Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът пусна от ареста мъжа, обвинен за заплахи срещу съдия Цариградска


Съдия Владислава Цариградска беше изслушана от депутати след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса
Съдия Владислава Цариградска беше изслушана от депутати след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса

Софийският районен съд отмени мярката за неотклонение „задържане под стража” и не наложи друга на Илко Захариев, станал известен като Червения пират. Той беше задържан за изпращането на имейли със заплахи срещу съдия Владислава Цариградска.

Така Захариев трябва да бъде освободен в срок до три дни, ако решението на съда не бъде обжалвано.

Новината идва, след като на 3 март, по искане на Софийската районна прокуратура (СРП), съдът наложи на Захариев най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“. Мотивът беше, че има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, защото води скитнически начин на живот и няма постоянен адрес.

Според съда обвиняемият е автор на множество имейли - до прокуратурата, МВР или други. Адресирал е реплики до хора, които к са обществено известни, или срещу такива, които намират място в публикации и телевизионни предавания.

Съдът казва и че едва ли Захариев има реална цел да реализира деяние към хората, които е заплащвал, а иска да "адресира недоволство спрямо политически събития в страната" или да стане известен.

„Използваният начин може да не е обществено приемлив, но не е достатъчен, за да се приеме, че осъществява престъпление”, се казва в мотивите на СРС да отмени мярката за задържане на Захариев.

Мъжът беше задържан в края на февруари по подозрения за отправени заплахи към обществени личности, сред които политици и магистрати, един от които е съдия Цариградска, направила разкрития след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

Божанов е сочен за брокер на влияние в съдебната власт. Малко преди смъртта му е предстояло да му бъде повдигнато обвинение за имотни измами, пране на пари и принуда на магистрати.

Лично шефът на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Явор Серафимов съобщи, че зад заплахите срещу Цариградска стои психически неуравновесен мъж с прозвището Червения пират. По-късно стана ясно, че това е Захариев. Цариградска оспори тази версия и предположи, че той е изпълнявал нечия поръчка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG