Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Може да се укрие". Съдът остави в ареста Илко Захариев, задържан за заплахите срещу съдия Цариградска


Съдия Владислава Цариградска
Съдия Владислава Цариградска

Софийският районен съд (СРС) остави в ареста Илко Захариев, който тази седмица беше задържан за изпращането на имейли със заплахи към съдия Владислава Цариградска.

По искане на Софийската районна прокуратура (СРП) в неделя Захариев получи най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“. Аргументът е, че има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, защото води скитнически начин на живот и няма постоянен адрес.

Новината идва няколко дни след като във вторник шефът на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Явор Серафимов съобщи, че зад заплахите срещу Цариградска стои психически неуравновесен мъж с прозвището „Червения пират“. По-късно стана ясно, че това е Илко Захариев. Цариградска оспори тази версия.

През последния месец тя получи множество заплахи за убийство и осакатяване. Те идват след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса в края на януари. Той е сочен като брокер на влияние в съдебната власт, а Цариградска направи публични разкрития, свързани с него.

За заплахите, които тя получава, в петък съдът задържа 35-годишния Захариев за срок от 72 часа.

Той е обвинен, че е изпратил до различни институции електронни съобщения, които съдържат закани с убийство спрямо магистрати. Според българския Наказателен кодекс това е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода.

Прокуратурата твърди, че има доказателства, че заплахите са били изпращани от телефони, намерени у Захариев. В неделя той каза, че е намерил тези телефони в кош за боклук в столичен мол, предаде БНР. Захариев допълни, че събира телефони, за да ги връща за рециклиране срещу пари.

В съдебната зала е станало ясно и че Захариев няма документи за самоличност. По думите му те са му били откраднати.

В петък директорът на „Национална полиция“ Атанас Илков категорично изключи версията Захариев да е получавал поръчения от някого към кого да адресира изпращаните заплахи. Според Илков задържаният е показвал признаци на психически отклонения и е следял новините, откъдето се е ориентирал кого да заплашва.

В неделя СРС реши, че има опасност Захариев да се укрие или да извърши друго престъпление, затова го остави в ареста. Това решение може да се обжалва пред Софийския градски съд (СГС).

Цариградска и колегата ѝ Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд още през 2020 г. съобщиха, че са били заплашвани от Нотариуса във връзка с разглеждани от тях дела.

Тогавашният главен прокурор Иван Гешев не реагира на тази информация. След като Нотариуса беше убит в края на януари, прокуратурата се активизира. Парламентът и Висшият съдебен съвет също започнаха да проучват контактите на Божанов в съдебната система.

На 19 февруари Цариградска съобщи за нова заплаха. За неин автор тя посочи ръководителя на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, но той отрече.

След това Цариградска започна да получава всекидневни заплашителни съобщения. „Ще ѝ изкормим гениталиите“, гласеше едно от тях. Имейлите заплашваха също съпруга и децата на съдийката. Сега тя се движи с охрана.

Мартин Божанов - Нотариуса беше убит на 31 януари. През 2021 г. той стана герой в разследване на Антикорупционния фонд за корупционна схема за влияние в закрития вече Специализиран съд. Други разкрития също го сочат за посредник между мафията и съда, но през годините той е бил разследван предимно за имотни измами.

Скоро след убийството на Нотариуса прокуратурата съобщи, че то се е случило в момент, когато е предстояло да му бъде повдигнато обвинение за имотни измами, пране на пари и принуда на магистрати.

По-късно от прокуратурата уточниха, че всъщност Божанов се разследва като лидер на организирана престъпна група за „противозаконно влияние“ върху магистрати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG