Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По-спешни действия". Лидерите от Г-7 призоваха за хуманитарни паузи във войната между Израел и Хамас


Лидерите на страните от Г-7 на видеоконферентна среща с украинския президент Зеленски, 6 декември 2023 г.
Лидерите на страните от Г-7 на видеоконферентна среща с украинския президент Зеленски, 6 декември 2023 г.

Държавите от групата на седемте (Г-7) призоваха на за хуманитарни паузи във войната между Израел и Хамас, предаде Ройтерс в сряда след видеоконферентна среща между лидерите на седемте страни.

Новината идва на фона на пълномащабната офанзива на Израел в контролираната от Хамас Ивица Газа, която беше възобновена миналия петък. Преди това между страните в конфликта беше в сила временно примирие, при което Хамас освободи израелски и чуждестранни заложници, а Израел пусна палестински затворници.

Хамас е ислямистка палестинска групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

На 7 октомври тя нападна Израел. При атаката загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници от Хамас. Израел отговори с офанзива и блокада на Ивицата Газа. Според местните власти военните действия там са довели до повече от 15 000 жертви.

Сега от групата на Г-7, в която попадат Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада, САЩ и Япония, настояха за още хуманитарни паузи между Израел и Хамас.

„По-спешни действия са нужни за справяне с влошаващата се хуманитарна криза в Газа и за намаляване на цивилните жертви. Ние подкрепяме и насърчаваме бъдещи хуманитарни паузи“, гласи съвместно изявление на лидерите от групата.

Освен това те призоваха за освобождаване на всички останали около 135 заложници, държани от Хамас, и настояха Иран да се въздържа от намеса в конфликта.

Иран предоставя подкрепа за Хамас и за друга ислямистка групировка - Хизбула, която действа в съседния на Израел Ливан. Иран също така подкрепя йеменската бунтовническа група на хутите, която през последните седмици превзе и порази свързани с Израел кораби в Червено море.

По време на срещата си лидерите от Г-7 разговаряха и с украинския президент Володимир Зеленски. Те изразиха солидарност с Украйна във войната ѝ с Русия. Договориха се да въведат забрана на руските диаманти и да затегнат контрола върху достъпа на Русия до международната финансова система.

Сред мерките срещу Русия, които лидерите обсъдиха, беше допълнителното ограничаване на износа за Москва и на търговията с руски петрол.

Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. Оттогава западните страни налагат санкции над Москва.

Израел и Хамас водят война от началото на октомври. Временното примирие между двете страни в края на ноември продължи една седмица. Тогава бяха освободени 105 от израелските и чуждестранните заложници, взети от Хамас. В замяна Израел освободи 240 палестинци, държани в израелски затвори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG