Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпроси и отговори. Какво се крие зад случая "Даная" в "Пирогов"


Майката на Даная - Ани Стоянова, на протест пред болница "Пирогов" на 22 януари 2024 г.
Майката на Даная - Ани Стоянова, на протест пред болница "Пирогов" на 22 януари 2024 г.

Една жена губи детето си. Повежда битка за промени в здравеопазването, но ѝ отговарят, че заслужава "да усети болката". Какво се крие зад случая "Даная" в "Пирогов"?

Може ли лекари да искат да „причинят болка“? Отговор на този въпрос в момента търсят няколко проверки. Дотук се стигна след една детска смърт в „Пирогов“, съмнения, че тя е резултат от неглижиране, поискана оставка и един таен запис.

Преди седмица журналистката Валя Ахчиева публиква запис от заседание на Медицинския съвет на „Пирогов“, в който ръководители на болницата обсъждат как да излязат неопетнени от случая „Даная“. Даная е името на 15-годишното момиче, което почина в „Пирогов“ през пролетта на миналата година. Оттогава нейните близки протестират с искания за изясняване на случая.

В записа се чува как един от участниците призовава „да се направи всичко възможно“, така че близките на детето и хората зад фондацията на негово име „да усетят болката“. Чува се и как лекарите обсъждат просто да „устискат“ до 6 март, когато предстои ротация в правителството. Очаква се ГЕРБ да поеме премиерския пост и да бъде сменен здравният министър.

Досега никой от "Пирогов" не е потвърдил, но не е и отрекъл достоверността на тези думи. От Българския лекарски съюз се самосезираха заради тях, но оставиха впечатление, че намират появата на самия запис за основен проблем, а не казаното в него.

Въпросното заседание на лекари от „Пирогов“ е отпреди три седмици, а случаят на Даная – от края на април-началото на май 2023 г. Какво се случва тогава в болницата? Какво установиха няколкото проверки? И какво знаем за тайния запис? Свободна Европа подреди фактите.

Как се стигна до смъртта на Даная?

Даная страда от рядко заболяване, заради което кръвта ѝ се съсирва по-бавно. Затова всякакви наранявания могат да бъдат опасни. В края на април миналата година тя удря главата си и получава силно главоболие. Майка ѝ я води в „Пирогов“, където е прегледана, направена ѝ е рентгенова снимка, не е направен скенер. Лекарят казва, че не са установили нищо притеснително. Даная е изпратена у дома.

Седмица по-късно обаче главоболието на момичето се засилва и на 5 май родителите отново го водят в „Пирогов“ . Този път е направен скенер, установен е хематом и детето е оставено за лечение. Състоянието му обаче се влошава, а това съвпада с трите последователни почивни дни заради Гергьовден. През това време в болницата няма специалист неврохирург, а само специализанти.

Майката Ани Стоянова започва да търси специалист, който да помогне на дъщеря ѝ. Призивът ѝ във Фейсбук достига до стотици хора. В крайна сметка Даная е оперирана вечерта на 7 май, но не оцелява. Органите ѝ са дарени на четирима души, нуждаещи се от трансплантации.

Какви са обвиненията на близките?

Още миналата година близките на Даная казаха, че искат изясняване на случая, и започнаха протести. Те обаче не протестират заради евентуални индивидуални лекарски грешки – по думите на майката тези въпроси ще бъдат решени в съда и не трябва да са обект на общественото обсъждане.

Близките протестират заради генералната липса на добри медицински практики – конкретно в „Пирогов“, но и в болниците изобщо. По думите им тази липса може да доведе до още неспасени животи.

„Моите претенции не са медицински. Нямам проблем с това как е направена операцията, дали е бръкнато на правилното място, дали е даден правилният медикамент. Моите претенции са само и единствено относно това дали беше добре организиран процесът по лечение на Даная“, каза пред Нова телевизия майката Ани Стоянова.

Майката на Даная - Ани Стоянова (в средата), оставя детски обувки по време на протеста пред Министерския съвет миналия петък.
Майката на Даная - Ани Стоянова (в средата), оставя детски обувки по време на протеста пред Министерския съвет миналия петък.

В случая на Даная близките ѝ казват, че липсата на ясно разписани правила е допринесла за фаталния изход. Те посочват няколко конкретни неща, които вярват, че са примери за лоша организация в здравното обслужване:

  • Решението да не се направи скенер още при първото посещение в „Пирогов“ и това, че детето не е оставено в болницата за наблюдение, а е изпратено вкъщи. Според тях не са следвани препоръките на Българското дружество по неврохирургия пациенти с травми на главата, които имат заболявания, свързани с проблеми с кръвосъсирването, да бъдат хоспитализирани.
  • Липсата на преглед от специалист неврохирург в продължение на няколко дни преди операцията на Даная, тъй като такъв изобщо е нямало в болницата.
  • Продължаващите проблеми при начина на предписване и верифициране на лекарствата. При приемането му в болницата детето се е нуждаело от животоспасяващ медикамент. Тъй като предписването му от „Пиригов“ е щяло да отнеме много време, майката отива да го вземе от лекуващата лекарка на Даная в болница ИСУЛ. Едва на втория ден лекарите в „Пирогов“ започват да прилагат на детето флакони от медикамента, които са били налични при тях. Така приложението на лекарството в първия ден не е записано в документацията на спешната болница и на практика никой не може да докаже, че се е случило.

Какво се чува в тайния запис от „Пирогов“?

Заради всички тези съмнения за лоша организация близките на детето и фондация „Даная“, която беше основана след смъртта му, още миналата година започнаха протести. Те бяха възобновени в петък, след като няколко дни по-рано беше публикуван запис от заседание на Медицинския съвет на „Пирогов“. На него ръководителите на болницата обсъждат няколко стратегии как да излязат неопетнени от случая:

  • участия в медиите: „Това медийно присъствие, което имам аз и кантората ми и колегите ми, аз мога да ви го дам“, казва глас, който според протестиращите е на адв. Димитър Марковски;
  • изчакване да мине ротацията, когато трябва да бъде сменен здравният министър: „Въпросът е да устискаме до 6 март. Нали така - не бъркам датата кога е ротацията“;
  • заплахи към фондация „Даная“ и лично към една от основателките ѝ Кремена Кунева: „Просто трябва наистина да се направи всичко възможно да се усетят болката тия хора“.

Последната реплика предизвика най-силни реакции. Според фондация „Даная“ гласът, който произнася заплахите, е на бившия директор на „Пирогов“ и бивш депутат от ГЕРБ Асен Балтов. Пред Свободна Европа той отказа да отговори дали думите са негови.

В петък журналистката Валя Ахчиева каза, че разполага и с официалния протокол от заседанието, който по думите ѝ е подправен. В него почти няма разминавания с това, което се чува в записа, но е премахнато изцяло най-противоречивото изказване за "причиняването на болка". Смекчена е и репликата за ротацията.

Какво искат протестиращите?

Сега хората протестират с няколко конкретни искания, а протест е заявен и за следващата сряда пред Министерския съвет. Едно от тях е отстраняването на директора на болницата Валентин Димитров. Освен това заради огласения запис поискаха етичната комисия на Българския лекарски съюз (БЛС) да излезе със становище чутото в него не противоречи на лекарската етика.

Другите основни искания засягат не само „Пирогов“ и случая „Даная“, а здравната система изобщо. Протестиращите казват, че случаят е пример за това, че протоколите за действие в конкретни ситуации не се познават и спазват достатъчно. Затова те настояват стандартите във всички медицински специалности да бъдат осъвременени – нещо, което се бави години, а засяга всеки лекар и всеки пациент.

Те настояват и депутатите да приемат промени в законодателството, с които да задължат БЛС да изработи правила за добра медицинска практика до края на годината. Като такива правила законът определя конкретни стъпки и насоки, които лекарите да следват при профилактика, диагностика и лечение, за които е доказано, че ще доведат до възможно най-добър изход от заболяването. През 2018 г. беше прието БЛС да ги изработи в едногодишен срок, но 6 години по-късно процедурата така и не е завършена.

Последно, хората призоваха да се спре назначаването на политически обвързани лица в ръководствата на болниците. Това искане беше добавено, след като се разбра, че от „Пирогов“ очакват министерската ротация, за да спрат критиките към тях.

За съмнения за политически зависимости се заговори и миналата година, след като здравният министър Христо Хинков уволни директора на болницата Валентин Димитров. Поводът беше финансовото състояние на „Пирогов“. ГЕРБ и ДПС обаче защитиха директора и той остана на мястото си.

Какво казват от "Пирогов"?

Директорът Валентин Димитров няколко пъти посочи, че няма да се оттегли. Началникът на Клиниката по неврохирургия Николай Габровски също каза, че всички протоколи са спазени.

„Не мисля, че бихме могли да направим нито една стъпка по-добре, отколкото сме я направили“, каза Габровски.

Миналата есен Изпълнителната агенция Медицински надзор (ИАНМ) направи проверка в болницата, която не установи нарушения. Напротив, по думите на майката на Даная, в доклада от проверката е пишело, че преди удара в главата заболяването на детето е било неглижирано – нещо, което майката категорично отрича.

Впоследствие агенцията извърши и втора проверка, която завърши с други заключения. Според нея има нарушение, но само административно при предписването на лекарството. В четвъртък майката на Даная, както и представители на Националната здравноосигурителна каса, на Изпълнителната агенция по лекарствата и на ИАНМ бяха изслушани в здравната комисия в парламента. От държавните органи признаха, че има проблем с проследяването на пътя на лекарства от производителя до пациента, и казаха, че ще работят за въвеждането на по-добри изисквания.

В края на януари министърът на здравеопазването назначи и трета проверка по случая "Даная". Нейните резултати все още се очакват.

Кой друг проверява случая?

В средата на февруари проверка за смъртта на Даная започна и прокуратурата. Това се случи едва след разпространяването на записа от заседанието на ръководството на „Пирогов“.

Преди дни и БЛС съобщи, че неговата Столична етична комисия е сезирана заради записа. От изказванията обаче стана ясно, че тази проверка едва ли ще доведе до резултати. Председателят на съюза Иван Маджаров допусна, че записът може да е фалшив, и каза, че се съмнява да може да бъде установено кои са участниците в разговора. По думите му за това може да се произнесе само съдът.

„Какво целим с този запис?“, попита Маджаров.

В този дух коментира и зам.-председателят на Управителния съвет на БЛС Николай Брънзалов, който критикува повече това, че такъв запис изобщо е бил разгласен, отколкото това, което се чува в него.

„Колега да направи такъв запис инкогнито и да го изнесе в медиите – аз това не го разбирам и не бих го направил“, каза Брънзалов.

В понеделник здравният министър Хинков каза, че според него БЛС трябва да отнеме поне временно лекарските права на човека, който произнася заплахите към близките на Даная.

Защо има лекари милионери
please wait

No media source currently available

0:00 0:49:34 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG