Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Основен приоритет". Молдова официално пое по пътя към ЕС


Президентът на Молдова Мая Санду
Президентът на Молдова Мая Санду

Парламентът на Молдова одобри с 54 гласа "за" и нито един "против" страната да продължи усилията си за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). Новината идва на фона на среща на върха на ЕС в Брюксел.

По време на гласуването, проруската опозиция в Молдова напусна пленарната зала. В декларацията на парламента се казва, че присъединяването към ЕС ще осигури бъдещето на страната като "суверенна, неутрална и пълноценна демократична държава".

Присъединяването към ЕС е ключова цел за администрацията на президента Мая Санду. Тя призова за референдум за членство, който ще се проведе по-късно тази година. Според нея най-голямата заплаха за националната сигурност на Молдова е Русия.

През ноември 2023 г. Европейската комисия (ЕК) препоръча на страните членки на ЕС да започнат преговори за членство с Украйна и Молдова.

Членството в ЕС би помогнало на бившата съветска държава да затвърди проевропейската си посока на развитие. Молдовският парламент гледа на интеграцията в ЕС като основен приоритет за страната.

Отношенията с Приднестровието

Сепаратисткият регион Приднестровие, който официално е част от Молдова, призова Кишинев да се откаже от претенциите си към анклава, съобщи Ройтерс.

"Не може повече да се говори за автономия. Трябва да се махнете от тази територия", обърна се сепаратисткият лидер Вадим Красноселски към молдовските управляващи.

В края на февруари Приднестровието поиска защита от Русия с мотива, че прозападното правителство в Кишинев му е обявило "икономическа война".

Новината дойде, след като през януари Кишинев отмени митническите облекчения за предприятията от сепаратисткия район. След започването на войната в Украйна бяха прекъснати и част от търговските канали на Приднестровието.

В периода между 15 и 17 март Русия проведе президентските си избори, които очакано бяха спечелени от Владимир Путин. Властите в Молдова обвиниха Москва, че печата незаконни бюлетини в анклава.

Напрежението между Молдова и Русия

Проблемите на Молдова с Русия ескалираха, след като през февруари 2023 г. президентът Санду каза, че е получила данни от украинското разузнаване за готвен от Москва преврат в Кишинев. Руското външно министерство отрече.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че макар тази новина да не е независимо потвърдена, "със сигурност не излиза извън границите на руското поведение и ние абсолютно подкрепяме молдовското правителство и молдовския народ".

Няколко месеца по-късно, през юли 2023 г., Молдова изгони 45 дипломати и служители руското посолство в Кишинев. На този фон през октомври бяха въведени ограничения, които да попречат на членове на забранената проруска партия "Шор" да участва на предстоящите местни избори в Молдова.

"Молдовците са европейци". Защо 75 000 излязоха по улиците на Молдова
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG