Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Новото правителство приключва със “смесените сигнали” към ЕС и НАТО


Премиерът Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел
Премиерът Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Държавата скоро ще има бюджет
  • Иван Гешев днес ще говори
  • 12-годишната Ая, която гони вятъра

Всички работодателски организации и синдикати, които участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество с правителството, одобриха проекта за бюджет за 2023 година. Само “Подкрепа” е против.

Министърът на финансите Асен Василев обеща от догодина фирмите да плащат само първите два дни от болничните на служителите си. В момента работодателите поемат първите три дни, пишат колегите в “Капитал”.

Премиерът Николай Денков каза пред българските военни аташета, че България трябва да развие военния си капацитет, "защото рисковете не са изчезнали". Той обясни забавянето с “политическа неувереност”, каза той. "Мирът се постига тогава, когато всеки агресор знае, че ако нападне, ще бъде наказан”, каза още Денков.

Това е промяна в сравнение със служебното правителство на Гълъб Донев. От вчера той е началник на кабинета на президента Румен Радев. И други служебни министри намериха пристан при Радев.

Последвайте ни и във Viber, за да получавате всички новини направо в телефона си.

Още ли всичко се контролира от ДС?

Остраненият бивш главен прокурор Иван Гешев ще отговаря на въпроси на живо в страницата си във Фейсбук. Събитието е насрочено за 14 часа днес. Ако темата ви е интересна, припомням ви най-важното по нея - как Гешев сам призна, че е държал дела “трупчета” и как Гешев живя луксозно за сметка на данъкоплатците.

Бившият главен прокурор поиска имунитета на Бойко Борисов, за да го обвини в пране на пари по “Барселонагейт”. Парламентът създаде комисия, която да вземе решение. Тя обаче изобщо не се е събирала. Дали изобщо това ще се случи - тук сме обяснили цялата картина.

Отделете още няколко минути днес, за да прочетете тази история - частен бизнес в Русия, който изпълнява държавни поръчки и печели милиони, е превзет с помощта на службите в полза на олигарх. В дъното на всичко стои човек, свързан с шпионска афера в България.

Самата България може да даде паспорти на тримата синове на влиятелен руски бизнесмен, съобщават колегите в “Медиапул”. Става дума за близкия до Кремъл бизнесмен Роман Савушкин, който има “златен паспорт”.

Ролята на бившите и настоящите служби в политиката и икономиката отново е актуална. Повод за това стана издигането на Васил Терзиев за кмет на София и данните за участие на дядо му в репресивните служби на комунистическия режим.

Още ли всичко се контролира от Държавна сигурност? Днес след 14 часа може да гледате в канала ни в YouTube коментарите на режисьора на Димитър Коцев - Шошо, влогъра Асен Генов и изследователката Луиза Славкова.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, изпратете и на приятели линк за абонамент.

Как Украйна става част от Запада

В Хага беше открит офис за разследване на престъпления, в които е обвинена Русия по време на война ѝ срещу Украйна. Това е първа стъпка към създаването на трибунал за руските лидери.

В Буча беше открит мемориал в памет на местните жители, загинали по време на руската окупация. Върху паметната плоча са гравирани имената на 501 души.

Украинската писателка Виктория Амелина почина в болница от раните си, получени по време на ракетната атака на руската армия срещу Краматорск.

В това време Украйна продължава офанзивата за освобождаване на окупирани територии. Гледайте това видео - Сантиметър по сантиметър. Как Украйна отвоюва с дронове едно село

На фона на продължаващата руска агресия срещу Украйна изглежда, че Киев няма как да получи официална покана за членство в НАТО на срещата на върха във Вилнюс. Въпреки това процесът по присъединяване на страната към западния свят вече е в ход. Владимир Шопов описва тази уникална историческа ситуация.

Човек на деня

Eдно българско момиче, което е само на 12 години, вече има световна титла. Преди дни смелата Ая Касабова стана шампион по кайтсърф за юноши. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

А Лили Иванова създаде фондация на свое име. Целта ѝ е да се съхрани творчеството на „най-големия български поп изпълнител за всички времена“ и да се опази името ѝ за бъдещите поколения.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG