Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Остават още две препятствия до еврото. Депутат се разпозна под името “Копейкин”


Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов и председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.
Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов и председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Еврото
  • Бежанците
  • Джони Деп

Хърватия влезе в Европейския съюз 6 години след България, но вече е готова да приеме еврото още от Нова година, се казва в доклада на Еврокомисията за готовността на страните да се присъединят към единната валута. България все още не отговаря на критерия за стабилността на цените, т.е. овладяна инфлация, както и има да промени няколко закона.

Поставената цел за приемане на еврото е 2024 година. Кампанията срещу това вече започна. Водят я същите политици, които бяха против военната помощ за Украйна. Те настояват за референдум и твърдят, че общата валута означава загуба на суверенитет. Нищо от това не е вярно, обяснява Николай Лавчиев.

Сред предводителите на кампанията е лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, който се ядоса на депутат от “Продължаваме промяната”, защото в парламента спомена “г-н Копейкин”. Последва и заплахата “ще му разбия носа”.

Наложи се заседанието на Народното събрание да бъде прекратено. Ако ви е интересна тази случка, може да гледате на видео най-интересните 2 минути.

Притеснените от еврото съвпадат и с тези, които бяха силно притеснени от спирането на руския газ, защото предвещаваха трагедия. Оказа се, че България се справя нормално и без руски газ, а цената от този месец дори е с 13% по-ниска.

Имате ли мнение по тази тема? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org.

Хаосът с украинските бежанци

Стотици украински бежанци започнаха да пристигат в буферните центрове в Елхово и Сарафово. Основните им оплаквания са заради липсата на климатици, хладилници и топла вода във фургоните, в които се настаняват хората, повечето - с малки деца.

Свободна Европа разговаря с украински бежанци, които казват, че не получават никаква информация как ще стане преместването. Те не знаят в кой буферен център ще ги пратят и не знаят къде ще ги насочат след това.

Още с пристигането на първите автобуси с украински бежанци в България стана ясно, че държавата "няма никаква организационна и управленска способност да се справи с този поток", коментира пред Свободна Европа политическият анализатор Владимир Шопов.

Ожесточените сражения в Източна Украйна принудиха местните да търсят спасение в западната част на страната. Вижте какво разказват пред Радио Свободна Европа хора от Донбас, пристигащи в Лвов.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Войната в Украйна

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че всеки ден умират между 60 и 100 украински войници. От началото на войната са убити 243 деца.

Украйна съобщава за близо 15 хиляди военни престъпления от началото на войната, а всеки ден има данни да между 200 и 300 нови случаи.

Германия изпраща на Украйна модерни зенитни ракети и радарни системи, увеличавайки оръжейните доставки на фона на критики, че Берлин не помага достатъчно на Киев.

По-рано САЩ обявиха, че изпращат високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) М142, които украинските военни определят като "ключови" за противодействие на руските ракетни атаки.

Москва твърди, че руските сили унищожават оръжейни системи, доставени от западни правителства. По думите на ген. Игор Конашенков, са били елиминирани "до 200 човека и 24 оръжейни системи”.

Американски изтребители F-35 са се присъединили към охраната на въздушното пространство над Черноморския регион. Тя са излетели от база в Германия, за да изпълнят мисия с дълъг обсег до България.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

И три специални препоръки

Тя живее между САЩ и Германия. Концертирала е на най-големите световни сцени. Пианистката Надежда Влаева е "Музикант на годината 2021" в допитването на БНР. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Животът на Франсис Крик e като приказка – умният син на бедния обущар минава през перипетии и се жени за царската щерка. Не пропускайте разказа за британския биолог и Нобелов лауреат Франсис Крик, част от поредицата на Пламен Асенов за великите европейци.

Джони Деп спечели делото срещу бившата си съпруга Амбър Хърд. Тя го беше обвинила в насилие, а сега ще трябва да му плати 15 милиона долара.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG