Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бъдещето на Борисов пак става тема в кампанията. Проучванията му дават предимство


Бойко Борисов на предизборна среща в Разград, 3 септември 2022 година.
Бойко Борисов на предизборна среща в Разград, 3 септември 2022 година.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Кампанията за изборите
  • Визите за руснаците
  • Ибряма

Само след 4 седмици отново ще е понеделник сутрин, но вече ще знаем резултатите от изборите. За първото място спорят “Продължаваме промяната” и ГЕРБ. Най новите проучвания на Алфа рисърч и Тренд дават преднина за партията на Бойко Борисов.

Няколко негови думи предизвикаха вълна от реакции. В Разград Борисов каза, че “повече на кампания за нови избори няма да ходя” и сега обикаля и “ви давам между какво да избирате”. Много хора приеха това като заявка за оттегляне при загуба на изборите. Малко по-късно Борисов каза, че няма да се оттегля.

Кирил Петков използва този аргумент и призова избирателите да помогнат “на господин Борисов да загуби тези избори и да вземе правилното решение за себе си - да се пенсионира".

Ако живеете извън България и искате да има секция близо до вас, подайте електронно заявление до ЦИК. Ако пък сте близо до място, където винаги има секция, подаденото заявление ще ви добави в списъка и така може да чакате по-малко в деня на изборите.

Няколко населени места около Карлово бяха наводнени след дъждовете. Министърът на земеделието каза, че не се потвърждават “поголовни сечи” в района, въпреки че местните хора така обясняват бедствието.

Очакваме вашето мнение на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

По-малко визи за руснаци, повече репресии за несъгласни

Българските визи за граждани на Русия поскъпват от 35 на 80 евро. Това е резултат от общата политика на ЕС, който отмени споразумението за облекчен визов режим с Русия.

Москва се оплака, че външният министър Сергей Лавров не получава американска виза, за да участва в Общото събрание на ООН, което започва в Ню Йорк във вторник.

Само за последните 6 години Русия е задържала над 55 000 души, протестирали срещу Кремъл. Нов закон позволява да се налага затвор и за "дискредитация" на руската армия.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи, че заслужава "безсрочна и дълга" почивка от поста си и е време да се оттегли. Все още не знаем какво означава това.

Не пропускайте разговора на Диана Иванова с Филип Гуревич, който e сред утвърдените автори на New Yorker. Той съветва да се взимат сериозно заплахите на хора като Путин. “Защото ние ги чуваме, но си казваме – той така говори, но това не може да е реално. Но то е реално”.

Препоръчайте този бюлетин и на познатите си. Изпратете им този линк, за да се абонират.

Зависимостта от Русия

“Газпром” спря напълно доставките за Германия по “Северен поток”. Когато някой ви каже, че България трябва “да направи като Германия” и да приеме всички условия на Москва, припомнете му този факт.

Десетилетия наред "Газпром" следва стратегия за завладяване на европейския газов пазар, обаче сега се отказа от тази стратегия. Препоръчвам ви анализа на икономиста Георги Ангелов в “Дневник”.

Вера Денизова пише в “Капитал”, че Министерството на финансите предлага на правителството да поиска от Брюксел разрешение държавата да продължи да купува горива от рафинерията на “Лукойл”. Още от април има еврорегламент, който забранява договори за обществени поръчки с компании, които са с руски произход.

Украински флаг над освободени села

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че са освободени още три населени места. Ден по-рано генералният щаб в Киев съобщи, че загиналите руски войници вече са 50 хиляди.

Хиляди хора се стекоха в Москва, за да отдадат последна почит на последния лидер на СССР Михаил Горбачов, който почина на 91-годишна възраст на 30 август.

Намерете още 9 минути днес, за да гледате този видео разказ за живота и наследството на Горбачов - човекът, който донесе края на СССР и свободата за Източна Европа.

Присъединете се към общността на Свободна Европа и във Viber.

И две препоръки

Преди век бреговата ивица на Румъния е ваканционна дестинация, осеяна с архитектурни съкровища, наречена „Сребърният бряг“ на Европа. После това изчезва и до днес румънският бряг не може да се сравнява с туризма в България. Не пропускайте тази история.

"Душата на един музикант никога не почива. Имам ли някаква болка, хващам кларнета, свиря си и си изревавам мъката.“ Думите са на Иво Папазов-Ибряма, който спечели две престижни награди само в последните дни. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG