Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Западът отхвърли претенциите на Русия. Всички са равни пред закона, но депутатите са по-равни


Путин и Байдън. Снимката е архивна
Путин и Байдън. Снимката е архивна

Добро утро. Ето най-важното:

  • Позицията на България
  • Зелен сертификат
  • Морис Равел

САЩ и НАТО отхвърлиха официално исканията на Русия за спиране на разширяването на Алианса и изтегляне на сили от страните, които не са били членки до 1997 г. Столтенберг напомни на Москва, че Алиансът очаква да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова.

България подготвя батальон, с който да се включи в общите усилия на НАТО за "демонстрация на възпиращ потенциал" на фона на заплахата от руска инвазия в Украйна. Решението на българското правителство е тази бойна част да бъде на територията на страната, но към нея да могат да се "добавят способности от други страни".

Колегите от “Дневник” цитират CNN, че Съединените щати обсъждат с няколко страни в региона разполагане на по около 1000 военни във всяка. Сред тези страни е и България. Това не противоречи на одобрената от правителството позиция. Два дни по-рано Ню Йорк Таймс съобщи, че президентът Джо Байдън обсъжда изпращането на войници в Източна Европа, с цел възпиране на евентуално нападение на Русия срещу Украйна.

Американският президент Джо Байдън каза, че ще обмисли дали да наложи персонални санкции срещу руския президент Владимир Путин, ако Русия навлезе в Украйна.

Пишете ни какво мислите на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте във Facebook.

Кои депутати не спазват правилата

България продължава да отбелязва по близо 10 хиляди нови заразени с COVID-19 всеки ден. Добрата новина е, че настанените в интензивни отделения леко намаляват.

За всички български граждани важи изискването за зелен сертификат за посещение на някои обекти или за масови събирания. Това на хартия важи и за Народното събрание, но някои депутати решиха да не спазват правилата. Какво им се случи ли?

Управляващата коалиция предстои да избере ново ръководство на енергийния регулатор КЕВР. Колегите от “Медиапул” съобщават, че фаворит за председател е Станислав Тодоров от “Продължаваме промяната”.

Днес комисията по граждански свободи в Европейския парламент провежда изслушване за върховенството на закона в България. Ще участват и премиерът Кирил Петков, и главният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев и петимата му заместници са ответници по иск за обезщетение от общо 60 000 лв., заведен за морални вреди от Николай и Евгения Баневи пред Софийския градски съд.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Царчето и затворникът

Докато светът говори за опасността от инвазия в Украйна, като че ли забравя какво става в самата Русия. А там антикорупционният активист Алексей Навални вече една година е в затвора. Непременно намерете още 5 минути, за да видите това видео за двубоя му с Путин. Ще разберете и защо го нарича “царчето”.

"Действията на САЩ" са заплаха за руските традиционни ценности, пише в проект за стратегически документ, създаден в Кремъл. Текстът е посветен на традиционните ценности в страната и изброява заплахите пред духовното развитие на руснаците, с които страната трябва да се бори.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber и ще получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

В момента няма сигурни данни за това къде е Зарема Мусаева. Единствената следа е официалното съобщение за нейния 15-дневен арест в Чечня. Тя е жена на бивш съдия и майка на правозащитник. Прочетете защо тази история е важна.

„Болеро е най-известната ми творба. Ако ме питате обаче коя е най-добрата, не е Болеро. Та в него няма музика!” – казва френският композитор Морис Равел. Не пропускайте историята от поредицата на Пламен Асенов за Великите европейци.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG