Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вървим по план". България може да приеме еврото през 2025 г., твърди Асен Василев


Министърът на финансите Асен Василев
Министърът на финансите Асен Василев

България ще изпълни критерия за инфлация, който е последната пречка пред приемането на страната в Еврозоната. Това гласят прогнозите на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Това стана ясно от думи на министъра на финансите Асен Василев.

Влизането в еврозоната беше един от основните приоритети на правителството на Николай Денков и Мария Габриел. През 2023 г. в парламента бяха приети необходимите закони, беше приет бюджет за 2024 г. с дефицит до 3%, а единственият критерий, който страната още не е покрила, е свързан с нивото на инфлацията.

„Вчера имахме среща с Кристин Лагард от Европейската централна банка, с Паскал Донахю, който е председател на Еврогрупата, с двамата комисари Паоло Джентилони и Валдис Домбровскис. Всички прогнози – и на ЕК, и на ЕЦБ показват, че последният критерий, който не сме изпълнили – критерият за инфлацията, ще бъде изпълнен през 2024 г., което отваря членство през 2025 г.“ , каза Асен Василев и добави, че предвиденият ръст на инфлацията за годината ще бъде в рамките на 3%.

Той каза още, че приемът в еврозоната „изисква стабилна политическа среда“. Според финансовият министър предстоящата в началото на март ротация на поста министър председател „ще се случи“ и подчерта, че основна задача остават назначенията в регулаторите.

Във вторник от „Продължаваме промяната – Демократична България“ предложиха на ГЕРБ договор за реформи след предстоящата ротация. Това предизвика остра реакция от страна на другите две партии, които подкрепят правителството – ГЕРБ и ДПС.

В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че няма да приеме договора, а в петък промени мнението си и допусна преговори с ПП-ДБ относно приоритетите на управляващата коалиция. В събота той поиска за партията си половината от местата в Министерския съвет, както и властта в половината от областните администрации в страната.

В документа, предложен от ПП-ДБ, става въпрос предимно за смените в ръководството на регулаторите и специализираните служби. От ПП-ДБ предлагат постовете в тези органи да бъдат равно разпределени между тях и ГЕРБ - двете партии, които влизат в управляващата коалиция.

От ПП-ДБ казаха, че ако партията на Борисов не се съгласи на това, ще се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Предложеният меморандум предизвика и остра реакция и от председателя на парламентарната група на ДПС и санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция Делян Пеевски.

ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за общо управление на ротационен принцип през пролетта на 2023 г. Идеята беше Денков от ПП-ДБ да бъде премиер в продължение на 9 месеца, а след това на поста да го замени Мария Габриел от ГЕРБ.

По план ротацията на правителството предстои в началото на март. На 6 март се очаква Денков да подаде оставка като министър-председател и на негово място да бъде избрана Габриел.

Споровете между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ възникна на фона на разкритията за тежки нарушения и зависимости в съдебната система, които станаха публични след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. В парламента беше образувана комисия, която разглежда този случай и групата на Нотариуса, но не и други подобни като случая "Осемте джуджета" и групата на бившия следовател Петьо Петров - Еврото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG