Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парламентът се разпада на групички още преди откриването си. Бензема спечели “Златна топка”


Представители на ГЕРБ дойдоха на срещата, организирана от БСП, но представители на БСП няма да отидат на срещата, организирана от ГЕРБ.
Представители на ГЕРБ дойдоха на срещата, организирана от БСП, но представители на БСП няма да отидат на срещата, организирана от ГЕРБ.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Падналият Су-34
  • Дроновете над Киев
  • Еминем на 50

Руски военен самолет са разби снощи в жилищна сграда в руския град Ейск. Той се намира на другия бряг на Азовско море, точно срещу незаконно анексирания полуостров Крим. Москва казва, че това е авария по време на тренировъчен полет. Жертвите вече са 13.

Няколко часа по-рано Русия атакува с десетки дронове столицата Киев и други цели в Украйна. Става дума за иранските дронове камикадзета, които се самовзривяват. Има жертви и ранени.

Техеран отрече да е доставял на Москва оръжия. Европейският съюз започна да търси доказателства за помощта, която Иран изпраща на Русия за войната ѝ срещу Украйна. САЩ казаха, че Иран нарушава наложените санкции.

Съветът на ЕС прие решения да създаде мисия за обучение на украински военни, както и да отпусне още 500 млн. евро средства за въоръжаването на украинските сили.

Три истории, които не са за пропускане

Залавянето му струва 100 000 долара. Той е бившият лидер на донецките сепаратисти. Твърди се, че от няколко дни Игор Стрелков е отишъл на фронта да се бие на страната на Кремъл. Но защо Украйна го иска именно заловен? Десислава Димитрова разказва тази история.

Мобилизираните руснаци, които не искат да воюват, по закон имат право на алтернативна служба. Когато се опитат да се възползват от това, те чуват заплахата “Ще умираш бавно”. Не пропускайте историята на Кирил Березин от Санкт Петербург.

26-годишен руснак избяга от Русия в първия ден от инвазията в Украйна. В България той протестира срещу войната и поиска убежище, но получи отказ. Междувременно властите в Русия го мобилизираха, въпреки че не е военен. Елица Симеонова следи този случай.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате за най-важното, не го крийте само за себе си - изпратете този линк на приятелите си, за да се абонират.

Парламентът идва, правителство не се вижда

Утре е първото заседание на новото Народно събрание. Още преди това БСП обсъди с ГЕРБ, ПП и ДПС приоритети за бюджета за следващата година. Останалите политически сили не дойдоха на срещата.

Засега инфлацията не "изяжда" спестяванията и това може да звучи успокояващо. Но проблемите на икономиката остават дългосрочни. Красен Станчев обяснява как би могла да изглежда икономическата програма на което и да било правителство "на място".

Бивш президент и бивш външен министър - Росен Плевнелиев и Соломон Паси, започват срещи с всички партии без “Възраждане” в търсене на “евроатлантическо мнозинство”. Първата среща е в четвъртък с ГЕРБ, откъдето всъщност дойде предложението за този формат.

Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България” обаче няма да отидат на тези срещи. Така остават само ДПС и “Български възход” на Стефан Янев.

Една от първите теми в новия парламент ще бъде предложението на ДБ за изпращане на военна помощ за Украйна. Президентът Румен Радев отново се изказа против това предложение.

Искате ли да споделите мнението си? Очакваме ви на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

Тормоз и заплахи

Прокуратурата каза, че издирва близо 150 души, които са свързани с кибер атаката срещу сайтовете на български държавни институции. Основният заподозрян е бил локализиран в Магнитогорск, Русия.

Журналистите в България са подложени на онлайн тормоз, стрес, заплахи за дела, опит за намеса в редакционното съдържание и автоцензура. Това показва проучване сред над 200 души, които работят в български медии, направено от Асоциацията на европейските журналисти в България.

Искате ли да получавате всичко най-важно директно в телефона си - присъединете се към общността на Свободна Европа във Viber.

Човек на деня

Той е един от най-известните изпълнители от началото на 21 век. Текстовете му предизвикват и възторг, и критики. В понеделник Еминем навърши 50 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

А нападателят на Реал (Мадрид) и на френския национален отбор Карим Бензема получи наградата "Златната топка". Той вкара 44 гола в 46 мача през миналия сезон,

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG