Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Петков и Борисов вече се показват заедно с Пеевски и пред света. Защо падна граф Игнатиев


Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски по време на онлайн срещата с Володимир Зеленски
Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски по време на онлайн срещата с Володимир Зеленски

Добро утро. Най-важното днес:

  • Нов опит за разблокиране на София
  • Кои са хутите и какво ще им се случва
  • Крум Родригес

В 14 часа в понеделник Столичният общински съвет прави пореден опит да заработи. Управлението на София все още е блокирано заради невъзможността да се избере председател. Кметът Васил Терзиев казва, че съветниците трябва да спасят програмата за саниране на блокове. Представителите на ГЕРБ го обвиняват в некомпетентност и отказват съдействие.

На национално равнище нещата изглеждат по-подредени. В началото на март Мария Габриел трябва да замени Николай Денков на премиерския пост. Здравният министър Христо Хинков каза, че няма да остане. Други “имена на министри няма да чуете”, каза Денков.

Управляващите вече изглеждат като тройна коалиция и на международната сцена. Кирил Петков от ПП-ДБ, Бойко Борисов от ГЕРБ и Делян Пеевски от ДПС седнаха един до друг, за да разговарят онлайн с президента на Украйна. Володимир Зеленски благодари на тримата за помощта за Киев.

Подалият оставка като председател на ДПС Мустафа Карадайъ за първи се показа от месеци насам. В интервю за БНТ той каза, че има цели структури на партията, които работят само срещу пари. “Няма финансиране - няма партийна дейност”, каза Карадайъ.

Общината във Варна ще възстанови бюста на граф Николай Игнатиев, който беше съборен миналата седмица. Тази случка предизвика протест от страна на Русия. Сигурно свързвате това име с булевард в София - тук може да прочетете кой всъщност е граф Игнатиев и защо името му предизвиква спорове.

Как ще продължи операцията срещу хутите

САЩ и Великобритания продължават да нанасят удари срещу йеменските хути. Това вероятно няма да спре скоро. Ако ви е интересно как ще протече операцията на Вашингтон и Лондон срещу хутите, с какво оръжие разполагат те и какво да очакваме - тази история е за вас.

А историята започва още през 90-те години на миналия век, когато едно семейство от шиитски мюсюлмани създава въоръжена група срещу управляващите в Йемен. Тук може да прочетете какво представляват всъщност хутите.

Групировката оправдава нападенията срещу търговски кораби с действията на Израел в Газа. Хутите подкрепят открито Хамас, която започна войната срещу Израел точно преди 100 дни - ето как продължава този конфликт.

На другия край на света има опасения за друг конфликт. Уилям Лай спечели изборите за президент на Тайван. Той се застъпва за военно сътрудничество със САЩ, а Китай го нарича “опасен терорист”.

През ноември предстоят изборите за президент на САЩ. Голямата въпросителна отново е свързана с Доналд Тръмп - този път съдът ще решава дали името му може изобщо да се появи върху бюлетината. Николай Лавчиев обяснява защо.

Ако този бюлетин ви харесва, препратете имейла и на приятели. Ако пък вие сте го получили по този начин, тук може да се абонирате директно.

Два “шамара” в съда

Служителка разкрива нарушения в АЕЦ "Козлодуй". В отговор централата завежда дело-шамар срещу нея за половин милион лева. С аргументи, които юристи определят като несъстоятелни. Допустимо ли е държавно предприятие да съди физическо лице - Видка Атанасова тръгна по следите на тази история.

Застрахователната компания "Лев инс" загуби делото за 1 млн. лв., което заведе срещу сайта "Медиапул". Съдът приема, че ако журналистите бъдат ограничени да изнасят данни от публични източници, "би означавало да се стимулира цензурата, наложена в известни исторически периоди на страната ни".

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Човекът зад камерата. Крум Родригес е един от най-търсените български кинооператори през последните години. Сега майсторството му получи признание и от Американската асоциация на кинооператорите. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG