Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Промяна". Какво трябва да знаем за изборите във Великобритания


Дебат между лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър (вляво) и министър-председателя и лидер на Консервативната партия Риши Сунак
Дебат между лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър (вляво) и министър-председателя и лидер на Консервативната партия Риши Сунак

От 14 години във Великобритания управлява една партия. Недоволството обаче се увеличава. На 4 юли в страната се провеждат предсрочни избори и се очаква промяна. Какво предстои?

Забавен растеж на икономиката, проблем с жилищата и здравеопазването, притеснения заради нарастващ брой на имигрантите. Това са едни от основните проблеми във Великобритания през последните години.

На 4 юли там се провеждат избори и се очаква за първи път от 2010 г. вота да спечели Лейбъристката партия, предвождана от Киър Стармър. Тя съсредоточава кампанията си върху една-единствена дума - "промяна", пише АП.

Изборите са предсрочни и бяха свикани от настоящия министър-председател и лидер на Консервативната партия Риши Сунак. Ходът му беше изненада - изборите се очакваха в края на годината.

Парламентарният вот идва на фона на политическа криза във Великобритания, която започна още след решението на страната да излезе от Европейския съюз (ЕС). От 2019 г. досега управляващата Консервативна партия е сменила четирима свои лидери, съответно и четирима премиери.

Какво се очаква да променят британските избори?

Какво може да се промени

  • Икономиката

През последните години Великобритания се бори с висока инфлация и бавен икономически растеж.

Проучванията на Ipsos, цитирани от Ройтерс, показват, че мнозинството от британците се чувстват икономически по-зле, отколкото по време на последните избори през 2019 г.

През май инфлацията се забави до 2%, след като през октомври 2022 г. достигна 11,1%. Анализатори смятат, че именно добрите икономически показатели са причината Сунак да свика изборите сега и да не чака редовния вот в края на годината на фона на прогнозите за драстичен спад на доверието в Консервативната партия.

Въпреки че в момента заплатите растат по-бързо от цените, икономиката е в застой заради слабите инвестиции, ръстът на производителността е бавен, има недостиг на работници, пише Ройтерс.

  • Имиграцията

Невъзможността на Консерваторите да се справят с увеличаващия се брой имигранти в страната също е повод за критики към управлението им и това е една от причините неговият край да се вижда.

Голяма част от мигрантите пресичат Ламанша в надуваеми лодки, за да пристигнат във Великобритания. Сегашният премиер Риши Сунак вече даде обещание да "спре лодките".

За тази цел консерваторите разработиха план, според който част от мигрантите ще бъдат депортирани в британски лагер в Руанда. Според критиците това нарушава международното право и няма да помогне за спирането на хората, бягащи от война, размирици и глад.

Лейбъристите казват, че ще се откажат от този план и вместо това ще засилят контрола по границата.

  • Здравеопазване

Състоянието на здравеопазването във Великобритания е ключов проблем. Националната здравна служба се бори с дългите списъци на чакащи за болничен прием и недостатъчно финансиране.

Съкращаването на времето за чакане е едно от основните обещания на Риши Сунак. Като премиер той отпусна финансиране в размер на близо 165 млрд. паунда в опит да реши този проблем.

Сред обещанията на лейбъристите също е да се намали времето за чакане за болничен прием, като се увеличат прегледите всяка седмица и се създаде обща система, която да обединява ресурсите на отделните болници.

  • Жилищен проблем

Достъпността на жилищата също е основна тема в предизборния дебат.

Докато средният размер на доходите се е удвоил между 1997 и 2023 г., цените на имотите са се увеличили четири и половина пъти, според британската Служба за национална статистика.

В предизборната си кампания през 2019 г. консерваторите обещаха да строят по 300 хиляди нови жилища годишно до средата на 2020 г. Това не беше постигнато, а през 2022 г. броят дори беше намален.

Лейбъристите обещават да построят 1,5 милиона нови жилища и да създадат "нови градове".

Кога и как се гласува

На изборите във Великобритания жителите на страната трябва да изберат 650 членове на Камарата на общините, по един от всеки местен избирателен район.

Партията, която спечели най-много райони, ще бъде избрана за победител, дори и да не получи повече от 50% от гласовете.

След като стане ясен общият резултат, ако действащото правителство е загубило, министър-председателят официално ще подаде оставката си пред крал Чарлз III. Очаква се това да стане на 5 юли - ден след вота.

След това лидерът на спечелилата партия ще се срещне с краля, който ще поиска от него да състави правителство.

Ако нито една от основните две партии в страната не спечели мнозинство, по-малките също могат да имат ключово значение за формирането на коалиционно правителство, съответно и за избирането на нов министър-председател.

Кои са основните претенденти

Проучванията на общественото мнение показват, че опозиционната Лейбъристка партия има повече от 20 пункта преднина пред консерваторите на министър-председателя Риши Сунак.

Според прогнозите на YouGov лейбъристите биха могли да спечелят 425 места, а консерваторите - 108. На изборите през 2019 г. консерваторите спечелиха 365 места, а лейбъристите - 202.

Сунак е министър-председател от октомври 2022 г., преди това той беше министър на финансите. Негов основен опонент е Киър Стармър, лидер на Лейбъристката партия от април 2020 г. Преди да влезе в политиката, той оглавява Кралската прокуратура.

Консерваторите обаче се сблъскват и с партията на Найджъл Фараж - "Реформирай Великобритания", която се очаква да отнеме част от гласовете им. Фараж е един от най-изявени евроскептици във Великобритания, той основава партията си през 2019 г., като първоначално тя носи името "Брекзит".

Политическата криза

Консерваторите във Великобритания са на власт от 2010 г. Тогава те трябваше да се справят с последствията от световната финансова криза.

Те са обвинявани за проблеми, свързани с увеличаването на разходите за живот, престъпността и увеличаването на броя на мигрантите. През 2016 г. под тяхно управление Великобритания проведе референдум и реши да напусне Европейския съюз.

Това в крайна сметка доведе до период на дълга политическа нестабилност.

През 2019 г., след неуспешно предложение за осъществяване на Брекзит, тогавашният премиер и лидер на консерваторите Тереза Мей подаде оставка. Нейното място беше заето от Борис Джонсън, който подаде оставка през 2022 г. след поредица от скандали.

Неговото място беше заето от Лиз Тръс, която остана на власт само два месеца, след което подаде оставка заради недоволство от финансовата политика на правителството ѝ.

В края на 2022 г. постът на министър-председател беше поет от Риши Сунак. Сега той е напът да загуби катастрофално предсрочните избори, които сам свика, а Консервативната партия да остане в опозиция след 14 години неизменно на власт.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG