никола Минчев гледа към Европарламента

Премиерът Николай Денков каза, че предвижда да подаде оставката на правителството още преди 6 март, за да има успешна ротация и Мария Габриел и новият кабинет да встъпят в длъжност максимално бързо.

Колегите в “Дневник” цитират свои източници, според които Никола Минчев се е отказал да бъде следващия председател на Народното събрание и ще поведе листата на “Продължаваме промяната” (ПП) за изборите за Европейски парламент. Все още няма решение дали ПП и “Демократична България” ще се явят заедно.

Две от лицата на “Продължаваме промяната” привличат внимание тези дни с имотни сделки. Даниел Лорер и бившата фирма на финансовия министър Асен Василев продават имоти на жена, чийто бизнес е облагодетелстван от държавата. В тази история все още има въпроси, които нямат отговори.

В интервю за Свободна Европа дългогодишният зам.-председател на ДПС Касим Дал описа в детайли как Пеевски е овладял партията, още преди да бъде санкциониран от САЩ за корупция. Цялото интервю е в канала ни в YouTube - абонирайте се за него, за да не пропускате нито един разговор.

Неудобни паметници и неудобна памет

Десетки пловдивчани протестираха срещу предложението на двама общински съветници за преместване на паметника на съветския войник Альоша. Това вече предизвика заплаха от страна на Русия. Един от демонстрантите каза за паметника, че това е “нашият Христос”.

В социалните мрежи се коментира, че предстои демонтиране на паметника на връх Шипка. Намерете минута и половина, за да гледате това видео и да се уверите, че на Шипка всичко е спокойно.

Софийският университет награди за проявена гражданска доблест трима свои бивши студенти, двама от които посмъртно. През 1968 г. те протестират срещу смазването на Пражката пролет, за което са пратени в затвора. Стефан Дечев разказва защо паметта за тях все още остава неудобна.

Именно Дечев изнесе информация за нарушения в Югозападния университет. Проверка на образователното министерство е потвърдила, че има фалшифициране на оценки, пишат колегите в “Медиапул”.

Ако този бюлетин ви харесва, препратете имейла и на приятели. Ако пък вие сте го получили по този начин, тук може да се абонирате директно.

Човек на деня

Знамето на родопското градче Чепеларе беше развято преди дни в далечна Антарктика. От един млад, горд чепеларец на име Марчо Паунов. Той и един от българските алпинисти ветерани - Дойчин Боянов, първи покориха ледения връх Чепеларе. Те са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Голямата любов на Джакомо Пучини към операта е стимулирана от Верди. На 17 той и приятели минават пеш 40 километра от Лука до Пиза, за да чуят на живо „Аида”. И се вмъкват нелегално в залата часове преди представлението – нямат пари за билети. Прочетете как продължава тази история от поредицата на Пламен Асенов за великите европейци.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG