Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Една лъжа превзе кампанията на финала. Путин заплашва да разшири войната


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Добро утро. Най-важното днес:

  • Газът вече ще тече на север
  • 80 години от десанта в Нормандия
  • Бьорн Борг на 68

България започва изграждането на вертикалния газов коридор, който да пренася газ от юг на север - от Гърция през България към Румъния, Словакия, Унгария, Молдова и Украйна. Досега руският газ течеше от север на юг. Значението на новия проект е да осигури на региона неруски газ.

Промяната е последица от войната на Русия срещу Украйна. Сега руският президент Владимир Путин заплашва с разрастване на конфликта. Той каза, че може да предостави далекобойни оръжия на страни, които не са съюзници на Запада, за да обстрелват страните от НАТО, които дават оръжия на Украйна.

Няма да се оттеглим”, каза президентът на САЩ Джо Байдън по време на честванията на 80-годишнината от десанта в Нормандия. Той призова западните сили да продължат с подкрепата си за Украйна и да не се предават пред Русия.

Навършиха се точно 80 години от десанта в Нормандия. Зеленски беше поканен, Путин не беше. Препоръчвам ви този разказ в снимки за това историческо събитие и за днешното му значение в геополитиката.

Най-голямата лъжа преди изборите

В България продължава да се тиражира лъжата, че предстои изпращането на войници в Украйна. Лидерът на проруската партия “Възраждане” Костадин Костадинов дори публикува снимка на военен конвой, който обаче пътува за учение. Наложи се министерството на отбраната да го опровергае, пишат колегите в “Медиапул”.

Коя е най-голямата лъжа, която чуваме преди изборите за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни? Какво постига говоренето за "изпращане на български войници" в Украйна, каквото изобщо не се предвижда? Гледайте разговора ни с журналистите Татяна Ваксберг и Генка Шикерова по темата. Абонирайте се за канала на Свободна Европа в YouTube или пък ни слушайте в Spotify и YouTubeMusic

Може да слушате и БНР, но внимавайте. Кандидатът за евродепутат от “Възраждане” Петър Волгин може да се върне като водещ в национален ефир, когато поиска. Това установи проверка на Свободна Европа. Волгин все още е на договор в радиото. Дали е редно това, как мислите?

Изборите са в неделя

Ето малко полезна информация преди изборите за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни:

Ако този бюлетин ви е полезен, нека го изпратим на повече хора - препратете “3 минути” на ваши приятели и им препоръчайте да се абонират.

Ще има ли мир в Газа

България и още 16 държави призоваха палестинската групировка Хамас, обявена за терористична от ЕС и САЩ, да приеме обявения от американския президент Джо Байдън план за примирие в Ивицата Газа. В изявлението държавите искат от Хамас и Израел да направят нужните компромиси, за да се сложи край на войната.

Израел е нанесъл удар по "база на Хамас" в централната част на Ивицата Газа, разположена в сградата на училище на агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Това съобщиха в четвъртък Израелските сили за отбрана. По данни на ООН, при удара са били убити между 35 и 45 души.

Последвайте ни във Viber, за да получавате директно на телефона си всяка важна история.

Човек на деня

Той влиза с шут в света на тениса на 15. Бьорн Борг е на 18, когато печели първата си титла от Големия шлем, а след няколко години е вече жива легенда на играта. Сблъсъците му с Джон Макенроу се превръщат в класика, а някои от рекордите му не са подобрени и до днес. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Можехте да прочетете всичко това преди всички останали - абонирайте се за бюлетина "3 минути" и ще го получавате рано сутрин в пощата си.

Хубав ден,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG