Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Днес Путин анексира части от Украйна. "Турски поток" може да спре. Кой кой е преди изборите


Центърът на Москва е украсен за анексирането на четири украински области от Русия.
Центърът на Москва е украсен за анексирането на четири украински области от Русия.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Анексирането
  • Изборите
  • Лех Валенса

Днес Владимир Путин официално ще обяви анексирането на четири области от Украйна към Русия. Очаква се руският президент да направи това в 15 часа, а след това да говори на митинг на Червения площад. България, ЕС и САЩ няма да признаят това.

Български граждани, които имат и руски паспорт и се намират на територията на Русия, също подлежат на мобилизация, съобщи външният министър Николай Милков. На тях няма да им бъде разрешено да напуснат страната.

Стотици хиляди руснаци тръгнаха към чужбина, за да избягат от повиквателната. Голяма част избраха съседна Грузия. На границата се образува километрична опашка, а някои минават и пеша.

Руската република Северна Осетия, която граничи с Грузия, забрани влизането на автомобили от други части на Русия.

Руските сили са обкръжени край Лиман

Украинските сили обграждат руските войски в района на град Лиман, който се превръща в основна точка от отбраната руските сили в Източна Украйна след отстъплението им от Изюм.

САЩ ще отпуснат допълнително 1,1 млрд. долара на Украйна за 18 усъвършенствани ракетни системи и други оръжия, за противодействие на дронове.

Киев отново е поискал от България военна помощ, включително и тежко въоръжение. Военният министър Димитър Стоянов каза, че това е невъзможно да стане докато той е на поста.

НАТО определи авариите по двете тръби на “Северен поток” като “умишлен и безразсъден” саботаж. Швеция откри четвърти теч.

Русия каза, че наложените ѝ от Запада санкции не ѝ позволяват да поддържа износа на газ през газопровода „Турски поток“. Това отново постави под въпрос икономическата полза за България от този проект. Припомням ви колко пари бяха похарчени и дали има шанс те да се върнат.

Препоръчайте този бюлетин и на познатите си. Изпратете им този линк, за да се абонират.

Русия или корупцията?

Кампанията приключва. Основните разделителни линии преди изборите са отношението към войната на Русия в Украйна и към корупцията. Елица Симеонова ви помага да се ориентирате кой кой е сред основните партии.

Намерете още няколко минути, за да гледате видео репортажите от поредицата “Пътят към парламента”. Генка Шикерова и Теодора Бързакова ви показват как водят кампанията си “Продължаваме промяната” в Кюстендил и БСП в Пазарджик. Може да гледате и останалите истории от поредицата на сайта на Свободна Европа.

Ако все още не сте решили за кого да гласувате, може да разгледате списъка с всички участващи партии, където ще намерите и номера на всяка една от тях в бюлетината.

Не забравяйте, че вие имате свободата на гласувате, но не навсякъде е така. Тази видео история ще ви отведе във Вълчи дол, област Варна, където почти всички работят за кмета. Дали те имат свободата да избират?

Очакваме вашето мнение на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

Плашила и лъжи

И в тази кампания видяхме много плашила - мигранти, лихвари и дрогирани шофьори. Светла Енчева обяснява как тези плашила добре прикриват и този, който ги е сложил.

"В Германия вече е забранено да се къпеш повече от веднъж седмично, има режим на тока, изключват ескалаторите, а съседите се следят взаимно кой колко отоплява дома си". Всичко това са лъжи, пише Александър Андреев в Дойче веле и обяснява защо.

Присъединете се към общността на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Лех Валенса е основател и лидер на независимия профсъюз "Солидарност". Неговата дейност довежда до падането на комунистическия режим в Полша, а той е първият демократично избран президент на страната. Вчера той навърши 79 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG