Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокурор от "Осемте джуджета" стана обвиняем. Петьо Еврото и бившата му жена са с нови обвинения


Петьо Петров - Еврото
Петьо Петров - Еврото

Прокурор, работил по едно от делата по аферата „Осмете джуджета“, вече е обвиняем за длъжностно престъпление, съобщиха във вторник от държавното обвинение. Става въпрос за Дилян Деянов от закритата вече Специализирана прокуратура.

Той е заподозрян за това, че на 18 февруари 2020 г. е „върнал иззети веществени доказателства, представляващи златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона“.

Нови обвинения са повдигнати на бившия ръководител на столичното следствие и основен персонаж от аферата „Осемте джуджета“ Петьо Петров – Еврото, както и на бившата му жена Любена Павлова. Те са обвинени за това, че незаконно са придобили въпросните златни монети, за които са знаели, че са обект на престъпление.

Въпросните златни монети са част от 35 кг златни ценности, оценени от самата прокуратура на над 4 милиона лева, както и 550 000 евро в брой, иззети от спецпрокуратурата от роднини на основния потърпевш от схемата „Осемте джуджета“ – Илия Златанов. Той твърди, че тези ценности и пари са били иззети от разследващите и след това присвоени от Петров и Павлова.

"Опа, какво имаме тук?" "Осемте джуджета" и реакцията на разследващите
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:51 0:00

В началото на юли временният главен прокурор Борислав Сарафов разкри пред ВСС серия злоупотреби в прокуратурата, свързани с „Осемте джуджета“, които по думите му са били „заметени под килима“ от предшественика му Иван Гешев и екипа му. Сарафов разпореди проверка по случая на Софийската апелативна прокуратура.

Сред основните злоупотреби, споменати тогава от него, беше връщането на доказателства, иззети във връзка с аферата „Осемте джуджета“.

След повдигането на новите обвинения срещу Петров и Павлова, бившият следовател отново е бил обявен за издирване и предстои да му бъде издадена Европейска заповед за арест.

Макар че новите обвинения срещу тримата са станали факт още на 11 август, прокуратурата съобщава за тях 4 дни по-късно едва след като Антикорупционният фонд (АКФ) изнесе информацията, че Еврото вече не се издирва зад граница по първоначално повдигнатото му обвинение за принуда и незаконни записи.

По този повод от държавното обвинение уточняват, че постановлението за това негово обвинение е било съставено „без дори да има разпит на пострадал от принудата“ и добавят, че „във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвиняем е отменено като незаконосъобразен акт“.

Петьо Петров стана обвиняем за принуда и незаконни записи и беше обявен за издирване в края на май, след като АКФ публикува интервю с бившата му съпруга Любена Павлова. В него тя разказа, че Еврото е ръководил корупционна схема за влияние над прокурори чрез подкупи, съдействие за кариерно израстване и заплахи с компромати.

Петров е основен персонаж в аферата „Осемте джуджета“, обект на едноименното разследване на АКФ през 2020 г. Тогава асансьорният производител Илия Златанов разказа, че е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията “Изамет”, включително чрез заплахи от Петьо Петров, Любена Павлова и бившия съсобственик на охранителната фирма “Делта гард” Димитър Спасов - Митко Каратиста.

Малко след публикуването на интервюто с Павлова в сряда, пред сградата на БТА беше арестуван бившият боксьор Кристиян Христов. Той е човекът, на когото Златанов твърди, че е прехвърлил свои дружествени дялове от групата си от фирми „Изамет“, защото е бил изнудван, че в противен случай синът му Явор Златанов няма да получи животоспасяващо лечение.

Случаят „Осемте джуджета“ беше обект на разследване в Софийската градска прокуратура, което се оказа, че е било тайно прекратено. Държавното обвинение не беше съобщавало никаква официална информация за своите действия от 2020 г. досега. След избухването на открития конфликт между вече бившия главен прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов обаче прокуратурата се активизира.

В края на май АКФ разпространи снимки на Петьо Еврото в компанията на Сарафов, който след това коментира, че е ходил много по-малко пъти в бившия ресторант „Осемте джуджета“, отколкото главният прокурор Иван Гешев. По думите му въпросните снимки са били направени от „частно външно наблюдение“ по разпореждане на Гешев, с когото Сарафов е трябвало да се срещне в ресторанта.

Това съвпадна с решението на Любена Павлова да проговори за тази афера публично за пръв път. Тя твърди, че основният „помощник“ на Петьо Еврото в незаконната му дейност е бил Сарафов, а тя никога не е виждала Гешев в бившия ресторант „Осемте джуджета“, ползван от Петров като офис.

Павлова твърди още, че не е виждала и не познава бившия следовател и депутат от ДПС Делян Пеевски. Въпреки че признава, че са били съседи в кв. „Бояна“ и въпреки че е публично известно, че Пеевски и Петров са били колеги в столичното следствие.

Твърденията на Павлова за Сарафов не попречиха на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да го избере за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор до избора на титулярен наследник на Гешев.

При този избор съдебните кадровици неглижираха и сигналите, подадени срещу Сарафов, които в момента са обект на новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мнозинството в колегията зае позиция, че те не могат да окажат негативно влияние върху преценката дали Сарафов да бъде избран, защото все още не са разследвани по същество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG