Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прокурори замитат следи. Руснаци нападат Русия. Мандатът остава за понеделник


Ръководителката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова отказа да се яви пред парламентарната комисия, която разследва сигналите за търговия за влияние в правосъдието.
Ръководителката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова отказа да се яви пред парламентарната комисия, която разследва сигналите за търговия за влияние в правосъдието.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Прокурори бойкотират парламента
  • Всичко за Пътната карта е достъпно
  • Лени Кравиц скоро на 60

Днес и утре са дни на национален траур заради смъртта на патриарха на Българската православна църква Неофит. Поклонението пред него е два дни в катедралата “Св. Александър Невски”. В събота тялото ще бъде пренесено с литийно шествие до църквата “Св. Неделя”, където Неофит ще бъде погребан.

Смъртта на патриарха беше съобщена в четвъртък вечерта. Тук може да си припомните кой беше той.

Прокурорите саботират

Планираното за днес връчване на мандат за правителство на Мария Габриел се отлага заради националния траур. Президентът Румен Радев ще връчи папката на кандидатката на ГЕРБ за премиер в понеделник на обяд.

Парламентарна комисия продължава изслушвания по аферата за търговия с влияние в съдебната система, свързана с убития Мартин Божанов - Нотариуса. Шефката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова обаче отказа да отиде при депутатите.

Става дума за прокурорска омерта и разследванията за Еврото и Нотариуса са изначално обречени. Ако това ви звучи пресилено, прочетете разследването на Борис Митов за връзките и зависимостите, в които са оплетени тези разследвания. Тогава ще спрете да имате очаквания.

Никой не разследва и изтеклите документи за “Турски поток” и това как България е обслужила Русия с построяването на газопровод, който да заобиколи Украйна преди Путин да я нападне. Сега хакерската група “Българските елфи” създаде специален сайт, на който има всичко за Пътната карта.

Как изглеждаме?

В България има хиляди чуждестранни студенти и повечето от тях са европейски граждани. Някои обаче стават мишени. "Веднъж бях заплашен”, казва един от тях пред Диляна Теохарова. Защо ставаш мишена, ако просто си дошъл в България като студент? Причината е само, че тези момчета и момичета изглеждат различно. Помислете как изглежда България с такива случаи.

Европа вече говори за победа на Украйна

Руснаци се бият с руснаци на руска територия по време на войната, която Русия води в Украйна. Това се случва интензивно в последните дни в граничните Курска и Белгородска област.

Страните от ЕС ще дадат 5 млрд. евро допълнителна военна помощ на Киев. „Посланието е ясно: ще подкрепим Украйна с всичко, което е необходимо за победата“, каза Жозеп Борел.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците за още помощ за Украйна, за да избегнат “историческа грешка”.

Днес в Русия започват тридневни избори за президент. Путин не допусна нито един конкурент, но сега се опитва да накара насила повече хора да отидат до урните.

Властите в Литва казаха, че нападението над Леонид Волков вероятно е организирано от Русия и го нарекоха “политически тероризъм”.

Нашата колежка Алсу Курмашева вече пет месеца е в руски затвор. Сега външният министър на Чехия Ян Липавски използва трибуната на ООН, за да призове за незабавното освобождаване на журналистката от Радио Свободна Европа.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Той е талант, чар и музика. Има четири награди „Грами“. Получи и своята звезда на Алеята на славата. Той е Лени Кравиц, който съвсем скоро ще стане на 60 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

А САЩ са на крачка от това да забранят китайското приложение ТикТок. Ако това ви интересува, тук ще намерите отговори на въпросите защо Вашингтон предприема такава стъпка, какви са опасенията и как реагират потребителите.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG