Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: БСП решава да върне или да не върне мандата. Русия с нова газова заплаха към Европа


Корнелия Нинова, председател на БСП
Корнелия Нинова, председател на БСП

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • БСП и третият мандат
  • Руският газ спира
  • Арманд Дуплантис

Днес Националният съвет на БСП решава какво да прави с третия мандат за правителство. Обсъждат се два варианта “с хоризонт петък”, казаха социалистите. Вариантите всъщност са ясни - Корнелия Нинова или ще върне мандата в петък и президентът ще насрочи изборите, или пък Нинова ще номинира кандидат за премиер, който да търси мнозинство. Шансовете за ново правителство обаче са “почти нулеви”. Оценката е на социалния министър от БСП Георги Гьоков.

Слави Трифонов, който изтегли партията си “Има такъв народ” от преговорите, отново написа статус във Facebook. “Искам да си призная, да бъда честен и брутално откровен - аз съм мафиот”, каза иронично Трифонов и призова да бъде арестуван “поне за 24 часа”. Не последва нечия реакция.

Поредният отказ на "Има такъв народ" от отговорност в управлението е факт. Всички се питат обаче защо. Очевидно е, че решенията на партията се вземат от други "хора и кръгове", каза политологът Милен Любенов пред Свободна Европа. Медийният експерт Георги Лозанов пък изрази мнение, че ИТН просто не желае да участва в прозападно правителство.

Имате ли мнение по тази тема? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

Държавата и границата

Турция иска на граничния пункт „Капитан Андреево“ да се осигури български държавен контрол, за да се предотвратят проблемите, които са известни на турските фирми отдавна. Това каза турският посланик в България Айлин Секизкьок пред “24 часа”.

Миналата седмица съдът върна частния контрол на границата, след като преди това правителството възстанови ролята на държавата. Ако намерите още 8 минути днес, непременно гледайте репортажа на Генка Шикерова за това кой, как и защо остави една частна фирма на входа на Европа.

Европа се готви да живее без руски газ

“Газпром” заплаши още повече да намали доставките на газ за Германия и от сряда по “Северен поток 1” да пристига само една пета от обичайните количества. Зеленски призова Европа да отговори с още по-строги санкции.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова страните да пестят газ заради опасността Русия да спре доставките. "Дори държави членки, които почти не купуват руски газ, не могат да избегнат ефекта от потенциално спиране”.

Цената на пшеницата се повиши рязко в понеделник, след като два дни по-рано руски ракети удариха украинското пристанище в Одеса.

Унгарският премиер употреби политическата криза в България за пропутинска пропаганда, пише Петър Карабоев в “Дневник”. Виктор Орбан поиска отмяна на санкциите срещу Русия, защото “Европа има проблем, икономически проблем, но и политически, тъй като правителствата падат като домино блокчета”. Сред споменатите държави е и България, само че правителството падна по други причини.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Как войната променя хората

“Виждам как тази война ме променя – наред с болката и съчувствието усещам как в душата ми тлее омраза! Мислех, че това чувство ми е непознато, а сега то е в мен!” Думите са на София, родом от Бургас, която от 1997 година живее в Германия. Не пропускайте тази история на Диана Иванова.

Всички очакват задълбочаване на икономическата криза, породена и от войната. Централните банки започнаха да покачват лихвите. Какво да правим в този момент? Да взимаме ли заем или да не взимаме? Татяна Димитрова в “Дневник” е събрала отговори на основните въпроси.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

И Човека на деня

Той твърде вероятно знае, че се състезава сам срещу себе си. Затичва се, забива прът в трапа пред стойката, а той се извива в полукръг и го изхвърля нагоре, високо над летвата. Когато се приземява обратно на земята, Арманд Дуплантис не просто е световен шампион - скочил е по-високо, отколкото който и да било друг човек на планетата. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG