Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Това повече не може да продължава, казаха хиляди. Как парче от България се озова в ръцете на Русия


Протестът в София беше пред Съдебната палата
Протестът в София беше пред Съдебната палата

Добро утро. Най-важното днес:

  • Протестите срещу насилието
  • Случаят “Камчия”
  • Силвия Аздреева

Хиляди хора в цялата страна се разбунтуваха срещу насилието в Стара Загора, където мъж обезобрази бившата си приятелка. “Ние сме Дебора”, скандираха хората пред Съдебната палата в София, както и в повечето български градове.

Това повече не може да продължава”, казаха протестиращите и призоваха за реформи на МВР, прокуратура и съд, за да няма ежеседмично подобни случаи.

Съдът в Стара Загора определи постоянен арест за Георги Георгиев - той е обвинен, че е заплашил с убийство и е обезобразил 18-годишната си бивша приятелка.

Започнаха да излизат повече факти по случая. Оказа се, че окръжната прокуратура в Стара Загора сама е поискала от съда да освободи от ареста 26-годишния Георгиев. Това става ясно от протокол от заседанието на съда от 5 юли.

Съдиите защитиха решението си да освободят първоначално Георгиев. Те казаха, че медицинското заключение по делото е сочело, че на пострадалата е нанесена лека телесна повреда, а тогава законът не предвижда мерки за неотклонение.

Президентът Румен Радев каза, че случаят се използва, за да се оправдават промените в Конституцията, предложени от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

Ако вече се губите в тази история, този текст е за вас - тук сме събрали на едно място отговори на всички въпроси по случая: какво се е случило, кога разбрахме за него, защо обвиняемият е бил освободен, кога започна истинското разследване?

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

В момента Камчия е руска

Непременно намерете 15 минути, за да гледате това разследване на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов за Камчия - това е българска земя, която е собственост на Русия. Място с ограничен достъп на български граждани. Малък град в България, в който управлява кметството на Москва.

Жегите може и да са за всички, но басейните не са. До тях се стига според цвета на кожата. Страната е България, годината е 2023 г., а дискриминацията е явление, пред което масово се мълчи. Не пропускайте и тази история.

Българският хелзинкски комитет подаде сигнал до временния главен прокурор Борислав Сарафов, в който се настоява за разпускане на проруската националистическа партия "Възраждане" като противоконституционна.

Идват местни избори. Президентът Румен Радев подписа указа, с който насрочи гласуването за кметове и общински съветници за 29 октомври.

Парламентът в момента е във ваканция. През септември се очаква депутатите да се върнат в бившия Партиен дом, съобщават колегите в “Офнюз”.

А столичната АГ болница “Шейново” се озова с нов директор, който обаче не е кандидатствал за поста. Това е бившата здравна министърка в кабинета “Орешарски” Таня Андреева, съобщават колегите в “Капитал”.

На 68-годишна възраст почина бившият социален министър Иван Нейков. Той беше част от правителствата на Стефан Софиянски и Иван Костов между 1997 и 2001 година.

Как дроновете стигат до Москва

Зачестяват нападения от дронове над сгради в центъра на руската столица. Какво не е наред с противовъздушната отбрана на Москва? Потърсихме отговор на този въпрос.

Недоволни граждани протестираха в Грузия срещу акостирането на руски круизен кораб. Лайнерът вози 800 руски туристи, а хората в Батуми не ги искат заради войната на Путин в Украйна.

Африкански лидери заплашиха с военни действия срещу хунтата в Нигер, която взе властта с преврат, а после нейни привърженици шестваха с руски знамена и скандираха името на руския президент Владимир Путин.

Индия си сътрудничи все по-малко с Русия и все повече със Запада, пише Владимир Шопов. Завоят на Ню Делхи е съвсем осезаем и зад него се крият няколко причини.

Влезте в нашия канал във Viber, за да получавате всички новини.

Човек на деня

Една млада жена от Петрич стана първата българка, изкачила втория по височина връх в света К2. Силвия Аздреева посвети постижението си на жените. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG