Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Идва протест пред парламента. Как държавата се провали в интеграцията на украинците


Десислава Атанасова от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС
Десислава Атанасова от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Протест срещу ГЕРБ, ДПС и БСП
  • Затваря огромен хотел в Поморие
  • Успехът на Михаил Вучков

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” започнаха бойкот на парламента заради приетите посред нощ промени в изборните правила. Двете политически сили организират протест довечера пред Народното събрание.

Предната нощ правната комисия в парламента върна хартиената бюлетина, отмени избирателния район “Чужбина”, превърна машините на практика в принтери. Всички промени бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Малко по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от своите депутати да се откажат от част от промените. ПП поставиха условие на БСП, а ДПС заплаши да блокира страната. Цялата история е тук.

От последните избори минаха повече от 45 дни и все още президентът не е връчил първия мандат. Защо Румен Радев се държи така? Николай Лавчиев потърси отговорите.

Двама депутати от "Демократична България" предлагат комунистическите символи да се премахнат от публичните места. А върху паметниците, които не могат да бъдат преместени, да бъде написано, че са "свързани с комунистическия режим, довел до национална катастрофа".

Споделете какво мислите и вие. Може да публикувате вашето мнение на страницата ни във Facebook или да го изпратите на svobodnaevropa@rferl.org.

Защо никой не иска медицинската сестра

Тя е Светлана Дениченко, а те са лекари, медицински сестри, учители. Бягат от войната и идват в България, но се сблъскват с парадокс - пазарът на труда е гладен за кадри, но никой не се опитва да ги интегрира. Ако днес имате време само за една история, нека е тази.

Народното събрание прие декларация за присъединяването на България към Шенген, с която призова страните членки на Европейския съюз да го подкрепят.

Към днешна дата България не получава втечнен газ с произход от Русия, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов при изслушване в парламента.

Министерството на отбраната подготвя логистична операция за събиране и транспортиране на оръжието, което може да бъде дарено на Украйна, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

А в Поморие затваря огромен хотелски комплекс с над 3000 места. Т.нар. холандско селище няма да отвори следващия сезон, а близо 500 работници са освободени.

Ако сте доволни от този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Русия изстреля 150 крилати ракети за седмица

Русия продължава въздушните удари по Украйна. 10 милиона души в момента са без ток. Седем са жертвите за последното денонощие.

Пътническият самолет на Малайзийските авиолинии от полет MH17 е бил свален през 2014 г. от руска ракета, изстреляна от Източна Украйна под контрола на Москва. Това постанови съдът в Нидерландия, който води процеса.

Републиканската партия спечели 218 места в изборите за Камарата на представителите в американския Конгрес. С това републиканците си осигуриха мнозинство в долната камара през следващите две години.

Искате ли да получавате най-важното директно в телефона си - елате в общността на Свободна Европа във Viber.

И още две за цвят

През март той пресъздаде като транссексуални модели мадоните на Владимир Димитров-Майстора, провокирайки остри критики. Той е Михаил Вучков, чийто проект "Другите българки" открива международния "What You See Festival" в Утрехт, Нидерландия. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Намерете още три минути и половина, за да гледате видео историята за скандала в Народния театър. Ако все още имате някакви въпроси, от това видео на Боян Тончев ще разберете всичко.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG