Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чакъров отказа да говори за Пеевски, Доган и "Магнитски". ДПС ще иска назначения в регулаторите


Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров
Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров

Съпредседателят на Движението за права и свободи (ДПС) Джевдет Чакъров отказа да отговаря на въпроси, свързани с колегата си Делян Пеевски и санкциите, наложени му за корупция по глобалния американски закон „Магнитски“.

В първото си интервю, след като оглави ДПС заедно с Пеевски, Чакъров каза пред бТВ, че партията му ще настоява за свои назначения в регулаторите. До момента ДПС подкрепяше мнозинството на ГЕРБ и ПП-ДБ, но не участваше открито в разпределението на държавни постове.

Чакъров и Пеевски бяха избрани за съпредседатели на ДПС на национална конференция на партията в събота. Миналата година имаше индикации, че Пеевски ще заеме този пост еднолично, но в началото на 2024 г. почетният председател на ДПС Ахмед Доган наложи формулата с двама съпредседатели и лично посочи Чакъров и Пеевски за такива.

Начело на ДПС Чакъров и Пеевски ще имат различни задължения. Чакъров ще отговаря за отношенията с Турция, международните връзки и „традиционните“ избирателни райони на движението - т.е. тези с турско и мюсюлманско население. На Пеевски се паднаха парламентарната дейност на ДПС и повишаването на подкрепата в „нетрадиционните“ райони.

По време на първото си интервю като съпредседател на движението Чакъров отказа да коментира следните теми:

  • санкциите на Пеевски за корупция от САЩ и Великобритания;
  • промените в политическото развитие на Пеевски след тези санкции;
  • предупреждението на Доган, че ДПС може да се превърне в „бутикова и платена партия“ и затова е нужно да има двама лидери.

През 2021 г. Пеевски попадна в санкционния списък на САЩ за корупция по закона „Магнитски“, а след това беше санкциониран и от Великобритания.

"Няма какво да коментирам"

След тези санкции тогавашният председател на ДПС Мустафа Карадайъ каза, Пеевски никога не е бил член на партията. Сега обаче Пеевски успя да се издигне до неин лидер. Чакъров отказа да коментира тази промяна и каза, че по темата е говорено достатъчно.

По думите му Пеевски е предприел „всички необходими процедури“ по казуса със санкциите по „Магнитски“ и е „най-добре да се обръщате към него“ по този въпрос.

Санкциите правят Пеевски непопулярен за западните партньори, но според Чакъров неговото издигане до лидер на ДПС няма да навреди на връзките на партията с международната либерална общност.

С „няма какво да коментирам“ Чакъров отговори и на други въпроси на водещите по адрес на Пеевски. Например, защо е подкрепил номинация на колегата си за едноличен председател на партията през ноември 2023 г., а след това самият той е влязъл в лидерската формула.

Чакъров каза само, че двамата с Пеевски са „равноправни“ лидери на „диалогичната партия“ ДПС. Съпредседателят не се съгласи с твърдението, че той и Пеевски са назначени от Доган, и избегна въпроса дали почетният председател стои над тях.

Отказа да тълкува и обръщението на Доган по време на националната конференция на ДПС, когато почетният лидер предупреди, че движението може да се превърне в „платена“ партия.

Когато водещите припомниха изказване на Доган отпреди 15 години, в което той казва, че разпределя „порциите“ във властта, Чакъров също не пожела да коментира кой прави това разпределение днес.

Бъдещето на регулаторите

В края на интервюто Чакъров повтори позицията на Пеевски, че ДПС не иска министри в следващото правителство. Другата седмица се очаква сегашният кабинет с премиер Николай Денков от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) да подаде оставка съгласно споразумението за ротация между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Сред най-спорните точки между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС са назначенията в регулаторните органи. В петък Чакъров каза, че темата не е на дневен ред поне до избора на следващо правителство. Когато се стигне до регулаторите обаче, ДПС ще настоява да се включи със свои номинации.

„Ние не искаме министри, но защо наши експерти да не участват в регулаторните органи“, попита съпредседателят на партията.

До съпредседателството в ДПС се стигна, след като предишният лидер Карадайъ изненадващо подаде оставка след втория тур на местните избори миналата година. За известно време след това Пеевски изглеждаше като сигурен нов председател, но през януари тази година Доган препоръча лидерството да се подели между Пеевски и Чакъров.

Около Пеевски има редица съмнения за злоупотреби. През 2013 г. той беше избран за шеф на Държавната агенция „Национална сигурност“, което доведе до масови протести срещу правителството на ДПС и БСП с премиер Пламен Орешарски.

От лятото на миналата година Пеевски проявява особена активност в парламента, а от ноември е начело на парламентарната група на ДПС.

ДПС е създадено през 1990 г. в отговор на т.нар. „Възродителен процес“ - насилственото преименуване и прогонване на стотици хиляди турци от България, проведено от комунистическия режим. Партията се възприема като реакция на тези репресии и затова традиционно получава подкрепата на българските турци и мюсюлмани.

Ахмед Доган е първият лидер на движението до 2013 г., когато формално се оттегля и остава негов почетен председател.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG