Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Мораториум за цената на тока. Промяната застигна ТЕЦ-а на Доган. Къде са парите за “Хемус”?


Лена Бориславова беше назначена за началник на кабинета на премиера Кирил Петков.
Лена Бориславова беше назначена за началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Невъзможен мораториум
  • Къде са парите от “Хемус”
  • Алфред Хичкок

Народното събрание реши да наложи мораториум върху повишаването на цената на тока, парното и водата. По-късно се оказа, че това не е съвсем възможно от 1 януари 2021 г., както гласуваха депутатите.

Сега предстои поправяне на решението, което беше критикувано от сградата на Министерския съвет. Направи го Лена Бориславова, която до вчера беше депутатка от “Продължаваме промяната”, а от вчера е началник на кабинета на премиера. Колегите от “Булевард България” разказват коя е тя.

“Промяната” застигна и ТЕЦ Варна, притежаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Сметките на дружеството са запорирани, а подаването на газ е спряно. Причината са дългове към държавния доставчик “Булгаргаз”.

“Облекчението е естественото преобладаващо настроение от началото на тази седмица – България ще има правителство”, пише в анализ Красен Станчев и ни ориентира в това, което новите управляващи ще правят или няма да правят.

Продължават коментарите по интервюто на премиера Кирил Петков пред Файненшъл таймс за 6-месечния срок за напредък в отношенията със Северна Македония. От Брюксел президентът Румен Радев репликира, че България не дава срокове, а очаква резултати.

Изпратете ни вашето мнение по някоя от новините на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте във Facebook.

Къде са парите?

Искат ли прокуратурата и МВР задържаният с 54 млн. лева, предназначени за строителството на магистрала “Хемус”, да пропее и да разкрие цялата схема? Борис Митов разследва този случай и подрежда проверените факти.

Депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Христо Терзийски е бил заподозрян като участник в организирана престъпна група. Това е било известно, когато той става министър, а прокуратурата е отказала да разследва случая.

Прокурорската колегия на ВСС започна дисциплинарни производства срещу трима прокурори, свързани със случая „Осемте джуджета“. Това са Димитър Франтишек Петров, Мария Николова и Нели Славова.

Прокуратурата е спряла да търси автора на снимките, на които се вижда чата между главния прокурор Иван Гешев и пиарката на бившия премиер Севдалина Арнаудова. Помните съобщенията от номер "Pi ar Sevi Boiko".

Посланичката на САЩ в България Херо Мустафа каза, че инвеститорите са разтревожени от състоянието на върховенството на закона, пишат колегите в “Медиапул”.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Кой е Сахаров

Режимът на Лукашенко в Беларус даде присъди от по 14 до 18 години затвор на известни опозиционери. Те бяха обвинени, че са организирали масови безредици. Сред осъдените е Сяргей Циханоуски, съпруг на кандидатката за президент Святлана Циханоуска.

Руският опозиционер Алексей Навални получи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта. Ежегодното отличие на Европейския парламент беше връчено на дъщерята на Навални, Дария. Самият Навални е в затвора в Русия.

Човекът от закрития град. Кой е Андрей Сахаров, който даде име на европейска награда - не пропускайте тази история на Татяна Ваксберг.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber и ще получавате всичко направо в телефона си.

И два десерта

“Той счупи играта”, казва за него Шакил О‘Нийл. „Малкият“ гард Стеф Къри оглави класацията за най-много вкарани тройки в историята на редовния сезон в най-силното баскетболно първенство. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

„Моите собствени филми ме плашат. Никога не ходя на премиерите и не разбирам как хората ги понасят”, казва той. Тази седмица в рубриката за Великите европейци Пламен Асенов разказва за режисьора Алфред Хичкок.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG